Po raz pierwszy przyrządzam paprykę do słoików, wybrałam kilka przepisów, ale zastanawiam się,bo raz wkładam paprykę bezpośrednio w słoiki, a drugi raz (z innego przepisu) muszę tą paprykę nasolić, odsączyć, blanszować i dopiero w słoiki. Różnią się przepisy tą pierwszą czynnością, później jest już tak samo,czyli zalewa, zakręcamy i pasteryzyjemy. Ja nie znając sie jeszcze zrobiłam wg dwóch sposobów. Oczywiście wolę krótszy sposób,ale czy dobry? Jakim sposobem Wy robicie? Czy jest jakaś różnica,może w smaku?
ja mam przepis bez solenia wczesniej, a moja tesciowa blanszuje paprykę podobno jest łagodniejsza ale nie sprawdzałam. Ja bym robiła tak jak pisze w przepisie.
Ja pokrojona papryke(tak mniej-wiecej na 6 czesci)zalewam wrzatkiem w misce i przykrywam,tak na jakas minute lub dwie,az troszke zrobi sie elastyczniejsza i lepiej uklada sie wtedy w sloikach.Innego powodu nie znam,chociaz jak probowalam papryki co tesciowa robi(wklada do sloikow surowa)to pewna roznica w smaku jest...
ja robie papryke od lat i wszystkim zawsze smakuje.kroje na kawałki wkładam do słoika troche gorczycy układam pokrojoną papryke i zalewam zalewą jak na ogórki korniszone , kiedys dałam na wierzch jeszcze łyzke oleju teraz nie daje jest lepsza bez.Pozdrawiam i moze faktycznie wypróbuj inne sposoby i bedziesz najlepiej saama wiedziec.
dzien dobry jarobie paprykę od 3 lat i jest super wszytko zależy od zalewy do słoików wkładam troszeczke gorczycy listek kilka ziarenek pieprzu 2 kulki ziela angielskiego i nie robie samej czerwonej tylko kupuje wszytkie kolory zielonej nie bo kiedyś podeszla goryczką kroję w kawałaki mieszam w misce i taki misz masz do słoików zalewam gorącą zalewą jest pyszna a i jeszcze dodaje troszkę oliwy wszystkie przetwory nabierają własciwego smaku conajmiej po miesiącu a im bliżej wiosny tym lepsze zalewa : butelka octu 2 litr wody dwie szlanki cukru 2 łyżki soli najlepiej taka do przetworów listek pieprz ziele angielski zagotować i gorąca do słoików dobrze jest pasteryzować ja to robie nieraz następnego dnia pozdrawiam i smacznego
Paprykę blanszuje się tylko po to aby zmniejszyła swą objętość i była bardziej elastyczna przy wkładaniu. Blanszowanie raczej nie wpływa zasadniczo na smak papryki. Jeśli zdecydujesz się na blanszowanie, należy wówczas krócej pasteryzować paprykę . Ja jednak kroję paprykę w paski, ponieważ i tak do konsumpcji trzeba ją pokroić, a pokrojona papryka zajmuje zdecydowanie mniej miejsca. Należy jednak pamiętać że stosunek papryki do zalewy jest dużo wyższy na korzyść papryki , dlatego należy to uwzględnić przy sporządzaniu zalewy ( więcej soli, cukru , octu oraz przypraw )
Mnie tez podkusilo zrobienie papryki :) w tamtym roku :) - wiec oprocz tych 2 przepisów zrobiłam w miodzie i ta wyszla najsmaczniejesza :) zielonej sie nie dodaje bo nadaje ciutke gorzki smak :) wg mnie zblanszowana i pozolona - jest miekka i nie taka ostra jakby ciutke łagodniejsza w smaku
Po raz pierwszy przyrządzam paprykę do słoików, wybrałam kilka przepisów, ale zastanawiam się,bo raz wkładam paprykę bezpośrednio w słoiki, a drugi raz (z innego przepisu) muszę tą paprykę nasolić, odsączyć, blanszować i dopiero w słoiki. Różnią się przepisy tą pierwszą czynnością, później jest już tak samo,czyli zalewa, zakręcamy i pasteryzyjemy. Ja nie znając sie jeszcze zrobiłam wg dwóch sposobów. Oczywiście wolę krótszy sposób,ale czy dobry? Jakim sposobem Wy robicie? Czy jest jakaś różnica,może w smaku?
ja mam przepis bez solenia wczesniej, a moja tesciowa blanszuje paprykę podobno jest łagodniejsza ale nie sprawdzałam. Ja bym robiła tak jak pisze w przepisie.
Ja pokrojona papryke(tak mniej-wiecej na 6 czesci)zalewam wrzatkiem w misce i przykrywam,tak na jakas minute lub dwie,az troszke zrobi sie elastyczniejsza i lepiej uklada sie wtedy w sloikach.Innego powodu nie znam,chociaz jak probowalam papryki co tesciowa robi(wklada do sloikow surowa)to pewna roznica w smaku jest...
Papryki się nie blanszuje,lepszej niż robi moja babcia,nie jadłam:)
wkładam surową, zalewam gorącą zalewą. Nie daję zielonej, nie nadaje się podobno- ale tu wierzę na słowo, bo nie sprawdzałam :)
Smak papryki zależy też od dodatków smakowych , jakie dodajemy do słoików - przyprawy, ilośc cukru i octu . Pozdrawiam !
Dziękuję Wam serdecznie za sugestie,rady. Skorzystam,wezmę pod uwagę jak będę robić,pewnie już wieczorkiem. Pozdrawiam,życzę udanych przetworów.
.
Proponuję byś zrobiła obie wersje to wtedy bedziesz wiedziec co jest lepsze. Potem podziel sie z nami swoim odkryciem.
ja robie papryke od lat i wszystkim zawsze smakuje.kroje na kawałki wkładam do słoika troche gorczycy układam pokrojoną papryke i zalewam zalewą jak na ogórki korniszone , kiedys dałam na wierzch jeszcze łyzke oleju teraz nie daje jest lepsza bez.Pozdrawiam i moze faktycznie wypróbuj inne sposoby i bedziesz najlepiej saama wiedziec.
dzien dobry jarobie paprykę od 3 lat i jest super wszytko zależy od zalewy do słoików wkładam troszeczke gorczycy listek kilka ziarenek pieprzu 2 kulki ziela angielskiego i nie robie samej czerwonej tylko kupuje wszytkie kolory zielonej nie bo kiedyś podeszla goryczką kroję w kawałaki mieszam w misce i taki misz masz do słoików zalewam gorącą zalewą jest pyszna a i jeszcze dodaje troszkę oliwy wszystkie przetwory nabierają własciwego smaku conajmiej po miesiącu a im bliżej wiosny tym lepsze zalewa : butelka octu 2 litr wody dwie szlanki cukru 2 łyżki soli najlepiej taka do przetworów listek pieprz ziele angielski zagotować i gorąca do słoików dobrze jest pasteryzować ja to robie nieraz następnego dnia pozdrawiam i smacznego
Paprykę blanszuje się tylko po to aby zmniejszyła swą objętość i była bardziej elastyczna przy wkładaniu. Blanszowanie raczej nie wpływa zasadniczo na smak papryki. Jeśli zdecydujesz się na blanszowanie, należy wówczas krócej pasteryzować paprykę . Ja jednak kroję paprykę w paski, ponieważ i tak do konsumpcji trzeba ją pokroić, a pokrojona papryka zajmuje zdecydowanie mniej miejsca. Należy jednak pamiętać że stosunek papryki do zalewy jest dużo wyższy na korzyść papryki , dlatego należy to uwzględnić przy sporządzaniu zalewy ( więcej soli, cukru , octu oraz przypraw )
Mnie tez podkusilo zrobienie papryki :) w tamtym roku :) - wiec oprocz tych 2 przepisów zrobiłam w miodzie i ta wyszla najsmaczniejesza :)
zielonej sie nie dodaje bo nadaje ciutke gorzki smak :) wg mnie
zblanszowana i pozolona - jest miekka i nie taka ostra jakby ciutke łagodniejsza w smaku
mi najbardziej smakują z miodem i takie robię