Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Jak powinnam się zwracać?

• Autor: eva67 Data: 2009-08-23 15:58:19

Zwracam się do znajamoch mojej córki (córa ma 22 lata,znajomi 22-28lat) per Pan,Pani.Wydaje m sie,ze nie powinnam ich tykać,chyba,ze sami to zaproponują.Moja córa i mąż mówią,ze nie mam racji.Zwracam się też tak do chopaka mojej córki (facet ma 27lat).
    Podpowieciedzcie mi proszę jak powinnam się zwracvać.

• Autor: Iloria Data: 2009-08-23 16:08:21

Sądzę, że jednak per Pani, Pan. Moja teściowa też zawsze zwraca się do moich znajomych w taki oficjalny sposób. Sądzę, że to nikomu nie ubliża a jedynie świadczy o kulturze.  Osoby w wieku ok 25-27 lat to nie są małe dzieci i jakiś szacunek jednak im się należy. :)

• Autor: agik Data: 2009-08-23 16:15:04

Małym dzieciom też sie nalezy szacunek :)
    Ja do mojej siostrzenicy zwracam się per "księżniczko Emilko " ;)

No dobra ;) a teraz poważnie: jak juz aczełaś się zwracać per pan/ pani- to teraz jeśli chcesz to zmienić, to chyba powinnaś zaproponować przejście na TY ( dotyczy to tez Ciebie- tzn- wszyscy mówicie sobie na Ty- chyba, zę młodzi nie chcą mówić do Ciebie per Ty... No i chyba, ze Ty tez nie chcesz mówić do nich per Ty...

Moja mama zawsze mówiła do moich znajomych per ty i nikt sie nie obraził... Mój tata mówił do moich znajomych per "pan" i niektórzy byli zakłopotani oficjalnością.

• Autor: dankarz Data: 2009-08-23 16:36:53

Eva zapytaj znajomych córki czy nie będzie im przeszkadzać jak zwrócisz się do nich per Ty, ja tak robie zawsze i nie zdarzyło mi sie żeby ktoś czuł sie obrażony. Z większością zresztą jestem na ty i czujemy sie świetnie bo nie ma żadnych barier.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-08-24 07:55:43

wydaje mi sie ze postepujesz susznie przynajmniej podlug kodeksu dobrego wychowania. Ty mozesz tez zaproponowac (bo jestes starsza) przejscie na ty. Nie wiem moze w Polsce cos sie zmienilo w tym wzgledzie ale wydawaloby mi sie zbyt protekcjonalnych do znajomych doroslych dzieci walic bez pytania "ty" samemu bedac "pania" . Chyba, ze istnieje zwyczaj ze wszyscy mowia sobie na ty bez wzgledu na wiek i staniówisko badz pozycje spoleczna...

• Autor: CZOS Data: 2009-08-23 16:55:00

Odpowiedż na to pytanie najpewniej znajdziesz, gdy się rozglądniesz wokół siebie. Jeśli w waszym środowisku starsi zwracają się do młodszych per TY i jest to przyjętwe jako noram to rób tak samo. Zawsze uważałem, że nie forma a treść. Można sobie PANOWAĆ i się nie szanować.

• Autor: anay Data: 2009-08-23 17:29:06

Masz rację ze sie tak do nich zwracasz - jesli jednak oni powiedzieli by ze mozna mowic do nich na ty, wtedy możesz to zrobić.
    Dobre wychowanie wymaga do osób spoza bliskiego kręgu, które są dorosłe zwracać się w sposób oficjalny, o ile osoby te nie zaproponują innej formy, a Ty się na to zgodzisz.
    Twoja córka, ani Twój mąż nie powinni decydować o tym, bo tamtym osobom mogloby jednak to nie pasować. I tyle.

• Autor: dajanka Data: 2009-08-23 20:04:23

Moja mama zawsze mówiła do moich znajomych na TY, a do chłopaka Adaś, Adaśku (może to uczucia macierzyńskie, bo jego rodzice zmarli gdy był dzieckiem), w każdym razie badzo to w niej ceniłam, że ich akceptowała i potrafiła się "wczuc".
    A mój tata...
    W niedzielę po 17 urodzinach siostry (już parę lat temu i teoretycznie bezalkoholowych) wszedł do pokoju, gdzie siedzieliśmy ze znajomymi i zaproponował toast za zdrowie córy i w ramach kurażu. Z chłopakami, a i palącymi dziewczynami wychodził na fajki i wszyscy go uwielbiają, aczkolwiek ja sama czasami uważam, że jest zbyt bezpośredni;-)
    W każdym razie, gdy koleżanka siostry myślała, że "wpadła", przyszła pytac go o radę bez zażenowania i strachu, że wygada jej rodzicom, bo wiedziała że tego nie zrobi:-)

Tak naprawdę jednak wszystko zależy od Ciebie.
    Jeśli miałabyś przejśc ze znajomymi córki na TY i czuc zażenowanie, to nie ma to sensu:)
    Nic na siłę:)

• Autor: EWA007 Data: 2009-08-23 20:42:23

I naprawdę mówicie "ty" i "pani" wielką literą?

• Autor: dajanka Data: 2009-08-23 21:01:06

tzn?

• Autor: Wróbelek Data: 2009-08-29 19:16:32

Ja z Malućkim mam podobnie. On przyjdzie, pogada chwile, pożartuje z moimi znajomymi. I może dlatego jest tak lubiany przez moich znajmych. Czyją się swobodnie w moim domu gdy mnie odwiedziają. Dziwnie by było gdyby mówił moim znajomym per P"ani/e"

• Autor: tineczka Data: 2009-08-25 23:20:21

Eva, tu gdzie mieszkam do kazdego mowi sie "ty" , bez wyjatku. Nie ma zadnych "pan" i "panow" i bardzo mi sie to podoba:)))

• Autor: luckystar Data: 2009-08-28 15:17:53

tu tez :)) cale szczescie;)

• Autor: tineczka Data: 2009-08-28 23:49:08

• Autor: bahus Data: 2009-09-17 23:06:14

Tu też..

• Autor: tineczka Data: 2009-09-18 18:58:04

A pamietasz, jak pierwszy raz napisalam do Ciebie: "Szanowny Panie"?????.....do dzisiaj sie czerwienie..............ze zlosci:)))))...........hmmmmm

• Autor: bahus Data: 2009-09-19 12:14:58

Nie pamiętam Szanowna Pani....

• Autor: tineczka Data: 2009-09-19 20:51:57

OOOO, to pierwsze objawy ...zanikania pamieci....jakies cwiczenia musimy wykombinowac...

• Autor: bahus Data: 2009-08-26 23:28:08

Użytkownik eva67 napisał w wiadomości:
    > Zwracam się do znajamoch mojej córki (córa ma 22 lata,znajomi
    > 22-28lat) per Pan,Pani.Wydaje m sie,ze nie powinnam ich tykać,chyba,ze sami
    > to zaproponują.Moja córa i mąż mówią,ze nie mam
    > racji.Zwracam się też tak do chopaka mojej córki (facet ma
    > 27lat).Podpowieciedzcie mi proszę jak powinnam się zwracvać.

Jak są z tej samej miejscowości to: "sie ma ziomal"....
    Bahus

• Autor: anna702 Data: 2009-08-31 20:20:45

Ja tez mam taki problem jak jade do Polski....naturalnie pcha mi sie na usta Ty, kiedy zwracam sie do molodych ludzi, ale szybko sie gryze w jezyk od kiedy w autobusie poprosilam mloda dziewczyne "czy moglabys skazowac mi bilet?" odpowiedziala mi ze skonczyla 18 lat i nie jest moja kolezanka, ale jesli sa to przyjaciele Twojej corki to jak najbardziej powinnas mowic im na Ty :)

• Autor: eva67 Data: 2009-09-16 14:26:28

Dziękuję Wam wszystkim za pomoc.

Przejdź do pełnej wersji serwisu