Moja rodzina uwielbia tatar. Zawasze pojawia się na rodzinnych uroczystościach, ale zawsze w tradycyjnej wersji - cebula i ogórki. Znajoma poleciła mi podać go z sardynkami i kaparami. Czy macie jakieś doświadczenia w tej dziedzinie albo inne propozycje? Chcę tym razem zadziwić szwagierki .
Nic nie zastąpi tradycyjnego tatara,uwielbiam go,ale tylko z cebulką ogórkiem i musztardą:) taki jest najlepszy,a dodając sardynki ,popsuje się tylko jego smak.
Daję stołową musztardę firmy mosso,tylko nie za dużo,na 1/2 kg wołowiny około 1 łyżki do środka i dobrze wyrabiam:) oczywiście sól, pieprz,oliwę,niektórzy dają trochę maggi,koniecznie trochę przegotowanej wystudzonej wody,wtedy mięso nie jest twarde i żółtka wg uznania,ale trzeba bardzo dobrze jajka sparzyć.Na koniec siekam ogórki ,cebulę i obkładam półmisek z tatarem.
Oto przepis na tatar z programu "Julie gotuje". Ja lubię jej przepisy. Źródło- strona www.kuchnia.tv. Składniki 500 g wołowiny na rumsztyk (już zmielonej) 70 g parmezanu pęczek dymki 1 żółtko 3 gałązki bazylii 1 łyżka do zupy keczupu 1 łyżka do zupy oliwy z oliwek 1 łyżka do zupy suszonych pomidorów 1 łyżka do zupy octu z czerwonego wina 1 łyżeczka do kawy sosu Worcestershire trochę musztardy 1 łyżka do zupy kaparów sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie Umyjcie, osuszcie i drobno pokrójcie dymkę oraz bazylię. Nożem do obierania warzyw pokrójcie na płatki parmezan, a następnie pokruszcie go w palcach. Drobno posiekajcie suszone pomidory. W salaterce wymieszajcie keczup, sos Worcestershire, ocet, musztardę, oliwę i pieprz. Dodajcie do tego mięso, zróbcie w nim zagłębienie, w które włóżcie żółtko, parmezan, suszone pomidory, bazylię i kapary. Wymieszajcie, przyprawcie do smaku i pamiętajcie schłodzić przed podaniem.
Do tatara dodaje się (jeżeli już!) siekany filecik sardeli a nie sardynki! Dodaje to smakowego "kopa" bo sama surowa wołowina jest bezbrzeżnie nudna w smaku. Ponieważ sardele za czasów PRL-u znajdowały się w strefie dewizowej , ktoś wpadł na to aby do tatara dawać sardynki. Z tego mariażu wychodzi połączenie dwóch nudnych smaków. Niestety
Społeczeństwo częściowo jednak przywykło do tego i niektórzy nawet sobie chwalą. Kwestia smaku.
Co do stosowanych przypraw, to smakosze dodają parę kropel koniaku i sosu "worczester".
Podaj go na ładnie uformowanym placku kartoflanym, albo zrób np.coś w rodzaju małych torcików z ugrilowanego pieczywa tostowego, gdzie warstwy (albo jedna gruba w środku!) pieczywa będą poprzekładane "kremem" z tatara.
W Szwecji podaje sie tatara osobno na talezach dla kazdego. Mieso tradycyjnie siekane (nie mielone) na drobno.Zeby latwiej bylo posiekac mieso, wklada sie na chwile do zamrazalnika, kroi sie cieniutkie plasterki i potem sie je sieka. Z siekanego miesa (niczym nie przyprawione) robi sie okragly , wysoki "placek". W srodku robi sie wglebienie na surowe zoltko. Dookola dodaje sie dodatki
Witam
Moja rodzina uwielbia tatar. Zawasze pojawia się na rodzinnych uroczystościach, ale zawsze w tradycyjnej wersji - cebula i ogórki. Znajoma poleciła mi podać go z sardynkami i kaparami. Czy macie jakieś doświadczenia w tej dziedzinie albo inne propozycje? Chcę tym razem zadziwić szwagierki .
Nic nie zastąpi tradycyjnego tatara,uwielbiam go,ale tylko z cebulką ogórkiem i musztardą:) taki jest najlepszy,a dodając sardynki ,popsuje się tylko jego smak.
Musztardy nigdy nie dodawałam. Chętnie spróbuję. Jakąś konkretną polecasz, czy nie ma to znaczenia?
Daję stołową musztardę firmy mosso,tylko nie za dużo,na 1/2 kg wołowiny około 1 łyżki do środka i dobrze wyrabiam:) oczywiście sól, pieprz,oliwę,niektórzy dają trochę maggi,koniecznie trochę przegotowanej wystudzonej wody,wtedy mięso nie jest twarde i żółtka wg uznania,ale trzeba bardzo dobrze jajka sparzyć.Na koniec siekam ogórki ,cebulę i obkładam półmisek z tatarem.
Oto przepis na tatar z programu "Julie gotuje". Ja lubię jej przepisy. Źródło- strona www.kuchnia.tv.
Składniki
500 g wołowiny na rumsztyk (już zmielonej)
70 g parmezanu
pęczek dymki
1 żółtko
3 gałązki bazylii
1 łyżka do zupy keczupu
1 łyżka do zupy oliwy z oliwek
1 łyżka do zupy suszonych pomidorów
1 łyżka do zupy octu z czerwonego wina
1 łyżeczka do kawy sosu Worcestershire
trochę musztardy
1 łyżka do zupy kaparów
sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Umyjcie, osuszcie i drobno pokrójcie dymkę oraz bazylię. Nożem do obierania warzyw pokrójcie na płatki parmezan, a następnie pokruszcie go w palcach. Drobno posiekajcie suszone pomidory.
W salaterce wymieszajcie keczup, sos Worcestershire, ocet, musztardę, oliwę i pieprz. Dodajcie do tego mięso, zróbcie w nim zagłębienie, w które włóżcie żółtko, parmezan, suszone pomidory, bazylię i kapary. Wymieszajcie, przyprawcie do smaku i pamiętajcie schłodzić przed podaniem.
© Julie Andrieu
Różyczko, sardynka naprawdę nie psuje smaku mięsa,ja dodaję również grzybki marynowane,kapary też mile widziane.
Do tatara dodaje się (jeżeli już!) siekany filecik sardeli a nie sardynki! Dodaje to smakowego "kopa" bo sama surowa wołowina jest bezbrzeżnie nudna w smaku. Ponieważ sardele za czasów PRL-u znajdowały się w strefie dewizowej , ktoś wpadł na to aby do tatara dawać sardynki. Z tego mariażu wychodzi połączenie dwóch nudnych smaków. Niestety
Społeczeństwo częściowo jednak przywykło do tego i niektórzy nawet sobie chwalą.
Kwestia smaku.
Co do stosowanych przypraw, to smakosze dodają parę kropel koniaku i sosu "worczester".
Podaj go na ładnie uformowanym placku kartoflanym, albo zrób np.coś w rodzaju małych torcików z ugrilowanego pieczywa tostowego, gdzie warstwy (albo jedna gruba w środku!) pieczywa będą poprzekładane "kremem" z tatara.
W Szwecji podaje sie tatara osobno na talezach dla kazdego. Mieso tradycyjnie siekane (nie mielone) na drobno.Zeby latwiej bylo posiekac mieso, wklada sie na chwile do zamrazalnika, kroi sie cieniutkie plasterki i potem sie je sieka. Z siekanego miesa (niczym nie przyprawione) robi sie okragly , wysoki "placek". W srodku robi sie wglebienie na surowe zoltko. Dookola dodaje sie dodatki
drobno posiekana cebula
kaparki
drobno posiekany ogorek konserwowy
drobno posiekane buraki marynowane slodko-kwasne
posiekane filety sardeli marynowanych
ostra musztarda francuska Dijon
wiorka swiezo utartego chrzanu
do idywidualnego doprawiania stawia sie na stol:
sos worcestershire
sos tabasco
sol w mlynku
pieprz w mlynku
Kazdy doprawia sam tatara wedlug gustu:)
A jakie ogórki stosujecie do tatarka? W mojej rodzinie podaje się kiszone (ja kupuję kiszone z chili) ale zastanawiam się nad korniszakami.
Do tatara tylko korniszony:)