na Allegro sa różnego rodzaju olejki zapachowe i w tym rózane ale nie wiem czy o taki Ci chodzi http://allegro.pl/item710649002 olejek zapachowy różany.html
Ponoć Bułgaria olejkiem rózanym stoi ... I Turcja :)
Ale jakbyś chciał ocet różany- to mam pomysł :) - w Tucholi jest cały park wysadzany krzewami dzikich róż- jeszcze tydzień temy wszystko stało w różu kwitnących róż... :)
Platki roz jadalnych, pachnacych (biale albo rozowe), dzikie, parkowe, musza byc zrywane absolutnie suche, w sloneczny dzien.
Do sloika na dno wsypac odrobine soli, na to warstwe platkow rozy, potem wata o srednicy sloika, nasaczyc olejem (slonecznikowy, rzepakowy) i znowu troche soli, platki, wata, olej i tak do upchania sloika. Ostatnia warstwa ma byc wata nasaczona olejem. Sloik przykryc papierem pergaminowym i zawiazac. Postawic w slonecznym oknie na 2 tygodnie. Po tym czasie zmienic pergamin na plotno , zawiazac, sloik dnem do gory i do nowego sloika odsaczac olej rozany, trwa to wiele dni.
Poszukuję olejku (aromatu) różanego. Nie chodzi jednak o wodę różaną, a o skondensowaną esencję. Czy ktoś wie gdzie to kupić?
Bahus
Olejek herbaciany kupiłam w aptece. Może różany też tam będzie.Spróbuj.
w sklepie zielarskim:)
Oczywiście, jak się niezwykle trafnie domyślasz, nie powiem Ci, gdzie kupić olejek różany.
Ale zapytam, do jakiego przepisu zamierzasz go użyć?
na Allegro sa różnego rodzaju olejki zapachowe i w tym rózane ale nie wiem czy o taki Ci chodzi
http://allegro.pl/item710649002 olejek zapachowy różany.html
Ponoć Bułgaria olejkiem rózanym stoi ...
I Turcja :)
Ale jakbyś chciał ocet różany- to mam pomysł :) - w Tucholi jest cały park wysadzany krzewami dzikich róż- jeszcze tydzień temy wszystko stało w różu kwitnących róż... :)
Bahus, nazbieraj platki roz i zrob wlasny;)
Platki roz jadalnych, pachnacych (biale albo rozowe), dzikie, parkowe, musza byc zrywane absolutnie suche, w sloneczny dzien.
Do sloika na dno wsypac odrobine soli, na to warstwe platkow rozy, potem wata o srednicy sloika, nasaczyc olejem (slonecznikowy, rzepakowy) i znowu troche soli, platki, wata, olej i tak do upchania sloika. Ostatnia warstwa ma byc wata nasaczona olejem. Sloik przykryc papierem pergaminowym i zawiazac. Postawic w slonecznym oknie na 2 tygodnie. Po tym czasie zmienic pergamin na plotno , zawiazac, sloik dnem do gory i do nowego sloika odsaczac olej rozany, trwa to wiele dni.
Satyksfacja murowana:)
Pilna wiadomość do do autorki olejku różanego:
Do jakich celów jest ten olejek wykorzystywany????