Bedac na zakupach (cel- nabycie kilku roslinek do ogrodu), upatrzylam sobie sliczna palme kokosowa. I jak to ja - kupilam ja. Jak mam ja pielegnowac zeby nie zmarniala? Slyszalam, ze trzeba liscie obcierac z kurzu, ma stac w miejscu jasnym, gdzie nie ma przeciagow. Podobno najlepiej podlewac ja deszczowka. Jak ja podlewac- obficie czy nie. Codziennie czy raz na kilka dni. Jak ja przesadzic do wiekszej doniczki i jaka ziemia bylaby najlepsza - zwykla do kwiatow czy jest jakas specjalna. No i czy przy przesadzaniu caly kokos ma byc pod ziemia czy nie. Prosze o jakies rady. Zakladam, ze ktos z Was ma taka roslinke w domu.
Palma jest bardzo trudna w hodowli i podobno rzadko kiedy udaje sie ją utrzymać na dłużej.Ja dostałam od dzieci na dzień matki i właśnie wczoraj ją musiałam wyrzycić,bo mim o moich starań zeschła.Może będziesz miała więcej szczęścia- powodzenia!
poki co nie przesadzaj przynajmniej miesiac musi sie zaklimatyzowac do otoczenia :) pozatym nie ta pora roku ziemia specjalna - do palm - ma bardziej zasadowy odczyn słoneczne miejsce bez przeciagów - ja swoja przecieram z kurzu raz na pol roku, za czesto tez nie dobrze gdyz mozesz uszkodzic liscie ja podlewam tak jak inne kwiatki raz na tydzien niezbyt obficie i do spodeczka - nie lej po kokosie bo zgnije :( aaa i najwazniejsze nie zmieniaj jej miejsca !!
Bedac na zakupach (cel- nabycie kilku roslinek do ogrodu), upatrzylam sobie sliczna palme kokosowa. I jak to ja - kupilam ja.
Jak mam ja pielegnowac zeby nie zmarniala? Slyszalam, ze trzeba liscie obcierac z kurzu, ma stac w miejscu jasnym, gdzie nie ma przeciagow. Podobno najlepiej podlewac ja deszczowka. Jak ja podlewac- obficie czy nie. Codziennie czy raz na kilka dni. Jak ja przesadzic do wiekszej doniczki i jaka ziemia bylaby najlepsza - zwykla do kwiatow czy jest jakas specjalna. No i czy przy przesadzaniu caly kokos ma byc pod ziemia czy nie.
Prosze o jakies rady. Zakladam, ze ktos z Was ma taka roslinke w domu.
Palma jest bardzo trudna w hodowli i podobno rzadko kiedy udaje sie ją utrzymać na dłużej.Ja dostałam od dzieci na dzień matki i właśnie wczoraj ją musiałam wyrzycić,bo mim o moich starań zeschła.Może będziesz miała więcej szczęścia- powodzenia!
A TUTAJ sprawdzałaś? Powodzenia w uprawie
poki co nie przesadzaj przynajmniej miesiac musi sie zaklimatyzowac do otoczenia :) pozatym nie ta pora roku
ziemia specjalna - do palm - ma bardziej zasadowy odczyn
słoneczne miejsce bez przeciagów - ja swoja przecieram z kurzu raz na pol roku, za czesto tez nie dobrze gdyz mozesz uszkodzic liscie
ja podlewam tak jak inne kwiatki raz na tydzien niezbyt obficie i do spodeczka - nie lej po kokosie bo zgnije :(
aaa i najwazniejsze nie zmieniaj jej miejsca !!