Kochani poszukuję dobrego przepisu na pieczarki marynowane. Kiedyś miałam bardzo dobry przepis ale niestety przy przeprowadzkach się zagubił. Bardzo proszę o pomoc.
Pieczarki wypłukać, zagotować w wodzie z dodatkiem soli (1 łyżka na 5 litrów wody i kwasek cytrynowy mały). Gotować 3-5 min. Odcedzić i włożyć do słoików. Zalać gorącą zalewą i zakręcić, nie pasteryzować. Zalewa: 1szklanka octu, 1 szklanka wody, 4 łyżki cukru, 1 łyżka soli. Do każdego słoika dodać: liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca, cebula (sparzona i pokrojona). Znalazłam ten przepis kiedyś na forum WŻ. Zalewa jest dosyć ostra, więc jak coś to zawsze możesz dać mniej octu. Sprawdziłam (w takiej postaci j.w. tylko bez gorczycy) i jest ok.
Zmniejsz koniecznie ilość octu. Ostatnio zrobiłam buraczki w occie, w proporcji 1 ocet : 3 woda. I tak wyszły bardzo kwaśne. Nie wiem, jak chłoną zalewę pieczarki, ale lepiej jeść łagodną wersję niż przekwaszoną. Dodaj też podgotowanej cebulki lub/i papryki do zalewy. Bardzo lubię taką wersję marynowanych pieczarek :)
Wkn dziękuję za cenne wskazówki. O occie myślałam ,ale nie pomyślałam o cebuli. Masz rację , lepiej będzie jeśli ją zagotuję. Nie jestem smakoszem przekwaszonych przetworów, wolę zdecydowanie łagodne. Pozdrawiam.
Kochani poszukuję dobrego przepisu na pieczarki marynowane. Kiedyś miałam bardzo dobry przepis ale niestety przy przeprowadzkach się zagubił. Bardzo proszę o pomoc.
Pieczarki wypłukać, zagotować w wodzie z dodatkiem soli (1 łyżka na 5 litrów wody i kwasek cytrynowy mały). Gotować 3-5 min. Odcedzić i włożyć do słoików. Zalać gorącą zalewą i zakręcić, nie pasteryzować.
Zalewa: 1szklanka octu, 1 szklanka wody, 4 łyżki cukru, 1 łyżka soli. Do każdego słoika dodać: liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca, cebula (sparzona i pokrojona).
Znalazłam ten przepis kiedyś na forum WŻ. Zalewa jest dosyć ostra, więc jak coś to zawsze możesz dać mniej octu. Sprawdziłam (w takiej postaci j.w. tylko bez gorczycy) i jest ok.
Przepis wygląda zachęcająco , ale chyba zmniejszę trochę ilość octu . Dj serdecznie dziękuję.
Zmniejsz koniecznie ilość octu. Ostatnio zrobiłam buraczki w occie, w proporcji 1 ocet : 3 woda. I tak wyszły bardzo kwaśne. Nie wiem, jak chłoną zalewę pieczarki, ale lepiej jeść łagodną wersję niż przekwaszoną. Dodaj też podgotowanej cebulki lub/i papryki do zalewy. Bardzo lubię taką wersję marynowanych pieczarek :)
Wkn dziękuję za cenne wskazówki. O occie myślałam ,ale nie pomyślałam o cebuli. Masz rację , lepiej będzie jeśli ją zagotuję.
Nie jestem smakoszem przekwaszonych przetworów, wolę zdecydowanie łagodne.
Pozdrawiam.