Forum

Diety i kącik dużego Tadka Niejadka

Śniadanie na diecie

• Autor: aniutka_85 Data: 2009-08-26 13:12:29

Mam takie pytanie, jak jesteście na diecie to co jecie na śniadanie? Serek biały i jego odmiany już mi się znudziły :( Proszę o podpowiedzi i ewentualne przepisy. Z góry dziękuję :***

• Autor: skopolendra Data: 2009-08-26 14:22:46

To zalezy jaka to dieta.Badzo zdrowa jest na sniadanie owsianka, przetwory mleczne,sery,jogurty, ciemne pieczywo.Osobiscie nie naleze do najmadrzejszych i na sniadanie jem najczesciej kawe:).Lubie tez po angielsku jajecznice na bekonie

• Autor: DorDa Data: 2009-08-26 18:21:07

Czarną kawę :))

• Autor: ptyśka Data: 2009-08-27 15:59:30

Kawa nieco podkręca przemianę materii, ale pita na czczo może raczej zaszkodzić (szczególnie ta prawdziwa drażni błonę śluzową przewodu pokarmowego). Na śniadanie powinno się spożywać produkty zbożowe (pieczywo pełnoziarnste, płatki zbożowe), białkowe (wędliny, chudy nabiał, ryby, jaja - te nie za często), dodatek warzywny ewentualnie owocowy. Do kawy polecam dodać łyżkę mleka - zapobiegnie to niedoborm wapnia.
    W praktyce w zależności od upodobań można jeść owsiankę na mleku z owocami, kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z wędliną, serem, pastą rybną, jajkiem i warzywami, jajecznicę na parze z warzywami, omlet na białkach itp. Oczywiście nie wszytsko na raz;)
    Jeśli chodzi o nabiał: można spożywać twarożki w bardzo różnych postaciach (dodatki rzodkiewki, sczypiorku, papryki, ogórka lub owoców - maliny, borówki, truskawki, brzoskwinie itp.), a także jogurty naturalne ze świeżymi owocami, maślanki, kefiry, serki wiejskie.
    Mleko polecam 1,5-2%, różnica w kaloryczności w porównaniu do np.0,5% nie jest aż tak porażająca, a mleko jest smaczniejsze i zawiera wiecej wit. D, dzięki czemu wapń lepiej się wchłania.
    Pozdrawiam:)

• Autor: A_P_GUCIO Data: 2009-08-28 17:36:11

Polecam zacząć od porządnej porcji węglowodanów z odrobiną białka... przykładowo... mogą to być płatki owsiane, dla smaku z jedną bądź dwoma suszonymi śliwkami z jogurten naturalnym, bądź ewentualnie jakieś musli również z jogurtem naturalnym... jogurt można zastąpić mlekiem 0%

Jest to pierwszy posiłek w dniu, który polecił mi mój trener z siłowni... zawodowy kulturysta

• Autor: voof Data: 2009-09-07 16:09:03

Małe opakowanie jogutu owocowego light plus cztery łyżeczki otąb pszennych.Całość ma 140 kcal,a otręby pęcznieją i zapychają na jakiś czas.Do tego pomagaja na zaparcia tak częste przecież przy stosowaniu diety.

• Autor: Aniutek Data: 2009-10-02 11:38:21

Użytkownik aniutka_85 napisał w wiadomości:
    > Mam takie pytanie, jak jesteście na diecie to co jecie na śniadanie? Serek
    > biały i jego odmiany już mi się znudziły :( Proszę o podpowiedzi i
    > ewentualne przepisy. Z góry dziękuję :***
    Hej,Aniutka powiem tak,ja tez jestem na diecie,ale wychodzę z założenia,ze to właśnie rano mozemy sobie pozwolić na pieczywo i wędliny,a nawet cienko posmarować pasztetem drobiowym oczywiście. Już tłumacze dlaczego,poniewaz cały dzień się ruszamy,więc nie ma obawy,że przetworzymy to w znienawidzony tłuszcz,część przetworzymy na energię,a resztę poprostu spalimy.Odchudzajmy sie z głową,nie rezygnujmy całkowicie z ulubionego ciasta,czy deseru,przecież i tak nie ma opcji,że będziemy go unikać stale,poszukajmy lżejszej wersji,tym samym unikniemy efektu jo-jo,jeśli zdaży nam się złamać.Zapytasz pewnie co to za dieta,bardzo prosta i łatwo dostępna-MŻ-czyli mniej żrę,poza tym unikam smażonych specjałów i wykluczyłam cukier w kawie i herbacie.

• Autor: rak Data: 2009-10-19 15:13:32

O! Aniutek ma rację, odchudzanie nie może byc katorgą, karą. Musi byc przyjemne i czasami mozna pozwolić sobie na drobną, grzeszna przyjemność. Byleby to była naprawde droba i nie za często. Sama sie nie odchudzam, ale moja przyjaciółka była na diecie i troche się orientuję, bo byłam dla niej "ścianą płaczu". Ona jadła wszystko, tyle że w niewielkich ilościach i często. 5 posiłków dziennie. Schudła, trwało to pół roku, gubiła powoli, ale od tego czasu minęło chyba ze 2 lata i nie ma efektu jo-jo. Co prawda zmieniła swój styl odżywiania, bo poprzednio często jadała na mieście, a jej śniadanie to była drożdżówka i kawa.  Powodzenia i pamietaj że nie musisz się głodzić.

• Autor: rak Data: 2009-10-19 15:05:49

Z tego co czytałam to osoby bedące na diecie nie powinny oszczędzać na śniadaniu. Trzeb zjadac właśnie pozywne i syte śniadanie, wtedy w ciągu dnia ma się mniej pokus na jedzenie. Oczywiście nie musisz jeśc jajecznicy na boczku. Ale jajeczko sadzone, ugotowane na miękko, musli, jogurt, płatki owsiane z mlekiem i owocami, razowy chlebek,  chociażby z chuda, drobiową szyneczką, do tego jakies warzywo i owoc lub sok. Możliwości jest wiele.

• Autor: aggusia35 Data: 2009-10-19 17:57:47

Jestem juz kobieta w średnim wieku i od wielu wielu lat moja dieta sprawdza się w 100 %. Bardzo prosta. Śniadanie jedz sam. Obiadem podziel się z przyjacielem a kolacje oddaj najwiakszemu wrogowi. Z tą ostatnia reguła bez przesadyzmu ale po 18 staram się nie jadać :):)
    Najlepiej poczytaj o diecie w necie bądż kup sobie dobrą książkę z przepisami lub gazetę. Opisane tutaj śniadanie 140 kc jest nie polecane przeze mnie gdyż śniadanie musi być syte polecam posiłki do 250 kc na śniadanie.  Typowych przepisów i produktów które można jeśc jest bardzo dużo.Zreszta opisanych już tutaj. Ja lubie np ciemne pieczywo z plasterkiem wędliny z indyka i na to plasterki kiwi. Omlet z jabłkami. Warzywa wszelkiego rodzaju.

• Autor: majolika Data: 2009-10-19 20:34:33

Ja uwielbiam jajka(zwł na miękko) z maggi, ale ten cholesterol przeklęty, to czasem robię sobie otręby owsiane  z kilkoma suszonymi śliwkami.Rzadko wcinam chlebek bzglutenowyz białym chudym serkiem+ owoce.

• Autor: kordaszka Data: 2009-10-21 23:45:01

Ja staram sie również zrzucić kilka kg, praktycznie wcześniej nie jadałam sniadań, pijałam jedynie kawę, a od kiedy się odchudzam jadam śniadanko, jest to dla mnie główny i najważniejszy posiłek, najadam się do syta...choc bardzo zdrowo - sama mieszam swoje musli... płatki owsiane, otręby owsiane, otręby pszenne, zarodki pszenne, siemie lniane, suszone śliwki, rodzynki a to wszystko z chudym mlekiem. Do tego zielona herbata i kawka! Po takim śnaidanku energii starcza do obiadu.

• Autor: buba123 Data: 2010-02-04 09:54:01

jak zaczynałam swoje odchudzanie to miałam straszny problem żeby się do śniadań przekonać. Wcześniej wybiegałam z domu popijając jeszcze w drzwiach kawę. Udało się. Teraz jem chlebek własnego wypieku z powidłami śliwkowymi bez cukru. Czasem sie wkrada ser biały też. Można też zjeść tuńczyka w sosie własnym w jakiejś sałatce, albo szybko uparować sobie kurczaka.

Przejdź do pełnej wersji serwisu