Forum

Gawędy o jedzeniu

Pizza a ...focaccia

  • Autor: Kotlinka Data: 2009-09-01 15:13:43

    Tak sie czasem zastanawiam, czy u nas w Polsce nie nadużywamy nazwy pizza;-) Tzn. ostatnio, hdzy moi rodzice byli na wakcjach, Włochich uświadamiał, że we Włoszech pizza-to ciasto bez dodatku drożdży, a pododaniu-to już tzw. focaccia. A jak Wy sądzicie? I czy można w warunkach domowych przygotować pizze bez drożdży, żeby nie była macą?

  • Autor: ekkore Data: 2009-09-01 16:52:57

    Jak nam tłumaczył znajomy Włoch - Włosi dzielą się na tych co jedzą pizzę na grubym spodzie (czyli drożdżową), na cienkim spodzie (czyli bezdrożdżową) oraz tych co jedzą Speck (a pizzę tam trudno znaleźć).

    A i tak nasz kolega zabił smiechem wszystkich i wszystko stwierdzeniem, że i tak najlepsza włoska pizza jest u nich w Przemyślu - hehhe

  • Autor: bea39 Data: 2009-09-01 22:42:40

    patrząc na tradycyjne włoskie przepisy pizza to zwykły podpłomyk. Wydaje mi się,ze osoby mieszkające od lat we Włoszech mogłyby cośkolwiek nas oświecić w tym temacie.Bo i w Polsce podpłomyk nierówny podpłomykowi.

Przejdź do pełnej wersji serwisu