Forum

Zdrowie i uroda

Biegunka i tuż po... pomocy

• Autor: renataz36 Data: 2009-09-07 11:05:38

Witam kochane żarłoczki trafiło mi się to przekleństwo, niestety leżałam z ostrą biegunką od piątku aż do dziś rana i tak miałam dużo czasu na myślenie stąd powstała moja prośba o pomoc. Chodzi mi konkretnie o to co można jeść podczas tej okropnej biegunki no i tuż czyli kilka dni po. Chodzi mi o konkretne potrawy. Wiem że podczas trwania biegunki należy zachować ścisłą dietę (jeszcze te moje jelita jak wiecie nie są w porządku) no i oczywiście dużo pić. No właśnie ale co?? Ja przez te 3 dni starałam się pić na przemian gorzką herbatę i rumianek, czasem mięte, a jadłam tylko sucharki i ryż ugotowany z korzeniem pietruszki na gęstą papkę. A może podzielicie się ze mną innymi możliwościami?
    A dziś? no właśnie, już nie mam biegunki ale przecież żołądek jest wyczerpany chorobą (chyba to było zatrucie wędzoną makrelą - a pani mówiła że świeża)
    Co teraz mogę - powinnam jeść te kilka dni żeby nie osłabiać żołądka a nabierać sił, bo przyznaję jestem jak po narkozie, słaba, często leżąca i w ogóle do du.. ups sory
    Bardzo proszę o porady i podpowiedzi

• Autor: jamajka Data: 2009-09-07 11:12:52

Może ryż z ugotowanym kurczaczkiem i marchewką, podczas biegunki natomiast najlepiej nie jeść nic, dobre są słone paluszki i elektrolity do picia :) ale te są wstrętne nazwy niestety nie pamiętam, mój synek często takie dolegliwości z racji przejedzenia najczęściej :) ryż jak najbardziej i marchwianka, ugotowana marchewka jest jak najbardziej ok, ale o pietruszce  nie słyszłam, wiem ze ma działanie moczopędne więc nie wiem czy jest wskazana przy biegunce kiedy traci się tyle z organizmu podczas biegunki. Po biegunce też delikatnie właśnie ryż, gotowany kurczak, rosołek. Pozdrawiam i życze zdrówka :)

• Autor: smakosia Data: 2009-09-07 11:21:16

Taki płyn elektrolitowy mozna sobie samemu zrobić. Ostatnio w ten sposób leczyłam mojego Połówka, który też się odwadniał przy zatruciu. Te elektrolity potrzebne są dla organizmu żeby wszystko szybciej zaczęło normalnie funkcjonować. Jak zrobić taki płyn? Proszę:

- 1 litr przegotowanej wody

- płaska łyżeczka soli

- płaska łyżeczka sody oczyszczonej

- łyżka glukozy lub cukru

- 100 - 200 ml soku pomarańczowego

Pić małymi łykami w ciągu dnia.

• Autor: hanah30 Data: 2009-09-07 11:20:37

Na pewno coś co, co odbuduje florę bakteryjną jelit w tym wypadku aktimel nie zaszkodzi potrawy gotowane ,maślanka odtrówa ,zupki jarzynowe jogurty , ziemniaki dobrze wpływają na żołądek gotowany kurczaczek masełko w małych ilościach do pszennego chlebka narazie unikac surowych warzyw i owoców ,Naturalny sok z malin i jagód.

• Autor: hanah30 Data: 2009-09-07 11:22:47

Rosołek nie polecam źle wpływa przy chorym żołądku

• Autor: Zośka Data: 2009-09-07 11:25:53

Płatki owsiane na mleku lub rosołku. Patrz artykuł "dobroczynne dzialanie płatków owsianych" jeszcze na głownej stronie. Zdrowia życzę

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2009-09-07 12:05:49

Jedz duzo jablek,ale............ tylko starte na tarce na miazge ,tak starte jablka , podaje sie dzieciom gdy maja biegunke ! sama tez takie jem,bo cierpie od kilku lat na zespol jelita drazliwego,do tego kleik ryzowy z ugotowana i przetarta marchewka, na pewno ci pomoze.

• Autor: abiola Data: 2009-09-07 12:24:38

Przy kłopotach żołądkowych potrawy powinny być lekkie, rozgotowane, mało kaloryczne a częste
    Polecam mięso drobiowe na parze, do tego warzywa na parze ( ze wskazaniem na marchewkę)
    klopsiki z mięsa mielonego ale duszone bez obsmażania, kompot z borówek,
    Jabłko pieczone, domowe pierogi z białym serem, gotowane mięso wołowe np z rosołu
     z ziemniaczkami i  sosikiem delikatnym.
    Zyczę szybkiej regeneracji ;)

• Autor: yette Data: 2009-09-07 12:34:52

A nam kiedyś Pani doktor powiedziała, że przy biegunce i zaraz po należy unikać wszelkich produktów mlecznych. 
    Najlepsza jest zupka marchwianka z ryżem, kleik ryżowy no i banany, a i rosołek też i owszem, ale nie za tłusty.
    A na ostrą biegunkę polecam lek o nazwie Imodium do kupienia w aptece bez recepty 6 kapsułek ok. 10 zł. Przed użyciem należy zapoznać się z ulotką, gdyż po przedawkowaniu ciężko jest sie później załatwić. Ja osobiście i moja rodzina jesteśmy bardzo zadowoleni z działania tego leku i zawsze mam go w swojej apteczce. Pozdrawiam i życzę zdrówka.

• Autor: nina Data: 2009-09-07 13:22:45

Teraz wskazane są dobre jogurty żeby odbydować florę bakteryjną. Banany też są dobre bo zawierają potas

Przejdź do pełnej wersji serwisu