Forum

Rozmowy wolne i frywolne

akwarium

• Autor: maria11 Data: 2009-08-21 12:31:12

Witam!  
    Pomóżcie kochani chcę kupić akwarium 50 , 60 litrów, ale już gdzieś doczytałam na forum, że więcej pracy przy takim mniejszym niż przy 200 litrowym. Jestem zielona w tej kwestii, chociaż na duże mnie nie stać, nawet nie miałbym gdzie postawić.
    Myślę żeby kupić na Allegro zestaw taki akwarium z oświetleiem+ grzałka z termostatem+ filtr z deszczownią HANZA i trochę gratisów, zawsze taniej niż w sklepie. Może ktoś mi podpowie na co powinnam zwrócić uwagę, co jeszcze muszę dokupić, jak dobrać gatunki rybek, może tylko samce, zeby narazie nie było kłopotu z tymi małymi i czy to taki problem?
    Myślałam o tych welonach które mogą być w temperaturze pokojowej, nie trzeba podłączać podobno grzałki, ale jak często trzeba czyścić takie akwarium?
    Spodziewam się niedługo dzidziusia i chciałabym aby najmniej kłopotu przynajmniej na razie było z tymi rybkami, a które obiecaliśmy dzieciom kupić.

• Autor: rybcia125 Data: 2009-08-21 12:42:04

Mam męża fanatyka akwarium i przerabiałam 60 litrowe i nie polecam często trzeba zmieniać wodę obecnie mamy 200 litrowe i od roku nic nie robimy z nim poza umyciem filtra raz na pół roku(mamy filtr kubełkowy i jeśli można kupić taki do mniejszych akwariów to zdecydowanie warto wyłożyć na niego trochę więcej i mieć śwęty spokój. A co do rybek to nie mogą być same samce bo są agresywne a problem z młodymi rybkami jest tylko w przypadku ryb żyworodnych typu gupiki. W małym akwarium mieliśmy gupiki ( moja głupota bo się na nie uparłąm) i był problem dopóki nie kupiliśmy 2 skalarów. Teraz mamy neony ale w dużych ilościach i nam się podoba. Miłej zabawy z akwarium życzę.  

• Autor: maria11 Data: 2009-08-21 14:44:47

Tzn. jak często co miesiąc trzeba zmieniać wodę? Poza tym czy powinien być dodatkowo odmulacz?
    Dziękuję za odpowiedż i porady.
    Coś mi się wydaje, że jednak  trzymanie królika jest dużo łatwiejsze, w tym względzie doświadczenie mam, ale królik wróci za rok .

• Autor: angela Data: 2009-08-21 20:34:06

Utrzymanie akwarium nie jest takie trudne. Nie trzeba po rybkach sprzątac tak jak po króliku. Mam akwarium 120 l i całkowicie wystarcza. Odradzam welony. Mielismy jednego i strasznie nam demolował akwarium. Wyrywał roślinki i robił duże kupy. Dopóki był mały było ok ale jak po pół roku urósł zaczął demolkę. Najlepiej na początek kup sobie kilka żałobniczek, molinezje i kilka platek. A jako rybki czyściciele dna najlepsze są kiryski. Najlepiej na początek kup sobie książkę o akwarium. W dobrym sklepie zoologicznym powinni Ci doradzić jaki kupić żwirek, płyny czy pokarm dla ryb i jak je karmić.   Akwarium kupiłam w zestawie. Tak wychodzi taniej. Jeśli masz jakieś pytania chętnie odpowiem. Akwarium mam 7 lat.

P.S. Jesli będziesz miała dobry filtr sprzątanie możesz robić np. raz na pół roku. Zbyt częste wymiany wody są niekorzystne dla roślin i rybek. Raz na tydzien można robić podmianę wody tzn. ok. 1/3 lub 1/4 wypompowujesz z akwarium i uzupełniasz czystą, odstałą wodą> Nigdy nie wlewaj wody prosto z kranu.

• Autor: Basienkaa0 Data: 2009-08-30 11:05:07

mój mąż wlewa prosto z kranu... mamy 500litrów wody w akwarium i ryby, które mozna'usamażyć" na wigilię :)) nawet nie wiedziałam, że ryby żyją tak długo/niektóre maja już po 12 lat/...mąż ma jakieś specjalne "odkurzacze" do czyszczenia dna.. czyści i wymienia wodę /1/3 akwarium/raz na 3-4 miesiące, zajmuje mu to 2-3 godziny, welony faktycznie to straszene śmieciuchy... ale efektowne..

Przejdź do pełnej wersji serwisu