Forum

Kuchenne porady

weselne ciasteczka domowej roboty

• Autor: itusia87 Data: 2009-08-24 21:25:34

Witam wszystkich ktorzy zainteresowali sie moim tematem.
    Moja prosba jest dosc nietypowa, w nastepnym roku w pazdzierniku (...jeszcze dosc duzo czasu wiem wiem) wychodze za maz i mozemy dac do domu weselnego ciasteczka na stoly (oprocz ciastek tortowych, ktore sa w ofercie domu weselnego) no i jeszcze w mojej rodzinie jest taka tradycja ze gosciom weselnym daje sie do domu paczuszki z ciasteczkami, takimi kruchimi, i rozne rodzaje.
    W mojej rodzini wszystkie kuzynki, prawie wszystkie, wyszly za maz, dlatego wszystkie przepisy sa juz doslownie oklepane, chcialabym wyprobowac cosik nowego, moze macie jakies swoje sprawdzone przepisy ktorymi moglabym zaskoczyc moja rodzinke?
    Wiem ze tutaj jest mnostwo przepisow, juz niektore sprawdzalam i nadal ogladam, ale polecone sa najlepsze bo sa sprawdzone, i wiem ze ktos nie poleci mi czegos co mu nie wyszlo, mysle ze moge liczyc na ktoras z tutejszych forumowiczek?
    Pozdrawiam Was goraco. Ivonn.

• Autor: myszka82 Data: 2009-08-24 21:30:58

Ja chętnie poznam przepisy nawet na te "oklepane".

• Autor: kasnik Data: 2009-08-24 22:09:44

Witam :)
     Nie uważam, że to za wcześnie na zajmowanie się takimi sprawami rok przed ślubem. Wręcz przeciwnie, można spokojnie wszystko przemyśleć, skonsultować i wypróbować nowe przepisy.
    Może jakies moje ciasteczka przypadna Ci do gustu :)
    Wstawiłam tu tylko niektóre z nich, a moja siostra jest naprawde niesamowita, bo na święta potrafi upiec oraz zrobic na surowo ponad 30 radzaji( ja nie jestem az taka pracowita). Piecze też na wesela(niestety nie w Polsce).
    Pozdrawiam Cię serdecznie-Ewa :)

• Autor: Linsday Data: 2009-08-25 08:05:55

Ja mam przepis na ciasteczka dwukolorowe. Wycina się kółka z ciasta białego i ciemnego i potem w tych kółkach wycina się serce (albo coś innego). I przekłada się jeśli jasne kółko to w środek ciemne serduszko, itd. Fajnie wyglądają, robiłam je w tym roku na walentynki. Problem tkwi w tym, że to dość dużo roboty i czasem nie skleją się w trakcie pieczenia, więc ma się osobno kółko z dziurką i osobno serduszko. Przepis pochodzi zopakowania po cukrze wanilinowym. Jeśli jesteś zainteresowana to wrzucę go:))

• Autor: basia19 Data: 2009-08-25 08:25:31

Użytkownik itusia87 napisał w wiadomości:
    > Witam wszystkich ktorzy zainteresowali sie moim tematem.Moja prosba jest dosc
    > nietypowa, w nastepnym roku w pazdzierniku (...jeszcze dosc duzo czasu wiem
    > wiem) wychodze za maz i mozemy dac do domu weselnego ciasteczka na stoly
    > (oprocz ciastek tortowych, ktore sa w ofercie domu weselnego) no i jeszcze w
    > mojej rodzinie jest taka tradycja ze gosciom weselnym daje sie do domu
    > paczuszki z ciasteczkami, takimi kruchimi, i rozne rodzaje.W mojej rodzini
    > wszystkie kuzynki, prawie wszystkie, wyszly za maz, dlatego wszystkie przepisy
    > sa juz doslownie oklepane, chcialabym wyprobowac cosik nowego, moze macie
    > jakies swoje sprawdzone przepisy ktorymi moglabym zaskoczyc moja rodzinke?Wiem
    > ze tutaj jest mnostwo przepisow, juz niektore sprawdzalam i nadal ogladam, ale
    > polecone sa najlepsze bo sa sprawdzone, i wiem ze ktos nie poleci mi czegos co
    > mu nie wyszlo, mysle ze moge liczyc na ktoras z tutejszych
    > forumowiczek?Pozdrawiam Was goraco. Ivonn.
    Zajrzyj do moich przepisów.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-08-25 09:51:50

No to bede jak ta sroka co swoj ogon chwali i polece Ci moje polksiezyce waniliowe. Latwo i szybko sie robi a sa przepyszne i mozna je przechowywac w blaszanym badz plastikowym, zamknietym pojemniku przelozone warstwowo papierem sniadaniowym, nawet i dwa miesiace albo i dluzej.Tyle ze nawet przy masowej produkcji dluzej nigdy nie wytrzymaly :-).

• Autor: angela Data: 2009-08-25 12:10:05

Polecam ten przepis: http://wielkiezarcie.com/recipe41135.html

• Autor: yette Data: 2009-08-25 13:58:40

A może te ciasteczka przypadną Ci do gustu http://wielkiezarcie.com/recipe43241.html

• Autor: anusia_m Data: 2009-08-25 14:13:47

Odnośnie tych różyczek fajny pomysł poddała kiedyś aloiram http://wielkiezarcie.com/recipe46540.html
    Fakt, przygotowanie takiego bukietu wymaga trochę pracy, ale na pewno byłaby to piękna i oryginalna ozdoba weselnego stołu, a i miły podarunek dla gości.

• Autor: dana39 Data: 2009-08-25 18:03:05

http://wielkiezarcie.com/recipe12182.html te kosteczki są smaczne i długo zachowuja świeżość
    http://wielkiezarcie.com/recipe40015.html tureckie pólksiężyce, bardzo dobre, nadają się nie tylko na święta

• Autor: itusia87 Data: 2009-08-25 19:44:16

witam dziekuje za wszystkie porady, ciesze sie ze mozna na Was liczyc, pozdrawiam papapa.
    W domu mam pare fajnych przepisow wrzuce jak bede w domciu, teraz jestem w pracy za granica.
    Pozdrawiam milego wieczorku zycze :)

• Autor: agness Data: 2009-08-25 20:06:08

Pracuje jako kelnerka w domu weselnym,coraz czesciej oprocz ciast "młodzi"serwuja rozego typu ciasteczka i powiem szczerze ze maja wieksze branie niz ciasta a zazwyczaj to są:rurki z róznym nadzieniem,babeczki,ciastka grzybki,tydzien temu na weselu tez były orzeszki.

• Autor: kasik:) Data: 2009-08-30 13:48:18

ja za miesiac wychodze za mąż i bedziemy piekli ciasta do paczek dla gości.z przepisików tez na pewno skorzystam:) pozdrawiam serdecznie:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu