Potrzebuję pęczek bazyli i nie mam pojęcia, ile to jest. Zioła u nas są sprzedawane właśnie w pęczkach- przy czym w zalezności od pory roku pęczek- to 3 łodyżki, lub garść, która nie mieści mi się w dłoni; w paczkach po 100 g, albo w doniczkach. Normalnie to się nie przejmuję, biorę sobie parę listków piertuszki, albo koperku, ale tym razem chcę zrobić galaretkę jezynową z bazylią. Bazylia ma dośc intensywny smak i zapach i kompletnie nie wiem, ile jej mam dać, żeby nie zabiła smaku jeżyn, ale też zeby swój akcent zaznaczyła.
Gdybym miała użyć pęczka ziół wzięłabym pół tego, co zwykle sprzedają w tych małych doniczkach. Właściwie to chodzi o to zeby po posiekaniu listków były z tego solidne dwie garście :) Co do ilości, zależy ile tych jeżyn masz, ale nie sądzę by bazylia zatłukła smak jeżyn. Co do zapachu można mieć wątpliwości - jeżyny leśne są bardzo aromatyczne, a te kupione niestety nie zawsze.
Wlasnie to zalezy jak aromatyczne sa jezyny i bazylia. Moja w tym roku byla baardzo aromatyczna i nawet do sosu pomidorowego musialam dac mniej niz zwykle. Trzeba chyba probowac. Lepiej ciut mniej niz za wiele...
Potrzebuję pęczek bazyli i nie mam pojęcia, ile to jest.
Zioła u nas są sprzedawane właśnie w pęczkach- przy czym w zalezności od pory roku pęczek- to 3 łodyżki, lub garść, która nie mieści mi się w dłoni; w paczkach po 100 g, albo w doniczkach.
Normalnie to się nie przejmuję, biorę sobie parę listków piertuszki, albo koperku, ale tym razem chcę zrobić galaretkę jezynową z bazylią. Bazylia ma dośc intensywny smak i zapach i kompletnie nie wiem, ile jej mam dać, żeby nie zabiła smaku jeżyn, ale też zeby swój akcent zaznaczyła.
Gdybym miała użyć pęczka ziół wzięłabym pół tego, co zwykle sprzedają w tych małych doniczkach. Właściwie to chodzi o to zeby po posiekaniu listków były z tego solidne dwie garście :) Co do ilości, zależy ile tych jeżyn masz, ale nie sądzę by bazylia zatłukła smak jeżyn. Co do zapachu można mieć wątpliwości - jeżyny leśne są bardzo aromatyczne, a te kupione niestety nie zawsze.
Wlasnie to zalezy jak aromatyczne sa jezyny i bazylia. Moja w tym roku byla baardzo aromatyczna i nawet do sosu pomidorowego musialam dac mniej niz zwykle. Trzeba chyba probowac. Lepiej ciut mniej niz za wiele...