Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Japonia????

• Autor: dora182 Data: 2009-08-27 16:37:44

Witam, poszukuję kogoś kto polecił by mi jakąś literaturę (proza), której akcja toczy się właśnie w Japonii? Zarówno współcześnie, jak i historyczną. Oprócz Szoguna Pamiętam, że dawno, dawno temu jak byłam nastolatką czytałam taką powieść, podobała mi się i z wielką chęcią przeczytała bym coś znowu. Z góry dziękuję za pomoc.

• Autor: kwiatek09 Data: 2009-08-27 17:07:42

"Wyznania gejszy" - Arthur Golden

• Autor: anay Data: 2009-08-27 18:51:12

polecam Ci z całym sercem wszystkie pozycje Haruki Murakami.  to wspolczesny japoński pisarz.  co prawda mowi się, ze bardzo "zachodni" ale wg mnie cała jego proza jest bardzo zen ;)
    i oczywiscie dzieje sie we wspolczesnej japonii.

z takiej hitorical fiction (wlasciwie troche fantasy, w gruncie rzeczy) to bardzo wciągająca i pasjonująca jest saga rodu otori :)  w tytułach:
    "po słowiczej podłodze" "na posłaniu z trawy" "w blasku księżyca" i "krzyk czapli" :)
    naprawdę super powieść :)

• Autor: malka200 Data: 2009-08-27 23:06:32

polecak "Córkę Samuraja" Sugimoto Etsu Ianagaki, z powieści "Wyznania gejszy"- miło się czyta, Natsuo Kirino "Ostateczne wyjście". Muakamiego też, chociaż ja nie lubię.

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2009-08-29 02:48:17

"Ostateczne wyjscie" niedawno skonczylam czytac i powiem taka sobie,za duzo watkow toczy sie na raz,troche rizwleczona jest w niektorych momentach,ale ogolnie da sie przeczytac.
    Tego samego autora corka ma nowa ksiazke zatytuowana "Groteska",ale jeszcze jest nieprzeczytana.

• Autor: Persik1 Data: 2009-08-27 23:51:04

Użytkownik dora182 napisał w wiadomości:
    > Witam, poszukuję kogoś kto polecił by mi jakąś literaturę (proza),
    > której akcja toczy się właśnie w Japonii? Zarówno
    > współcześnie, jak i historyczną. Oprócz Szoguna
    >  Pamiętam, że dawno, dawno temu jak byłam nastolatką
    > czytałam taką powieść, podobała mi się i z wielką chęcią
    > przeczytała bym coś znowu. Z góry dziękuję za pomoc
    Polecam sagę która dziej się w Japonii skałada się z trzech tomów niestety pomiętam tytuły dwuch ale jak znajdziesz te dwa ti i 3 się odnajdzie więc NA POSŁANIU Z TRAWY, SŁOWICZA PODŁOGA
    zapytaj o pierwszą i reszta się znajdzie.

• Autor: kokliko Data: 2009-08-28 04:08:29

Kudy mi do japonistki, ale przeczytalam wszystko co z japonskiego na znane mi jezyki  zostalo przetlumaczone, a zatem na polski:
    - Youkio Mishima  ("Las w pelni kwiecia", " Wyzwawania maski",  "Zlo
    ta pogoda", "Zimny Plomien"
    - Kenzaburo  Oe  ( "Sprawa osobista", " Zerwac paki"..............................................................
    -Kawabata  Yasunari ("Tysiac zurawi", "Glos gory", "Kraina sniegu"  "Spiace pieknosci", "Mistrz goo"
    -Banana Yoshimoto ("Kuchnia", "Tsugumi"),
     ze o Fukazawie  nie wspomne , i o jego "Narayamie", ja nie lubie politycznego wizjonerstwa, ale pelno w tej ksiazce etnologii o ktora Ci chyba chodzi.
    Moja lista z cala pewnoscia jest w miare skromna, bo wszystko z pamieci, a moze i z lekka nieprecyzyjna, czuje, ze  pokrecilam to i tamto, ale  ta literatura stoi na pierwszym miejscu moich zainteresowan (nawet krotka wycieczka po Japonii nie zniszczyla), zdaje sobie sprawe, ze wszystko na pograniczu dyletanctwa, ze specjalista nie smialabym sie mierzyc, ale chetnie skorzystalabym z porad.
    Szczegolnie z porad tych, co wiedza kiedy i co zostalo przetlumaczone na jezyki romanskie. 
    Przepraszam specjalistow od tytulow za brak pedanterii w nazwiennictwie, przepraszam japonistow, filologow, ja jestem tylka skromna poszukiwaczka  pewnej kultury.
    Od pol roku probuje sztuki kaligrafii i idzie mi niespecjalnie.

• Autor: dora182 Data: 2009-08-28 08:32:27

Bradzo, bardzo Wam wszystkim dziękuję. Mam nadzieję, że uda mi się dotrzeć do poleconych przez WAs pozycji!

• Autor: Maddalena Data: 2009-08-28 12:29:32

prosze was napiszcie mi, co was fascynuje w tej literaurze? ja oprocz "wyznania gejszy" niczego "japonskiego"  nie czytalam. A tu widze kilka fanek sie znalazlo.  Cos czuje, ze to literatura dla mnie. Z gory dzieki!

• Autor: kasia72 Data: 2009-08-28 12:55:26

Polecam " Czystą ziemię" autor Alan Spance

Przejdź do pełnej wersji serwisu