Forum

Kuchenne porady

Ksiązki Siostry Anastazji

• Autor: Kinga115 Data: 2009-08-31 12:17:55

Hej!

Od jakiegoś czasu mam zamiar kupić sobie książki kucharskie siostry Anastazji , ale nie wiem czy warto i potrzebuję Waszej rady, może Wy już je posiadacie i możecie coś napisać- Czy jesteście zadowoleni, głównie chodzi mi o książki z przepisami na ciasta np. Czy przepisy są przejrzyste tzn- Czy w przepisach podana jest wielkość formy do piecznia? temperataura i czas pieczenia? czy ciasta zawsze Wam wychodzą? itp. Jeżeli nie macie tych książek z przepisami na ciasta, a tylko te pozostałe to też coś o nich napiszcie. Będę wdzięczna.

Pozdrawiam!

• Autor: Beata500 Data: 2009-08-31 13:05:36

Co jakiś czas powraca ten temat.Najlepiej wpisz sobie w wyszukiwarkę ten temat,a znajdziesz "stare" wątki.

• Autor: bozena28 Data: 2009-08-31 13:15:34

Cześć
    Ja mam 2 książki siostry Anastazji:-100 nowych ciast i 173 speciały.
    Książki są super-przynajmniej ja jestem zadowolona i wydaje mi się że warto je kupić.
    ciasta zawsze mi się udają. Przepisy są przejrzyście napisane,wielkości formy niestety nie są podane-nie wiem co wy na tym WŻ macie z tymi wielkościami form,ja nigdy niemam z tym problemu,poprostu wszystko piekę w standardowej formie.Co do czasu pieczenia to nie we wszystkich przepisach jest podane-ja po prostu jak nie jest podane to piekę w 180-185*C.Jest jeszcze 183 przepisy,niemam tej książki,ale ma ją moja siostra,też są tam fajne przepisy na różne dania i na ciasta,sałatki-polecam i pozdrawiam!!!

• Autor: Kinga115 Data: 2009-08-31 13:40:56

Dzięki za odpowiedzi , a mogłabyś mi napisać jakie wymiary ma ta twoja standardowa forma, bo gdybym sie zdecydowała na zakup tych książek, to chciałabym wiedziec w jakiej formie piec te ciasta. Będę wdzięczna za odpowiedz.

• Autor: Kinga115 Data: 2009-08-31 13:46:15

No i mam jeszcze jedno pytanie- Czy do każdego przepisu jest zdjęcie ciasta/potrawy?

• Autor: misiapysia Data: 2009-08-31 13:22:11

Ja nie jestem zadowolona. Brak szczegółów dotyczących wielkości blaszek, temperatury i długości pieczenia. Mam wrażenie, że są dobre dla kogoś, kto ma bardzo duże doświadczenie w pieczeniu ciast i dobrą intuicję. Poza tym mam wrażenie, że rozmijajż się nieco ze sztuką, bo siostra Anastazja preferuje duże ilości proszku do pieczenia i innych spulchniaczy. Ciasta wychodzą bardzo słodkie i "ciężkie" (ale to kwestia gustu). Podobnie przepisy na obiady: tłuste, ciężkostrawne, smażone... Ja stosuję niektóre po modyfikacji. Książki dostałam w prezencie, na zakup bym się nie zdecydowała. Podkreślam, że to moja osobista opinia... Ja się zdecydowanie nie zachwycam.

• Autor: jola047 Data: 2010-01-16 19:21:27

Użytkownik misiapysia napisał w wiadomości:
    > Ja nie jestem zadowolona. Brak szczegółów dotyczących
    > wielkości blaszek, temperatury i długości pieczenia. Mam wrażenie, że są
    > dobre dla kogoś, kto ma bardzo duże doświadczenie w pieczeniu ciast i
    > dobrą intuicję. Poza tym mam wrażenie, że rozmijajż się nieco ze
    > sztuką, bo siostra Anastazja preferuje duże ilości proszku do pieczenia i
    > innych spulchniaczy. Ciasta wychodzą bardzo słodkie i "ciężkie" (ale to
    > kwestia gustu). Podobnie przepisy na obiady: tłuste, ciężkostrawne,
    > smażone... Ja stosuję niektóre po modyfikacji. Książki dostałam w
    > prezencie, na zakup bym się nie zdecydowała. Podkreślam, że to moja
    > osobista opinia... Ja się zdecydowanie nie zachwycam.

Witam:)
    Twoje niezadowolenie wydaje się bezzazadne ,ponieważ:
    1, wielkość blaszki podanajest na początku książki (nieuważnie przeczytana książka)
    2,aby upiec ciasto trzeba dodać spulchniacze - nie ma ciasto efektu - wychodzą zakalce
    3,jeśli komuś za dużo cukru dodaje poprostu mniej
    wydaje mi się ,że jest to książka napisana przejrzyście i każy laik jest w stanie upiec ciasto o wysokim stopniu trudności:)

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-08-31 13:48:26

A nie latwiej by sie bylo zdecydowac gdybys przeszla sie na przyklad do biblioteki i poogladala te ksiazki...Bo wiesz gusty sa rozne jednym sie bedzie podobalo innym nie a przecez powinno podobac sie TOBIE...

• Autor: Kinga115 Data: 2009-08-31 13:51:10

Też tak myślałam, ale poszłam i niestety narazie te książki są wypożyczone więc nie mam możliwosci ich obejrzeć...

• Autor: as Data: 2009-08-31 15:41:23

W prawie każdek sięgarni można te książki kupić. Idź i pooglądaj sobie i bedziesz wiedzieć czy warto kupić.

• Autor: betap Data: 2009-08-31 14:40:11

Ja również jestem rozczarowana tymi książkami a było to moje życzenie prezentu .- dostałam 3 książki. Najlepsze przepisy są tu na naszej stronce . A działam w kuchni juz od 25 lat . Książki przeczytałam kilkakrotnie , przeanalizowałam przepisy i nie ma tam niczego innego co nie byłoby zamieszczone w internecie. A faktycznie , jak ktoś już zaznaczył wiele z nich to ze zdrową kuchnią nie ma nic wspólnego .

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2009-08-31 14:50:00

Kingo,mam książki siostry Anastazji na komputerze,podaj meila to ci wyślę jedną, przejrzysz sobie,jak ci będzie pasować to sobie kupisz innne,Mnie jej ciasta nie odpowiadają,za dużo w nich cukru i proszku,aż pali w język,ale każdy ma inny gust:)

• Autor: Kinga115 Data: 2009-08-31 15:01:12

Byłabym Ci wdzięczna za przesłanie tej książki na e-mail: Kinga1115@znajomi.pl

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2009-08-31 15:09:29

Wysyłam:) jest w pdf ma 42 mega i ma kolorowe zdjęcia ciast,trochę to potrwa zanim dojdzie,mam nadzieję że masz pojemną poczte i te 42 mega pójdzie:)jak nie pójdzie, to dam rar.

• Autor: Kinga115 Data: 2009-08-31 15:31:05

Niestety jeszcze nic mi nie doszło...

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2009-08-31 15:41:00

Poszło już,teraz tylko Ty musisz sprawdzać na poczcie:)wysłałam jeszcze raz rarem,musisz tylko wypakować tą ostatnią ,zawsze któraś dojdzie.

• Autor: Kinga115 Data: 2009-08-31 16:01:24

Już doszło Dzięki!

• Autor: as Data: 2009-08-31 15:39:30

To zależy. Książki są super bo siostra ma 2. Ja od kąd mam internet nie patzrę juz do książek tylko wpisuję co mnie interesuje i znajduje. Jeżeli bedziesz zaglądać do tych książek to warto. Wszystko ładnie opisane i kolorowe zdięcia są.

• Autor: chmurki Data: 2009-08-31 16:01:26

Zerknij tutaj

• Autor: Kinga115 Data: 2009-08-31 16:11:45

Pobrałam tylko nie wiem jak to otworzyć?

• Autor: Basialis Data: 2009-08-31 18:35:10

Ostatnio bedac w Polsce kupilam "Salatki i surowki" Siostry Anastazji. Nic innego w tej ksiegarni nie mieli.
    Teraz mysle, ze cale szczescie bo to moim zdaniem byly wyrzucone pieniadze.

• Autor: tineczka Data: 2009-08-31 22:54:06

Ja dostalam w prezencie 3 ksiazki Siostry Anastazji. Szkoda zachwycac sie tymi przepisami na ciasta. Beznadziejne, stare i do lamusa sie nadaja:)
    Ciekawe, kto na nich robi pieniadze, bo chyba juz nie Anastazja:))))

• Autor: tineczka Data: 2009-08-31 22:49:38

Kinga, na WZ nie piszemy kolorami, czarny wystarczy:)
    Rozumiem, ze jestes "nowa" i nie wiedzialas:) jest to zwiazane z naszymi kolezankami, ktore maja problemy z czytaniem kolorowych liter.
    A kolor czerwony, jest tylko "dozwolony" moderatorom.....hihi

Pozdrawiam!

• Autor: tineczka Data: 2009-09-01 21:55:03

Halo Moderaci! Dlaczego slowo "kolorami" jest reklama kasina???? To nie bylo moim zamiarem i taki sam efekt zobaczylam w watku Lucky , ale juz poprawiony. Co sie dzieje????

• Autor: kamila258 Data: 2009-09-01 03:42:13

A ja uwazam, ze niektore ciasta Siostry Anastazji sa bardzo dobre. Poza tym, z wielu przepisow mozna skorzystac w czesci, np. wykorzystac mase czy ciasto. Wiele Jej ciast to wysokie skladanki. Ale nie trzeba robic wszystkich warstw, mozna wykonac czesc. Mozna tez 'wykombinoac' cos samemu na podstawie jej przepisow - zmienic smaki, kolejnosc warstw, itd.

Wiele ciast jest inspirowanych przepisami Siostry Anastazji, chociazby na WZ.

• Autor: alman Data: 2009-09-01 07:51:55

Mam 3 książki, ale o ile na początku "studiowałam" ich zawartość, to teraz leżą i wcale do nich nie zaglądam. I tak jak już pisałam kiedyś przy okazji "dyskusji", że ktoś zamieścił jakiś przepis, a ten pochodzi ze zbioru s.Anastazji - wiele tych przepisów mam już "dzieści" lat w swoich, często pożółkłych zeszytach, nie wymyśliłam ich, tylko zbierałam od starszych koleżanek, ale czy one też ściągały z książek, których jeszcze nie było? kto zatem od kogo zapożyczył?
    Uważam, że na naszym WŻ jest przepisów wystarczająca ilość...moim zdaniem szkoda kasy na kupno książek.

• Autor: Kinga115 Data: 2009-09-01 19:48:16

Czyli rozumiem że nie polecacie głównie ze względu na to że są zbyt słodkie, ciężkie, itd. ale pomijając to, to- Czy ciasta się udają tzn. Czy nie wychodzi z niektórych z nich zakalec, lub czy krem z któregoś przepisu sie nie waży?? Będę wdzieczna za odpowiedzi.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-09-02 10:15:28

to czesto nie zalezy na tyle od przepisu co od umiejetnosci podstawowych wykonujacego. A prpops zajrzalam w chomikuj.pl do ksiazki "100 ciast...". Wielkosc form podana jest we wstepie jak rowniez kilka ogolnych rad i porad. Z tego co widzialam przepisy sa raczej dla zaawansowanych - nie podaja "jak kawa na lawie" wiec trzeba pewne rzeczy wiedziec od siebie.

Dla mnie wiekszosc ciast jest zbyt udziwniona. Nie przepadam za wielosmakowo-wielowarstwowym ciastem. Lubie jak ma jedna wyrazista linie ale.. moj gust nie musi byc Twoim.

• Autor: angela27 Data: 2010-01-28 22:32:14

Niestety, ale książki za zawieraja błędy tzn. nie jest wszystko opisane i ktoś kto nie potrafi np. piec ciast nie zawsze się połapie że czegoś brakuje w przepisie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu