Forum

Kuchenne porady

poszukuję przepisu na placek drożdżowy dla leniwych

  • Autor: Marla Data: 2009-08-24 19:39:43

    Szukam fajnego(łatwego) przepisu na placek. Może ktoś z Was ma wypróbowany przepis-niepracochłonny.

  • Autor: Agussia834 Data: 2009-08-24 19:50:41

    To może mój: http://wielkiezarcie.com/recipe41880.html
    Polecam :))

  • Autor: till Data: 2009-08-24 19:53:11

    http://wielkiezarcie.com/recipe14898.html to jest idealny przepis dla leniwych... w trakcie wykonania jeszcze się wyśpisz...
    a tak poważnie, to uważam, że to swietne i niekłopotliwe ciasto. Polecam!

  • Autor: balbisia19 Data: 2009-08-24 20:14:01

    http://wielkiezarcie.com/recipe19423.html
    Niestety nie wiem jak wstawić aktywny link.

    Piekłam jak do tej pory dwa razy, raz z rabarbarem, raz ze śliwkami. Mało pracochłonny, i jak narazie wychodzi bez problemów.

  • Autor: oriona Data: 2009-08-24 21:13:19

    http://wielkiezarcie.com/recipe19423.html

  • Autor: krysia64 Data: 2009-08-24 20:49:43

    To ciasto uważam jest też dobre dla jak to nazwałaś "leniwych"

    http://wielkiezarcie.com/recipe26057.html

  • Autor: Marla Data: 2009-08-24 22:32:39

    Dzięki za przepisy-planuję je wszystkie wykorzystać! Sezon śliwkowy się przecież już mamy.

  • Autor: Julcia Data: 2009-08-26 10:20:16

    Ja polecam taki placek ze śliwkami, robię go bardzo często bo jest bardzo ławy do zrobienia i pyszny:

    Składniki:

    Ciasto:
    370 g mąki
    1 Drożdże Instant Dr. Oetkera
    50 g cukru
    2 łyżeczki Cukru wanilinowego
    szczypta soli
    200 ml podgrzanego mleka
    80 g stopionej i schłodzonej margaryny lub masła
    Obłożenie:
    500 g wypestkowanych śliwek węgierek
    cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania:

    Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrobić za pomocą miksera z końcówkami do zagniatania, początkowo na najniższych, a następnie na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Gotowe ciasto przykryć lnianą ściereczką, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 50°C do momentu, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Ciasto ponownie zagnieść, nałożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 30 cm. Na wierzchu układać połówki śliwek przeciętą stroną ku górze. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Piec około 40 min.

    Piekarnik gazowy:
    temp. 200°C (powinien być podgrzany)
    Piekarnik elektryczny: temp. 200°C (powinien być podgrzany)

    Gorące ciasto posypać cukrem pudrem.

    Przepis pochodzi ze strony www.oetker.pl (http://www.oetker.pl/7784d4f863c375e78e31afac5464aa62/pid/37dc589e84552866379e10b5e59ae8df)

    pozdrawiam i miłego pieczenia

Przejdź do pełnej wersji serwisu