Kupilam sobie silikonową tortownicę. Oczywiście bez odpinanych boków. Prosze o poradę jak ciasto biszkoptowe z niej wyjąć? Smarować ją olejem czy wykładać papierem aby łatwo było wyciągnąć? Okrawanie nożem raczej odpada by nie zniszczyć silikonu, zresztą od dna i tak się w taki sposób nie odklei. Wyjmować ciasto jako ciepłe z formy (czy nie opadnie wtedy) czy jak wystygnie dopiero?
Nie mam takiej tortownicy ale myśle że możesz poprostu tą foremkę silikonową tak jakby wywinąć z tym ciastem na drugą stronę i wtedy wyjdzie bez problemu chyba no i zimne chyba Tak mi podpowiada intuicja. Pozdrawiam
As ja mam taką formę do ciasta. Smaruje ją olejem i podsypuje bułką tartą. Po upieczeniu biszkopt idealnie odchodzi od boków i dna formy. Taka formę silikonowa można fajnie wywijać więc wyjmowanie ciasta nie sprawia problemów. Pozdrawiam!
Użytkownik Iloria napisał w wiadomości: > As ja mam taką formę do ciasta. Smaruje ją olejem i podsypuje bułką > tartą. Po upieczeniu biszkopt idealnie odchodzi od boków i dna formy. > Taka formę silikonowa można fajnie wywijać więc wyjmowanie ciasta > nie sprawia problemów. Pozdrawiam! Ja ani nie smaruję, ani nie wysypuję niczym, po upieczenia zostawiam w formie do zupełnego wystudzenia i potem bez problemu wyjmuję ciasto z formy.
Upiekłaś? Napisz coś ze szczegółami, bo od od kilku lat żal mi wywalać kasę na to cudo. Tak na wszelki wypadek, skoro nie mam 100% pewności, że ciasta będą wychodzić :)
Wkn ciasta wychodz bez zarzutu - tez taka forme mam. Jednak wole piec w tadycyjnej ale to juz takie moje widzimisie nie poparte niezadowoléniem z tych form - mam je dwie do biszkoptu i do baby. No i nie mam kolnierza do tortow a ta silikonowa tortownica jest wíeksza niz ma tradycyjna tortownica wiec dla mnie troche niepraktyczna. Ale spody pod ciasto z owocami juz w niej robilam i wychodza dobrze.
Dzisiaj upiekłam biszkopt w formie sylikonowej. Trochę to potrwało zanim sie odważyłam. Jestem zadowolona. Ładnie się upiekł. Przed wlaniem ciasta formę natłuściłam olejem. Bez problemu dało się wyciągnąć i nic nie przywarło. Następnym razem spróbuję z owocami.
Kupilam sobie silikonową tortownicę. Oczywiście bez odpinanych boków. Prosze o poradę jak ciasto biszkoptowe z niej wyjąć? Smarować ją olejem czy wykładać papierem aby łatwo było wyciągnąć? Okrawanie nożem raczej odpada by nie zniszczyć silikonu, zresztą od dna i tak się w taki sposób nie odklei. Wyjmować ciasto jako ciepłe z formy (czy nie opadnie wtedy) czy jak wystygnie dopiero?
Nie mam takiej tortownicy ale myśle że możesz poprostu tą foremkę silikonową tak jakby wywinąć z tym ciastem na drugą stronę i wtedy wyjdzie bez problemu chyba
no i zimne chyba
Tak mi podpowiada intuicja. Pozdrawiam
As ja mam taką formę do ciasta. Smaruje ją olejem i podsypuje bułką tartą. Po upieczeniu biszkopt idealnie odchodzi od boków i dna formy. Taka formę silikonowa można fajnie wywijać więc wyjmowanie ciasta nie sprawia problemów. Pozdrawiam!
Użytkownik Iloria napisał w wiadomości:
> As ja mam taką formę do ciasta. Smaruje ją olejem i podsypuje bułką
> tartą. Po upieczeniu biszkopt idealnie odchodzi od boków i dna formy.
> Taka formę silikonowa można fajnie wywijać więc wyjmowanie ciasta
> nie sprawia problemów. Pozdrawiam!
Ja ani nie smaruję, ani nie wysypuję niczym, po upieczenia zostawiam w formie do zupełnego wystudzenia i potem bez problemu wyjmuję ciasto z formy.
Tez tak robie.
Jak tak to sprubuje upiec.
Upiekłaś? Napisz coś ze szczegółami, bo od od kilku lat żal mi wywalać kasę na to cudo. Tak na wszelki wypadek, skoro nie mam 100% pewności, że ciasta będą wychodzić :)
Wkn ciasta wychodz bez zarzutu - tez taka forme mam. Jednak wole piec w tadycyjnej ale to juz takie moje widzimisie nie poparte niezadowoléniem z tych form - mam je dwie do biszkoptu i do baby. No i nie mam kolnierza do tortow a ta silikonowa tortownica jest wíeksza niz ma tradycyjna tortownica wiec dla mnie troche niepraktyczna. Ale spody pod ciasto z owocami juz w niej robilam i wychodza dobrze.
Nie piekłam narazie bo w sobotę idę na wesele. Pewnie dadzą jakieś placki do domu więc powstrzymałam się od pieczenia by kalorii nie było za dużo.
Dzisiaj upiekłam biszkopt w formie sylikonowej. Trochę to potrwało zanim sie odważyłam. Jestem zadowolona. Ładnie się upiekł. Przed wlaniem ciasta formę natłuściłam olejem. Bez problemu dało się wyciągnąć i nic nie przywarło. Następnym razem spróbuję z owocami.