Forum

Pomysł czy Problem?

kohory albo kochory

• Autor: noclegi2008 Data: 2009-08-13 11:09:39

Kochory albo kohory.Czy ktoś ma przepis na to litewskie danie?Jest to mięso mielone w cieście.Pieczone albo smażone.Są pyszne.

• Autor: wiesiek6112 Data: 2009-10-03 19:29:06

Ponoć prawdziwie litewski przepis,nie pamiętam skąd mam,;CIASTO;ok.0,5 kg ziemniaków ugotowanych i zmielonych,2 łyżki mąki,sól do smaku.FARSZ;1szklanka soczewicy,2 jajka 2 cebule drobno posiekane,2 łyżki oleju,2 łyzki masła,sól,pieprz ziołowy,majeranek.           Soczewicę namoczyć w przegotowanej wodzie parę godzin,ugotować,przestudzić,dodać resztę,składników i wyrobić na masę.Zrobić ciasto,robić pierogi,piec w piekarniku na złoty kolor ,podawać razem z surówkami,Można robić różne farsze,z mięsem ,serem,itp.SMACZNEGO!!!!!!!!

• Autor: noclegi2008 Data: 2009-10-05 19:57:05

Dziękuję za przepis.Na Litwie w Trokach jadłam faszerowane mielonym mięsem.Były przepyszne.

• Autor: majolika Data: 2009-10-06 08:51:44

a czy aby nie jadłaś czieburieków, zwanych potocznie kibiniami?Z opisu sadząc to to samo.widocznie mają jeszcze inna nazwę.W Trokach wyrabiaja je Karaimi i sprzedają w swoich jadłodajniach i też je jadłam. To pychota.

• Autor: noclegi2008 Data: 2009-10-31 17:29:55

Właśnie w Trokach je jadłam.Są przepyszne.

• Autor: majolika Data: 2009-10-31 21:49:57

Litewska kuchnia jest przepyszna.Pewnie jej tradycja ciągnie się z dawnej biedy.Ludzi zmuszeni byli wymyslac: tanio i smacznie.Najciekawsze smaki pochodzą zawsze z pogranicza,  i biedy.Przenikanie tradycji kulinarnych i kombinowanie.Nie mam bynajmniej żadnych korzeni  rodzinnych w tych stronach,ale kuchnię maja wspaniałą.
    PS. Za Litwinami nie przepadam, bo nienawidzą Polaków.

Przejdź do pełnej wersji serwisu