Forum

Kuchenne porady

Sterylizowanie słoików

  • Autor: małgoska Data: 2009-08-27 20:19:31

    Czy ktoś z was sterylizował już w piekarniku słoiki razem z ich zawartościa i dekielkami??? czy z dekielkami nic sie nie stanie czy może lepiej po prostu zagotować to wszystko w garnku robię własnie cukinie jak matiasy i tam własnie nalezy to sterylizowac i teraz nie wiem co zrobic prosze pomóżcie ;-)))

  • Autor: bozena28 Data: 2009-08-27 20:49:02

    Ja zawsze pasteryzuję w garnku,na spód garnka wkładam ściereczkę,układam słoiki i zalewam wodą tak do połowy słoików,jak się woda zagotuje to przekładam na mniejszy palnik i pasteryzuję tyle czasu co pisze w przepisie.Zawsze przetwory się udają i nie psują się zimą.W piekarniku nigdy nie robiłam czasami moja mama robiła konserwy z mięsa mielonego i też słoiki dobrze trzymały.

  • Autor: as Data: 2009-08-28 19:20:48

    Ja do tej pory pasteryzowałam zawsze w garnku z wodą. Nigdy nie dawałam na dno żadnej ściereczki. Nigdy też nie odwracam słoików do góry nogami.

  • Autor: jamajka Data: 2009-08-27 20:52:55

    Cukienie jak matiasy ????? Chyba jak anansy no ale może to jeszcze inny przepis

  • Autor: małgoska Data: 2009-08-27 20:56:56

    a inny inny oto i on http://wielkiezarcie.com/recipe24894.html

  • Autor: jamajka Data: 2009-08-28 07:50:54

    AAAAAAAA to musze zrobić, bo ananski zrobiłam, a tu prosze dowiedziałam się czegoś nowego :) POZDRAWIAM!

  • Autor: tineczka Data: 2009-08-27 20:54:41

    Zawsze od dziesiatek lat sterylizuje w piekarniku. Moge naraz wlozyc mase sloikow na wszystkich blachach i nie bawie sie w gotowanie paru sloikow w garnku:)

  • Autor: małgoska Data: 2009-08-27 20:58:35

    dzięki bardzo dziewczynki chyba spróbuję w tym piekarniku jak tineczka zobaczymy co z tego wyjdzie ;-)

  • Autor: alman Data: 2009-08-28 07:30:37

    wczoraj właśnie pasteryzowałam w piekarniku kompoty z brzoskwini..... zawsze robię to w piekarniku gdy mam więcej słoików......
    z wieczkami nic się nie dzieje...

  • Autor: as Data: 2009-08-28 08:55:04

    jaka masz technike na pasteryzacje w piekarniku?

  • Autor: alman Data: 2009-08-28 09:37:12

    ja nalewam trochę wody na blachę z piekarnika, ustawiam słoiki, włączam grzanie góra-dół /dawniej tylko dół/ na 130 st.C i pasteryzuję ile trzeba, przy czym czas zaczynam liczyć od momentu jak piekarnik się już nagrzeje do wymaganej temp. /gaśnie światełko/, a następną ewentualnie partię to też wlewam zimnej wody na blachę, żeby ją  ochłodziła /poprzednia w dużej mierze wyparuje/, chwilkę odczekam i wkładam następną partię słoików...słoiki po wyjęciu z piekarnika dokręcam, odwracam i tak stygną /niczym ich nie przykrywam już/..

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2009-08-28 20:10:54

    czy słoiki się sterylizuje czy raczej pasteryzuje??bo wiem, że o sterylizację jest ostatni cała afera ale to raczej na gruncie medycznym....

Przejdź do pełnej wersji serwisu