Forum

Kuchenne porady

Przetwory owocowe bez cukru lub na slodziku.

  • Autor: Eliswie Data: 2009-08-24 01:02:02

    Postanowilam ograniczyc cukier do minimum. Nie chce jednak zrezygnowac z dzemow czy powidel. Czy macie jakies wlasne doswiadczenia? Jakie owoce laczyc ze soba i w jakich proporcjach by dzem byl wystarczajaco slodki? Czy jesli zastapie cukier slodzikiem, czy nalezy wowczas zmniejszyc ilosc slodzika? Poradzcie prosze. Elzbieta

  • Autor: bela48 Data: 2009-08-24 06:50:42

    Użyj fruktozy ona nadaje sie do pieczenia,slodzenia i gotowania.Ksylitol inaczej cukier brzowy jest drogi.

  • Autor: jasia Data: 2009-08-25 11:41:15

    Robiłam dżemy bez dodatku cukru z jabłek i gruszek, proporcje na oko, do smaku. Jabłka kwaśne, gruszki słodkie.
    Wkładałam gorący "mus" do słoiczków, ładnie się trzymały i oczywiście nam smakowały.

  • Autor: misiapysia Data: 2009-08-28 18:05:18

    W książce Ciesielskiej "Filozofia zdrowia" znalazłam przepis na powidła śliwkowe. 5 kg słodkich śliwek bez pestek rozparzyć w rondlu pod przykryciem w piekarniku 180st.przez 1-2 godziny, potem odparować na kuchence, dodać 4 łyżki miodu, po łyżeczce cynamonu i imbiru, pół łyżeczki soli; smażyć jeszcze trochę, potem do wyparzonych słoików i zakręcić wieczkiem przetartym spirytusem. Nie trzeba pasteryzować.
    Przepis wypróbowałam, mnie smakują takie powidełka. Cukru w nich brak, miód w małej ilości. Myślę, że jak owoce bardzo słodkie, to można się obejść i bez miodu.

  • Autor: asieksza Data: 2009-08-29 08:51:33

    ale czy takie przetwory bez cukru będą się przechowywać? Moja teściowa do wszystkich dżemów, kompotów dodaje mnóstwo cukru ale twierdzi, że dzięki temu się trzymają. Nam popsuło się trochę jabluszek i ona stwierdziła, że daliśmy za mało cukru ( jabłka same w sobie były słodziutkie , mnie smakowło i bez cukru ale dla spokoju trochę dodałam.

  • Autor: Shaera Data: 2009-08-29 15:43:33

    Bez cukru powinny się przechowywać. Mamy w piwnicy kilka słoików (pigwa, jabłka, renklody i jeszcze kilka kompotów wiśniowych i truskawkowych - wszystko bez cukru, ale zapasteryzowane), mają ze 3 lata. W środku eleganckie - zero pleśni, ani innych przykrych objawów zepsucia. Nie tylko nam się udaje robić przetwory bez cukru. Znajoma siostry mojej mamy zaprawia dla swojego męża (cukrzyka) wszystko, co da się zaprawić - bez cukru. Ona uważa, że jej przetwory trzymają się dzięki pasteryzacji. Coś w tym jest, bo i u nas tak samo - wszystko się trzyma ^^

  • Autor: Eliswie Data: 2009-08-30 00:27:23

    Dzieki za rady. Wlasnie pyrcza sie sliwki i jablka. Do jablek dodalam slodkie gruszki. Robie bez cukru i bez slodzika. W ramach eksperymentu dodam pozniej do czesci slodzik. Zobaczymy co wyjdzie. Bede tez pasteryzowala. Pozdrawiam serdecznie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu