Forum

Kuchenne porady

czeremcha amerykańska

• Autor: monia7301 Data: 2009-08-27 17:31:22

Obok mojej działki rośnie bardzo dużo krzaków czeremchy amerykańskiej , są dosłownie oblepione dorodnymi i pysznymi owocami .Czy ktoś z Was robił już coś z tych owoców , czy może lepiej tego nie ruszać bo jest to chyba mało znany owoc ? W każdym razie bardzo mi to smakuje

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2009-08-27 18:18:59

Czeremcha amerykańska: Zastosowanie [edytuj]

• Została sprowadzona do Europy w 1629 r., do Polski w 1813 r. Sprowadzili ją i introdukowali leśnicy jako domieszkę, by wzbogacić gatunkowo warstwę podszytu w lasach. Introdukcja nie przyniosła pożytecznych skutków. Roślina samorzutnie rozprzestrzeniła się. Uprawiana jest czasami w parkach i ogrodach jako roślina ozdobna.
    • Drewno jest w USA używane do wyrobu mebli, oklein, oraz drobnych przedmiotów drewnianych.
    • Owoce są jadalne, nadają się m.in. do sporządzania nalewki alkoholowej.

• Autor: monia7301 Data: 2009-08-28 07:42:14

Dziękuję różyczko , ja też sporo znalazłam w internecie , myślałam że to jednak jest bardziej znane .Zrobię wino podobno jest dobre

• Autor: lajan Data: 2009-09-15 21:52:08

owoce czeremchy – Prunus padus seu Prunus serotina

W naszych lasach występują dwa pospolite gatunki czeremchy: czeremcha pospolita Prunus padus Linne (Padus racemosa Gilibert = Cerasus padus Delarbre) oraz czeremcha amerykańska Prunus serotina Ehrhart (= Padus serotina (Ehrhart) Borkhausen Dostarczają cenne surowce lecznicze, mało popularne w Polsce: kora, pędy, liść, kwiat i owoc – Cortex, Frondes, Flos et Fructus Pruni padi (serotinae).

czeremcha amerykańska
    Czeremcha amerykańska – Prunus serotina, Poznań, sierpień 2007 r.

Czeremcha amerykańska pochodzi z Ameryki Północnej. U nas przybiera formę drzewa lub krzewu, do ok. 20 m wys. Toleruje gleby słabe, piaszczyste, dlatego występuje również w lasach suchych.

Czeremcha pospolita jest drzewem lub krzewem dorastającym do 15 m wys. Występuje w lasach wilgotnych oraz nad wodami (wzdłuż rzek, przy jeziorach). Na wilgotnych polach i łąkach tworzy charakterystyczne laski wraz z olchami i wierzbami.

Oba gatunki wydają cenne owoce, przy czym czeremcha amerykańska ma owoce większe i słodsze.

Owoce czeremchy – Fructus Pruni padi (serotinae) są zasobne w pektyny, cukry (do 7%) kwas jabłkowy, cytrynowy, askorbinowy (witamina C), rutynę, antocyjany, bioflawonoidy, glikozydy fenolowe i nitrylozydy (te ostatnie zgromadzone są głównie w nasionach owoców, nadają migdałowy zapach i smak), sole mineralne (żelazo, miedź), kwasy fenolowe i garbniki.

Owoce nadają się do sporządzania dżemu, konfitury, marmolady, syropu, wina i soku. Można je również suszyć i używać do sporządzania naparu, odwaru, jako składnik herbatek aromatycznych ziołowo-owocowych o charakterze profilaktyczno-leczniczym.

Nasion z owoców nie należy spożywać z uwagi na zawartość glikozydów cyjanogennych (nitrylozydów: prunazyna, amigdalina), które w wyniku hydrolizy uwalniają cyjanowodór (kwas pruski). Glikozydy cyjanogenne w małych ilościach działają leczniczo, działając wzmacniająco, pobudzająco, wykrztuśnie, rozkurczowo, żółciopędnie i antyseptycznie. W większych ilościach są toksyczne. Kora i świeże pędy czeremchy mogą zawierać nawet 2,5-3% glikozydów cyjanogennych; nasiona około 2,5-3%.

W trakcie robienia soków, marmolady, dżemu, czy konfitury należy od miąższu owoców oddzielić nasiona, np. poprzez przecieranie przez sito lub drobny durszlak po ugotowaniu.

W celu zakonserwowania przetworów z owocu czeremchy stosować pasteryzację lub wysokie stężenie cukru (1część przetworu na 1 część cukru), albo mieszanki cukru ze alkoholem (1 część owoców na 0,5 części cukru i 0,5 części alkoholu 40%). Polecam również dodać do przetworów kwasek cytrynowy w ilości 2 łyżek na 2 l danego wyrobu. Kwas cytrynowy będzie działał jako przeciwutleniacz, stabilizator barwy i podkreśli smak oraz aromat owoców czeremchy. Do syropu czeremchowego warto dodać rum (100 ml na 1 l), nieco goździków przyprawowych, gałkę, cynamon i wanilię (do smaku).

owocująca czeremcha
    Czeremcha amerykańska – Prunus serotina, Poznań, sierpień 2007 r.

Sok z owoców można robić tradycyjnie lub za pomocą sokowirówki. Tradycyjny sposób polega na umyciu owoców, zalaniu wodą z dodatkiem części przewidzianego cukru. Owoce należy zalać taką ilością wody, aby były nią przykryte. Owoce poddaje się ogrzewaniu, zagotowuje, przykrywa pokrywką i pozostawia do następnego dnia. Uzyskany wyciąg odcedzić, a owoce ponownie zalać do połowy, zagotować, pognieść, przetrzeć przez sito i wygnieść, odzyskując jeszcze z nich sok. Następnie otrzymane wyciągi (soki) połączyć, dodać kwasek cytrynowy, cukier, ewentualnie alkohol i przyprawy.

Właściwości lecznicze przetworów z owoców czeremchy: odżywcze, wykrztuśne, przeciwkaszlowe, przeciwbiegunkowe, krwiotwórcze, moczopędne, tonizujące, odtruwające.

czeremcha amerykańska z owocami

Jutro zrywam czeremchę, znalazłem wspaniałe WIELKIE owoce.

• Autor: lajan Data: 2009-09-16 17:23:58

Zerwałem i przed chwilą wróciłem. Mam 17 litrów owoców czeremchy. Teraz do przerobu na sokowniku.

• Autor: 555 Data: 2011-09-12 09:34:43

wykopuje wątek, bo u mnie też rośnie mnóstwo czeremchy.. wczoraj zerwałam litr i przerobiłam na mus-galaretkę.. czy ktoś może tu jeszcze jakies przepisy wrzucić..?

Przejdź do pełnej wersji serwisu