Forum

Kuchenne porady

Pomysł na brzoskwinie

• Autor: Cletti Data: 2009-09-05 17:53:14

Mam na ogrodzie 5  drzew brzoskwiniowych  i owoce zaczynają juz opadać a ja nie mam pomysłu co z nimi zrobić;)
    Moze podsuniecie mi jakieś sugestie co mogłabym z nich zrobić?

• Autor: Rzymianka Data: 2009-09-05 18:07:33

Obrane i pokrojone brzoskwinie rozgotowałam na malutkim ogniu /można w mikrofalówce/ potem dodalam cukru do smaku i gotowałam jeszcze  20 minut - często mieszjąc. Gorące - do wyparzonych słoików. Można użyć jako sos do placuszków, naleśników, a po rozcieńczeniu wodą - świetny napój. Pozdrawiam !

• Autor: agik Data: 2009-09-05 18:21:21

Pomysł nr 1 :)
    Daj mnie :)

Pomysł nr 2 :)
    Brzoskwinki sparzyć, następnie zalac zimną wodą w celu obrania ze skórki. Przekoić, wyjąc pestkę, zalać wodą z cukrem, chwilke pogotować. włozyć do słoiczka owoce, zalać syropem z gotowania, zapasteryzować. Uzywąc jak brzoskwiń z puszki- do tortów, ciast, deserów, sałatek.

Pomysł nr 3 :)
    proces parzenia, zdejmowania skórki, pestkowania- jw :)
    Połowki pokroić na cienkie plasterki, zasypać cukrem ( 60 dkg na kg owoców), odstawić, aż puszczą sok. W grubym rondlu smażyć chwilkę- od zagotowania ok 5 min, zbierając szumowiny. Wystudzić, proces zagotowania powtórzyć. Znów wystudzić. Powtarzać tak długo, aż księzyce brzoskwiniowe staną się przezroczyste

• Autor: Kormag Data: 2009-09-05 19:00:37

placek na kruchym ciescie
    badz kawalki brzoskwin zawiniete w ciasto francuskie wychodza proste szybkie i pyszne ciasteczka

• Autor: bytomianka Data: 2009-09-05 20:10:20

Zrobiłam dżem brzoskwiniowy. Miałam dużo gruszek więc zrobiłam dżem gruszkowo- brzoskwiniowy,:)

• Autor: PATI :) Data: 2009-09-06 14:46:38

Możesz zrobic kompot http://wielkiezarcie.com/recipe46233.html tylko truskawki zastąp brzoskwiniami.pozdrawiam

• Autor: a. Data: 2009-09-06 15:16:13

Ja polecam brzoskwinie w syropie, przepis podawał już ktoś powyżej, odpadnie Ci zimą kupowanie brzoskwiń w puszcze :)
    No i oczywiście nalewkę można z nich zrobić ;) (jeśli ma ktoś tyle cierpliwości do filtrowania...).

• Autor: Cletti Data: 2009-09-09 15:45:34

Dziekuje bardzo:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu