Forum

Kuchenne porady

Sok z winogron

• Autor: k.komarnicka Data: 2009-09-08 20:54:02

Witam wszystkich,
    chciałabym się dowiedzieć, czy ktoś ma może przepis na sok z winogron?
    Pozdrawiam

• Autor: Lusy Data: 2009-09-08 22:05:04

Ja robię sok w sokowniku. Można też robić kompoty ale ze względu na pestki ( zależy od winogona)  przestałam. Kompot z winogron jest bardzo pyszniutki i soczek też.

• Autor: as Data: 2009-09-08 22:28:02

ja robię w sokowniku

• Autor: alman Data: 2009-09-09 07:07:24

Robiłam w sokowniku, ale z tych ciemnych, małych winogron, no i mnie nie smakwał...zresztą 2-letni mam jeszcze w piwnicy i jakoś nie ma amatorów...ale z tych dużych, to zapewne byłby pyszniejszy....a poza tym to też rzecz gustu i smaku, być może jestem odmieńcem.........

• Autor: crisen Data: 2009-09-09 11:49:09

Witaj! Ja robię sok z ciemnych małych winogron ale nie w sokowniku tylko w słoju na oknie. Jak to dawniej się robiło na spód owoce póżniej
    cukier i znów owoce i tak na przemian .Na wierzchu ma być cukier. Przykrywam gazą lub papierem i zakładam gumkę .Stawiam na parapecie do słońca. Gdy puści sok i cukier się rozpuści to przecedzam i nalewam do słoiczków. Cukru daję 1 : 1 czyli kilo owoców ,kilo cukru. Nie zawsze wszystki cukier się zmieści więc go póżniej dosypuję i mieszam drewnianą łyżką. Po przecedzeniu jeśli jeszcze jest trochę cukru , lekko podgrzewam na gazie mieszając aby się resztę cukru rozpuściło i dopiero wtedy przelewam do słoiczków. Tylko podgrzewam ale NIE GOTUJĘ..Sok jest bardzo dobry do wody lub herbaty.Właśnie jutro będzie tydzień jak mój soczek stoi w słońcu. Pozdrawiam.

• Autor: alman Data: 2009-09-09 13:07:25

Moje winogrona /te małe, drobne/ jeszcze nie dojrzały, nawet zielone prawie...ale fakt, głównym celem tej mojej winorośli jest "robienie cienia", by można było spokojnie wypić kawusię...winogrono jest mało cięte i ma dość dużo liści, w zasadzie tworzy zadaszenie, taką altankę nad stołem i ławeczkami...ale jak jest pogoda to w pażdzierniku  zbieram owoce...

• Autor: k.komarnicka Data: 2009-09-09 13:14:01

Bardzo ciekawa "technika":D a te winogrona w słojach układasz w całości? nie rozgniatasz ich?
    Pozdrawiam

• Autor: crisen Data: 2009-09-09 22:45:26

Owoce wkładam całe . Powinno stać 2 tygodnie i zlewać.

• Autor: Transylwania Data: 2009-09-11 06:20:25

Bardzo fajny sposob - te stare sposoby domowe sa jakos najlepsze. Soczek podgrzewasz aby bylo na tyle gorace, zeby sie sloiczki "same" zawekowaly? Jak dlugo on sie trzyma?

• Autor: crisen Data: 2009-09-11 13:39:39

Wynoszę do piwnicy . Miałam przez całą zimę do herbaty, budyniu ,dobry też do polania grysiku na gęsto i z czym kto lubi.Jest gęsty
    i słodki ale chyba dzięki tej słodyczy tak się trzyma.

Przejdź do pełnej wersji serwisu