Forum

Rozmowy wolne i frywolne

18-tka w rodzinie?? jaki prezent??

• Autor: Glumanda Data: 2009-08-24 15:16:50

Prosze o pomoc.. w mojej znajomej rodzinie.. niebawem bedzie swietowana 18-tka, mlodej kobietki! Jaki prezent?? ew. ile pieniedzy sie daje?? bo ja to osobiscie nie dostalam nic..wiec..trudno mi radzic. Moze macie swiezsze wiadomosci.. ?? ;)

• Autor: jamajka Data: 2009-08-24 15:29:36

Moja siostra kończy niedługo 18 lat ponieważ nie nosi biżuterii zażyczyła sobie ipoda, może właśnie biżuteria (jeśli nosi), to moim zdaniem najlepszy pomysł dla kobiety

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2009-08-24 17:07:58

Ale sobie zażyczyła najtańszy ipod kosztuje 1000 zł,bez telefonu,z telefonem około 3000 zł.Czytamy właśnie z babcią ten wątek ,babcia stwierdziła że ludziom się w głowie przewraca robić takie prezenty na 18-tkę,nie kupiłbym nawet siostrze takiego drogiego prezentu,chyba że składkowy z rodzicami.

• Autor: bea39 Data: 2009-08-24 21:24:09

Zapoznaj sięz cenami. Jestes z nimi sporo do tyłu :).

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2009-08-24 23:03:26

Myślę że jednak jestem dobrze zorientowana:) tani można kupić już od 245 zł,ale mi chodziło o dobry sprzet,co wystarczy na kilka lat,na tym linku jest bez telefonu i zobacz ile kosztuje?
    http://www.skapiec.pl/site/cat/15/comp/384312
    http://www.skapiec.pl/site/cat/200/comp/566103 .a to link do mojego już z telefonem.

• Autor: Kormag Data: 2009-08-24 23:31:24

tani wcale nie znaczy zly rozyczko
    tani- mniejszy ekran co moze byc plusem jesli ktos nie lubi cegiel
           mniej bzdurnych funkcji typu jakies slabe gierki
           zwykla jednolitego koloru obudowa a nie w kwiatki
           mniejsza pamiec bo po co komus 4gb skoro nie wykorzystuje 2
           moze miec radio luz bez radia zalezy czy ktos go slucha

te wszystkie dodatkowe funckje slono kosztuja a jest ich znacznie wiecej  ja swoj kupilem za 300zl 3 lata temu i jestem z niego niesamowicie zadowolony
    a pozatym kolezanka wyraznie napisala ze chce ipoda a  nie iphona to apropo twojego wczesniejszego posta ;]

• Autor: jamajka Data: 2009-08-24 23:37:02

Dokładnie Krmaq ona chce tylko do słuchania muzyki, radio jej nie potrzebne, dotykowy ekran też, a i 80 GB też nie potrzebuje, chce tylko na tym muzyczki posłuchać i tyle

• Autor: jamajka Data: 2009-08-24 23:33:39

Najtańszy ipod 1000 zł???????? Ciekawe gdzie??????? U nas są takie  od 250 nie chodzi mi o ipod touch ten kosztuje 1000 zł, takie za 1000 bym jej nie kupiła bo mnie nie stać!!!!!!! I nie mów że mi się w głowie przewróciło bo mnie nie znasz!!!!  To moja sprawa co chce jej kupić!

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2009-08-24 23:56:18

Jamajko,bardzo Cię przepraszam,ale nie chciałam nigdzie Ciebie obrazić,zacytowałam tylko słowa mojej babci,a ona nie miała na myśli Ciebie,powiedziała to ogólnie.

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2009-08-25 00:07:07

Dawno mnie tutaj nie bylo...........brak czasu.Droga Jamajko i po co sie tak denerwowac , rozyczka nie chciala ciebie obrazic ! napisala tylko co powiedziala moja mama ,ktora jest bardzo bezposrednia .Ja nie odebralam tego tak jak ty ,nikt nie napisal ze Jamajce sie w glowie przewrocilo,,,,,,,,,tylko ze ludziom,szkoda ze tak zareagowalas ,masz racje ze to twoja sprawa co chcesz kupic siostrze ,tylko nie wiem po co tak nerwowo. pozdrawiam

• Autor: jamajka Data: 2009-08-25 10:51:55

spoko spoko zszokowało mnie tylko że najtańszy ipod 1000 zł , choć ja bym wolała jakieś złotko, ale ona nie nosi, niestety :) Aż tak bardzo się nie zdenerwowałam :)

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2009-08-24 16:08:44

Ja bym wolała dostać kasę:)

• Autor: Glumanda Data: 2009-08-24 16:43:47

Ale..ile tej kasy..jest nie za malo..i nie za duzo???? ja zupelnie nie potrafie myslec nowoczesnymi kategoriami finansowymi :(
    Za moich czasow.. ( ho ho ho..to bylo dawno i nieprawda) nie dostalam nic..od nikogo.. :( Ojciec.. wysmial moj szampan otrzymany od znajomej..ze z pewnoscia nawet nie wystrzeli..
    Szampan wystrzelil.. ale zaraz potem, Tato chcial ogladac wiadomosci w TV..i bylo po imprezie ... no i jak ja mam sie teraz kierowac?? czym?? ehhh..

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2009-08-24 16:58:51

No jak najwięcej:) ale 100-150 zł uważam za odpowiednia kwotę urodziny to nie komunia,więc chyba wystarczająco.Moja babcia twierdzi że to w sam raz.

• Autor: Kormag Data: 2009-08-24 18:41:06

ja twierdze ze to o wiele za malo
    18 w zyciu dzisiejszej mlodziezy znaczy znacznie wiecej niz komunia na ktora moim zdaniem prezent powinien byc symboliczny a nie rowery komputery odrzutowce bo jest to pojednanie z Bogiem a nie swieto przy okazjii ktorego mozna sie niezle wzbogacic
    kwote 300zl uwazam za akuratnia jesli ktos jest majetniejszy moze dac wiecej jesli ktos jest zupelnie bez pieniedzy zawsze  mozna prezent wykonac wlasnorecznie i bedzie on mial wartosc rownie wielka co ten kupiony

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2009-08-24 18:55:01

Nie brałam pod uwagę bogaczy,u nas w rodzinie żyje sie raczej oszczędnie:) tata sam pracuje na naszą całą rodzinę, napisałam sumę która wg mnie, mnie by wystarczyła.Sama jestem bardzo oszczędna, składam każdy grosik który dostaję,a jak kogoś stać może dać dużo,dużo więcej.Dla mnie 18, też pewnie będzie bardzo ważna ,ale będę ją chciała obchodzić tylko w gronie rodzinnym.

• Autor: lenka075 Data: 2009-08-25 00:24:18

No 300 zł. to chyba sporo jak dla "znajomej rodziny" ( rozumiem, że to nie jest najbliższa rodzina ). Mój kuzyn dwa lata temu dostawał po 400-500 zł.  w prezencie ślubnym - od dalszej rodziny oczywiście, a to przecież dla dwojga i jeszcze przy weselu koszta większe.
    Moim skromnym zdaniem biżuteria jest bardzo na miejscu , można trafić ciekawe przeceny np. w Aparcie, kiedy kończą jakąś kolekcję. Mi udało się kupić złote kolczyki z trzema brylancikami za 190 zł. ( a wcześniej prawie 400,-) i trzymam dla siostrzenicy, bo złoto jeść nie woła, a swoją wartość zawsze ma. Ale tak jak różyczka myślę, że trzy 50,- -tki ciekawie zapakowane też ją ucieszą i kupi sobie co będzie chciała. Ja pakowałam w kilka pudełek, jedno w drugim coraz mniejsze, a w najmniejszym...prezent !

• Autor: f-K Data: 2009-08-24 18:57:03

Bizuteria jest swietnym pomyslem. Srebrna na pewno nie zrujnuje portfela, a zostanie pamiatka na lata. W zaleznosci od gustu solenizantki, mozna wybrac cos tradycyjnego lub ekstrawaganckiego.

• Autor: bytomianka Data: 2009-08-24 20:55:15

+Moja wnuczka kończyła w maju 18 - stkę, więc dałyśmy z córką do spółki na prawo jazdy. Wnuczka bardzo była zadowolona, już chodzi na lekcje. Pozdrawiam.:))

• Autor: bytomianka Data: 2009-08-24 21:01:02

Od koleżanki dostała piękny bukiet i 200 zł.

• Autor: bea39 Data: 2009-08-24 21:29:27

Ja na 18 dostałam biżuterię, ale dawno to było. Może niech najbliżsi wybadaja teren, ja tak robię z nieletnimi moimi i zawsze trafiam z prezentem.Ipod to dobry pomysł, jeśli tylko mp3,4 czy inne ustrojstwo towarzyszy jej co dzień.

• Autor: abiola Data: 2009-08-24 21:34:20

Ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem dawania kasy na urodziny.
    Może jakiś jajcarny torcik w kształcie dowodu osobistego, albo perfumki
    ew. jakaś biżuteria, jakiś fikuśny bukiet( koleżanka dostała od psiapsiółek z 18 prezerwatyw ;))
    Coś co będzie inne i niestandartowe poszukaj na alle coś pewnie znajdziesz ;)

• Autor: Pola42 Data: 2009-08-24 23:20:34

Na " zwykłe" 18-ki chodzimy zazwyczaj z prezentem , który negocjujemy sporo wczesniej z solenizantem.Uważam,że najlepiej jest podarować rzecz , którą jubilat pragnie mieć. Jeśli jest to drogi prezent, składamy się w kilka osób.
    Chrzesniakowi męża, w ub. roku składaliśmy się pół na pół z Jego rodzicami na prawo jazdy. Tego chciał, o tym marzył , więc bardzo się ucieszył.
    Tobie trudno doradzić, bo nie znamy tej młodej damy.Nie wiemy o czym marzy po nocach, czego chce i jakie ma zainteresowania.Najlepiej podpytać rodziców, lub zaprzyjaźnioną osobę.

Przejdź do pełnej wersji serwisu