Witam kochane żarłoczki trafiło mi się to przekleństwo, niestety leżałam z ostrą biegunką od piątku aż do dziś rana i tak miałam dużo czasu na myślenie stąd powstała moja prośba o pomoc. Chodzi mi konkretnie o to co można jeść podczas tej okropnej biegunki no i tuż czyli kilka dni po. Chodzi mi o konkretne potrawy. Wiem że podczas trwania biegunki należy zachować ścisłą dietę (jeszcze te moje jelita jak wiecie nie są w porządku) no i oczywiście dużo pić. No właśnie ale co?? Ja przez te 3 dni starałam się pić na przemian gorzką herbatę i rumianek, czasem mięte, a jadłam tylko sucharki i ryż ugotowany z korzeniem pietruszki na gęstą papkę. A może podzielicie się ze mną innymi możliwościami? A dziś? no właśnie, już nie mam biegunki ale przecież żołądek jest wyczerpany chorobą (chyba to było zatrucie wędzoną makrelą - a pani mówiła że świeża) Co teraz mogę - powinnam jeść te kilka dni żeby nie osłabiać żołądka a nabierać sił, bo przyznaję jestem jak po narkozie, słaba, często leżąca i w ogóle do du.. ups sory Bardzo proszę o porady i podpowiedzi
Może ryż z ugotowanym kurczaczkiem i marchewką, podczas biegunki natomiast najlepiej nie jeść nic, dobre są słone paluszki i elektrolity do picia :) ale te są wstrętne nazwy niestety nie pamiętam, mój synek często takie dolegliwości z racji przejedzenia najczęściej :) ryż jak najbardziej i marchwianka, ugotowana marchewka jest jak najbardziej ok, ale o pietruszce nie słyszłam, wiem ze ma działanie moczopędne więc nie wiem czy jest wskazana przy biegunce kiedy traci się tyle z organizmu podczas biegunki. Po biegunce też delikatnie właśnie ryż, gotowany kurczak, rosołek. Pozdrawiam i życze zdrówka :)
Taki płyn elektrolitowy mozna sobie samemu zrobić. Ostatnio w ten sposób leczyłam mojego Połówka, który też się odwadniał przy zatruciu. Te elektrolity potrzebne są dla organizmu żeby wszystko szybciej zaczęło normalnie funkcjonować. Jak zrobić taki płyn? Proszę:
Na pewno coś co, co odbuduje florę bakteryjną jelit w tym wypadku aktimel nie zaszkodzi potrawy gotowane ,maślanka odtrówa ,zupki jarzynowe jogurty , ziemniaki dobrze wpływają na żołądek gotowany kurczaczek masełko w małych ilościach do pszennego chlebka narazie unikac surowych warzyw i owoców ,Naturalny sok z malin i jagód.
Jedz duzo jablek,ale............ tylko starte na tarce na miazge ,tak starte jablka , podaje sie dzieciom gdy maja biegunke ! sama tez takie jem,bo cierpie od kilku lat na zespol jelita drazliwego,do tego kleik ryzowy z ugotowana i przetarta marchewka, na pewno ci pomoze.
Przy kłopotach żołądkowych potrawy powinny być lekkie, rozgotowane, mało kaloryczne a częste Polecam mięso drobiowe na parze, do tego warzywa na parze ( ze wskazaniem na marchewkę) klopsiki z mięsa mielonego ale duszone bez obsmażania, kompot z borówek, Jabłko pieczone, domowe pierogi z białym serem, gotowane mięso wołowe np z rosołu z ziemniaczkami i sosikiem delikatnym. Zyczę szybkiej regeneracji ;)
A nam kiedyś Pani doktor powiedziała, że przy biegunce i zaraz po należy unikać wszelkich produktów mlecznych. Najlepsza jest zupka marchwianka z ryżem, kleik ryżowy no i banany, a i rosołek też i owszem, ale nie za tłusty. A na ostrą biegunkę polecam lek o nazwie Imodium do kupienia w aptece bez recepty 6 kapsułek ok. 10 zł. Przed użyciem należy zapoznać się z ulotką, gdyż po przedawkowaniu ciężko jest sie później załatwić. Ja osobiście i moja rodzina jesteśmy bardzo zadowoleni z działania tego leku i zawsze mam go w swojej apteczce. Pozdrawiam i życzę zdrówka.
Witam kochane żarłoczki trafiło mi się to przekleństwo, niestety leżałam z ostrą biegunką od piątku aż do dziś rana i tak miałam dużo czasu na myślenie stąd powstała moja prośba o pomoc. Chodzi mi konkretnie o to co można jeść podczas tej okropnej biegunki no i tuż czyli kilka dni po. Chodzi mi o konkretne potrawy. Wiem że podczas trwania biegunki należy zachować ścisłą dietę (jeszcze te moje jelita jak wiecie nie są w porządku) no i oczywiście dużo pić. No właśnie ale co?? Ja przez te 3 dni starałam się pić na przemian gorzką herbatę i rumianek, czasem mięte, a jadłam tylko sucharki i ryż ugotowany z korzeniem pietruszki na gęstą papkę. A może podzielicie się ze mną innymi możliwościami?
A dziś? no właśnie, już nie mam biegunki ale przecież żołądek jest wyczerpany chorobą (chyba to było zatrucie wędzoną makrelą - a pani mówiła że świeża)
Co teraz mogę - powinnam jeść te kilka dni żeby nie osłabiać żołądka a nabierać sił, bo przyznaję jestem jak po narkozie, słaba, często leżąca i w ogóle do du.. ups sory
Bardzo proszę o porady i podpowiedzi
Może ryż z ugotowanym kurczaczkiem i marchewką, podczas biegunki natomiast najlepiej nie jeść nic, dobre są słone paluszki i elektrolity do picia :) ale te są wstrętne nazwy niestety nie pamiętam, mój synek często takie dolegliwości z racji przejedzenia najczęściej :) ryż jak najbardziej i marchwianka, ugotowana marchewka jest jak najbardziej ok, ale o pietruszce nie słyszłam, wiem ze ma działanie moczopędne więc nie wiem czy jest wskazana przy biegunce kiedy traci się tyle z organizmu podczas biegunki. Po biegunce też delikatnie właśnie ryż, gotowany kurczak, rosołek. Pozdrawiam i życze zdrówka :)
Taki płyn elektrolitowy mozna sobie samemu zrobić. Ostatnio w ten sposób leczyłam mojego Połówka, który też się odwadniał przy zatruciu. Te elektrolity potrzebne są dla organizmu żeby wszystko szybciej zaczęło normalnie funkcjonować. Jak zrobić taki płyn? Proszę:
- 1 litr przegotowanej wody
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżka glukozy lub cukru
- 100 - 200 ml soku pomarańczowego
Pić małymi łykami w ciągu dnia.
Na pewno coś co, co odbuduje florę bakteryjną jelit w tym wypadku aktimel nie zaszkodzi potrawy gotowane ,maślanka odtrówa ,zupki jarzynowe jogurty , ziemniaki dobrze wpływają na żołądek gotowany kurczaczek masełko w małych ilościach do pszennego chlebka narazie unikac surowych warzyw i owoców ,Naturalny sok z malin i jagód.
Rosołek nie polecam źle wpływa przy chorym żołądku
Płatki owsiane na mleku lub rosołku. Patrz artykuł "dobroczynne dzialanie płatków owsianych" jeszcze na głownej stronie. Zdrowia życzę
Jedz duzo jablek,ale............ tylko starte na tarce na miazge ,tak starte jablka , podaje sie dzieciom gdy maja biegunke ! sama tez takie jem,bo cierpie od kilku lat na zespol jelita drazliwego,do tego kleik ryzowy z ugotowana i przetarta marchewka, na pewno ci pomoze.
Polecam mięso drobiowe na parze, do tego warzywa na parze ( ze wskazaniem na marchewkę)
klopsiki z mięsa mielonego ale duszone bez obsmażania, kompot z borówek,
Jabłko pieczone, domowe pierogi z białym serem, gotowane mięso wołowe np z rosołu
z ziemniaczkami i sosikiem delikatnym.
Zyczę szybkiej regeneracji ;)
A nam kiedyś Pani doktor powiedziała, że przy biegunce i zaraz po należy unikać wszelkich produktów mlecznych.
Najlepsza jest zupka marchwianka z ryżem, kleik ryżowy no i banany, a i rosołek też i owszem, ale nie za tłusty.
A na ostrą biegunkę polecam lek o nazwie Imodium do kupienia w aptece bez recepty 6 kapsułek ok. 10 zł. Przed użyciem należy zapoznać się z ulotką, gdyż po przedawkowaniu ciężko jest sie później załatwić. Ja osobiście i moja rodzina jesteśmy bardzo zadowoleni z działania tego leku i zawsze mam go w swojej apteczce. Pozdrawiam i życzę zdrówka.
Teraz wskazane są dobre jogurty żeby odbydować florę bakteryjną. Banany też są dobre bo zawierają potas