Forum

Kuchenne porady

forma silikonowa

• Autor: as Data: 2009-08-18 12:07:04

Kupilam sobie silikonową tortownicę. Oczywiście bez odpinanych boków. Prosze o poradę jak ciasto biszkoptowe z niej wyjąć? Smarować ją olejem czy wykładać papierem aby łatwo było wyciągnąć? Okrawanie nożem raczej odpada by nie zniszczyć silikonu, zresztą od dna i tak się w taki sposób nie odklei. Wyjmować ciasto jako ciepłe z formy  (czy nie opadnie wtedy) czy jak wystygnie dopiero?

• Autor: jamajka Data: 2009-08-18 12:33:42

Nie mam takiej tortownicy ale myśle że możesz poprostu tą foremkę silikonową tak jakby wywinąć z tym ciastem na drugą stronę i wtedy wyjdzie bez problemu chyba no i zimne chyba Tak mi podpowiada intuicja. Pozdrawiam

• Autor: Iloria Data: 2009-08-18 16:20:43

As ja mam taką formę do ciasta. Smaruje ją olejem i podsypuje bułką tartą. Po upieczeniu biszkopt idealnie odchodzi od boków i dna formy. Taka formę silikonowa można fajnie wywijać więc wyjmowanie ciasta  nie sprawia problemów. Pozdrawiam!

• Autor: basia19 Data: 2009-08-18 19:11:33

Użytkownik Iloria napisał w wiadomości:
    > As ja mam taką formę do ciasta. Smaruje ją olejem i podsypuje bułką
    > tartą. Po upieczeniu biszkopt idealnie odchodzi od boków i dna formy.
    > Taka formę silikonowa można fajnie wywijać więc wyjmowanie ciasta 
    > nie sprawia problemów. Pozdrawiam!
    Ja ani nie smaruję, ani nie wysypuję niczym, po upieczenia zostawiam w formie do zupełnego wystudzenia i potem bez problemu wyjmuję ciasto z formy.

• Autor: Basialis Data: 2009-08-18 21:42:08

Tez tak robie.

• Autor: as Data: 2009-08-18 19:11:55

Jak tak to sprubuje upiec.

• Autor: Wkn Data: 2009-08-20 23:29:23

Upiekłaś? Napisz coś ze szczegółami, bo od od kilku lat żal mi wywalać kasę na to cudo. Tak na wszelki wypadek, skoro nie mam 100% pewności, że ciasta będą wychodzić :)

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-08-21 08:08:26

Wkn ciasta wychodz bez zarzutu - tez taka forme mam.  Jednak wole piec w tadycyjnej ale to juz takie moje widzimisie nie poparte niezadowoléniem z tych form - mam je dwie do biszkoptu i do baby. No i nie mam kolnierza do tortow a ta silikonowa tortownica jest wíeksza niz ma tradycyjna tortownica wiec dla mnie troche niepraktyczna. Ale spody pod ciasto z owocami juz w niej robilam i wychodza dobrze.

• Autor: as Data: 2009-08-21 08:40:48

Nie piekłam narazie bo w sobotę idę na wesele. Pewnie dadzą jakieś placki do domu więc powstrzymałam się od pieczenia by kalorii nie było za dużo.

• Autor: as Data: 2009-09-10 19:59:31

Dzisiaj upiekłam biszkopt w formie sylikonowej. Trochę to potrwało zanim sie odważyłam. Jestem zadowolona. Ładnie się upiekł. Przed wlaniem ciasta formę natłuściłam olejem. Bez problemu dało się wyciągnąć i nic nie przywarło. Następnym razem spróbuję z owocami. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu