Forum

Kuchenne porady

sos miętowy

  • Autor: asieksza Data: 2009-08-13 09:34:12

    Mam na działeczce trochę mięty.Będąc w Irlandii jadłam do mięska pyszny sos miętowy. ( kupiliśmy nawet słoiczek ale mąż nieopatrznie włożył do bagażu podręcznego i na lotnisku nam go zabrano ) . Miałabym ochotę zrobić sobie taki do słoiczków, zimą do mięska jak znalazł. Może ktoś ma przepisik. W necie są przepisy do bezpośredniego wykorzystania a ja chciałabym go przechować.

  • Autor: Babciagramolka Data: 2009-08-26 13:02:05

    Też polubiłam sos miętowy- tyle ,że ten oryginalny był dla mnie odrobine za słodki . Troche go doprawiłam po swojemu. Moze taki bedzie pasował .

    [URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=79e278b896fe297f][IMG]http://images24.fotosik.pl/279/79e278b896fe297fm.jpg[/IMG][/URL]

    Sos miętowy wzorowany na angielskim wg Babcigramolki:
    W kuchni angielskiej używany podobnie jak ketchup . Podawany szczególnie do jagnięciny ( innych mięs też ) . Można kupić gotowy sos .Ponieważ jednak ten gotowy nie za bardzo mi odpowiada , a i dla tego ,że używam go trochę inaczej niż w kuchni angielskiej proponuję robić go po polsku. 

    Czas :20 minut 

    Składniki : 

    2 szklanki wody
    2 szklanki usiekanej umytej ( bez ogonków ) świeżej mięty
    2 łyżki cukru
    1 szklanka octu winnego ( może być jabłkowy )
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka mielonego białego pieprzu 

    Zagotować wodę , ocet, cukier , sól i pieprz. Wrzucić posiekaną miętę . Gotować 3 minuty. Dokładnie zmiksować. Włożyć do bardzo małych słoiczków i pasteryzować 10 minut.

    Piszę ,żeby włożyć do małych słoiczków ponieważ używam go mało na jeden raz .Jeśli jednak ktoś lubi jadać go tak jak robią to Anglicy to można zaprawiać większe ilości.  

  • Autor: as Data: 2009-08-26 21:45:49

    Witam znajoma z Garnka. Tylko przepisów w profilu nie widzę żadnych:(

Przejdź do pełnej wersji serwisu