...mi sie wydaje, ze to sa takie slone wafelki (jak do lodow), takie zrobilam w tym roku na urodziny z pasta serowa z tunczykiem i kaprami - zniknely w mig :o)
Nazwa faktycznie dziwaczna, ale mam wrażenie, że chodzi o kruche, słone babeczki. Do ich wypełnienia używa się pikantnych produktów typu pasty, serki, wędliny, warzywa. W tym roku, na swoje imieniny zrobiłam takie zamiast małych kanapeczek. Na spód dałam serek typu Almette i w to "powtykałam" ruloniki wędliny, cząstki pomidora, papryki, listki bazylii czy ruccoli. Można posypać tartym, żóltym serem. Im więcej w nich różności, tym smaczniejsze, a im bardziej kolorowe tym apetyczniejsze. Można też podsmażyć pieczarki z cebulką, nałożyć do babeczki i zalać to sosem z rozbełtanego jajka, śmietany kremówki i żółtego sera. Potem na moment do piekarnika i mała, gorąca przekąska gotowa. Można również nałożyć do babeczek mięsko, przygotowane jak do tatara, ozdobić kleksem majonezu i siekanym szczypiorkiem. Świetnie smakują też z różnymi sałatkami, typu gyros, grecka, czy klasyczna jarzynowa.
To są takie babeczkowe foremki z ciasta, tyle że słone. Po prostu użyłam nazwy takiej jaka była na opakowaniu. szukam jakiś fajnych pomysłów na sobotnią imprezę, a właśnie mam takie babeczki :-)
Najlepsze beda male "quiches" to po polsku prawdopodobnie tarty jest ich tu mnostwo na WZ bardzo szybkie nadzienia,przygotowac dzien wczesniej i zalac dopiero przed pieczeniem, samakuja wspaniale na cieplo jak i w temp pokojowej.
Szukam przepisów na farsze, pasty, jakimi można wypełmić słone korpusy sałatkowe. Bardzo proszę o propozycje! Z góry dziękuję i pozdrawiam:-)
A co to takiego te słone korpusy sałatkowe? pierwszy raz słyszę o takiej nazwie.
wlasnie - co to takiego te korpusy?
...mi sie wydaje, ze to sa takie slone wafelki (jak do lodow), takie zrobilam w tym roku na urodziny z pasta serowa z tunczykiem i kaprami - zniknely w mig :o)
co to korpusy??? mnie się z kurzymi kojarzą :)
mi tez wlasnie ae chyba Transylwania jest na wlasciwym tropie hihi
Nazwa faktycznie dziwaczna, ale mam wrażenie, że chodzi o kruche, słone babeczki. Do ich wypełnienia używa się pikantnych produktów typu pasty, serki, wędliny, warzywa. W tym roku, na swoje imieniny zrobiłam takie zamiast małych kanapeczek. Na spód dałam serek typu Almette i w to "powtykałam" ruloniki wędliny, cząstki pomidora, papryki, listki bazylii czy ruccoli. Można posypać tartym, żóltym serem. Im więcej w nich różności, tym smaczniejsze, a im bardziej kolorowe tym apetyczniejsze. Można też podsmażyć pieczarki z cebulką, nałożyć do babeczki i zalać to sosem z rozbełtanego jajka, śmietany kremówki i żółtego sera. Potem na moment do piekarnika i mała, gorąca przekąska gotowa. Można również nałożyć do babeczek mięsko, przygotowane jak do tatara, ozdobić kleksem majonezu i siekanym szczypiorkiem. Świetnie smakują też z różnymi sałatkami, typu gyros, grecka, czy klasyczna jarzynowa.
To są takie babeczkowe foremki z ciasta, tyle że słone. Po prostu użyłam nazwy takiej jaka była na opakowaniu. szukam jakiś fajnych pomysłów na sobotnią imprezę, a właśnie mam takie babeczki :-)
naprawde okropna nazwa hihi nie mogliby tego nazwac slone babeczki do nadziewania czy cos nie?
poecam babeczki ze szpinakiem i fetą, mocno doprawić czosnkiem, wypełnić babeczki, posypać zółtym serem i chwilkę zapiec w piekarniku - pyszne.
Finezją myślową to ktoś kto wymyślał tą nazwę, to nie grzeszył
Najlepsze beda male "quiches" to po polsku prawdopodobnie tarty jest ich tu mnostwo na WZ bardzo szybkie nadzienia,przygotowac dzien wczesniej i zalac dopiero przed pieczeniem, samakuja wspaniale na cieplo jak i w temp pokojowej.