Forum

Kuchenne porady

Tort z brzoskwiniami - potrzebuję rady

  • Autor: aventia Data: 2009-08-13 18:22:11

    Witam,
    Chcę zrobić tort, ale jestem początkująca w tym temacie dlatego potrzebuję rady :) Chciałam nasączyć biszkopt kawą z amaretto, jako krem użyć zwykłej ubitej śmietany, a na śmietanę wyłożyć pokrojone brzoskwinie. I tu moje pytanie - czy ta kawa z amaretto będzie się komponować z całą resztą? Lubię kawę, ale może lepiej zrezygnować z niej w takim torcie?
    Liczę na to, że mi pomożecie :)

  • Autor: as Data: 2009-08-14 10:35:46

    Ja niestety nie pomogę. Nie znam się na tym a kawy nie znoszę.

  • Autor: anulka0276 Data: 2009-08-14 11:32:07

    może jeśli nie jesteś pewna lepiej nasączyć biszkopt sokiem spod brzoskwiń z dodatkiem alkoholu? ja zawsze tak ponczuję pod bitą śmietanę z brzoskwiniami :)) w ostateczności przygotuj trochę swego ponczu  i popróbuj z bitą śmietaną i brzoskwinką zobaczysz jak smakuje :)) no i podziel się wrażeniami :)) pozdrawiam

  • Autor: justine75 Data: 2009-08-14 11:50:02

    Nigdy tortu z brzoskwiniami nie ponczowałam kawą,musisz jednak pamiętać,że lepiej jakby ciasto było ciemne,bo nie za ładnie w jasnym biszkopcie będzie się taki poncz reprezentować.Testując nową wyszukiwarkę znalazłam taki przepis http://wielkiezarcie.com/recipe6429.html .W nim są użyte i brzoskwinie i kawa(ale bez amaretto).Sądząc po komentarzach to niezłe ciacho,ja go jeszcze nie piekłam,ale kto wie...?

    Jednak najlepiej, tak jak doradziła anulka, lub poncz uniwersalny-cukier,woda i sok z cytryny.

    Mam nadzieję,że podzielisz się z nami jak ostatecznie zrobiłaś ten tort:)))

    Pozdrawiam serdecznie:)

  • Autor: aventia Data: 2009-08-16 13:22:32

    Zdecydowałam się zaryzykować i nasączyłam biszkopt niezbyt mocną kawą z amaretto. I udało się, tort smakował gościom :)

  • Autor: as Data: 2009-08-16 16:22:44

    to super

  • Autor: anulka0276 Data: 2009-08-16 19:34:44

    to super! nic tak nie cieszy jak widok pałaszujących gości:)))

  • Autor: justine75 Data: 2009-08-16 22:19:03

    Fajnie:)I dobrze wiedzieć na przyszłość:)
    Pozdrawiam:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu