Robie dziś na obiad żeberka pieczone w rękawie z warzywkami i teraz mam dylemat, czy ten rękaw foliowy moge normalnie położyć na kratkę w piekarniku?????Czy ta folia sie nie roztopi, albo nie przyklei????Czy lepiej położyć rękaw z męskiem na blaszke normalną, prosze o szybką odpowiedź, bede wdzięczna, pozdro
mozesz bo czy blaszka czy ruszt to jeden czort. Ja bym jednak wybrala blaszke grdyz w razie czego nie kapie nic na podloge piekarnika . Rekaw (to pisze w instrukcji) nie moze pod zadnym pozorem dotykac scianek piekarnika. Tam jest gorecej i bedzie sie topil. no i trzeba go ponaklowac raz dwa razy igla badz szpikulcem by nie pekl w czasie pieczenia kiedy wypelni sie powietrzem. Trzeba wziazc pod uwage potrzebny odstep do gory piekarnika bo rekaw napelnia sie powietrzem i rosnie w gore w czaie pieczenia!
Bardzo Wam dziękuje, tak własnie zrobiłam jak mi radziłyście, teraz zaczynam pieczenie, zastanawiam się czy piec w termobiegu cały czas czy tylko końcówke jak rozetne rękaw aby mięsko sie przypiekło.
tak zrobie będzie cały czas włączony termobieg na góre i dół, wtedy chyba też szybciej sie upiecze, prawda???? a tak 15 minut na rozczęcie rękawa wystarczy aby fajnie sie przypiekło????
Powinnas nakluc wystarczy igla ze dwa razy bo inacze moze "pec" hihi. Naklowa sie na gorze - nie boj sie dziurki sa malenkie nic nie bedzie wyplywac. Zreszta to tez pisze w instrukcji na opakowaniu. Sprawdz na wszelki
wesz tu Ci dokladni nie odpowiem bo...kazdy piekarnik jest ciut inny. Moj na przyklad gdy mam termoobieg to moge piec dwie blachy na raz, nie musze nagrzewac ale temp. jest nizsza to znaczy trzeba nizsza nastawic niz w gora dol. Roznica okolo 20°C. Jak mam kombi- wiatraczek i gora to wiecej piecze gora. szybcej rumieni...
Robie dziś na obiad żeberka pieczone w rękawie z warzywkami i teraz mam dylemat, czy ten rękaw foliowy moge normalnie położyć na kratkę w piekarniku?????Czy ta folia sie nie roztopi, albo nie przyklei????Czy lepiej położyć rękaw z męskiem na blaszke normalną, prosze o szybką odpowiedź, bede wdzięczna, pozdro
Ja zawsze kładę rękaw z mięsem na normalnej blaszce. Polecam zwykłą blaszkę nie kratkę. Pozdrawiam, Aleex.
mozesz bo czy blaszka czy ruszt to jeden czort. Ja bym jednak wybrala blaszke grdyz w razie czego nie kapie nic na podloge piekarnika . Rekaw (to pisze w instrukcji) nie moze pod zadnym pozorem dotykac scianek piekarnika. Tam jest gorecej i bedzie sie topil. no i trzeba go ponaklowac raz dwa razy igla badz szpikulcem by nie pekl w czasie pieczenia kiedy wypelni sie powietrzem. Trzeba wziazc pod uwage potrzebny odstep do gory piekarnika bo rekaw napelnia sie powietrzem i rosnie w gore w czaie pieczenia!
Bardzo dziękuje za porady, zrobie na blaszce zwykłej tej aluminiowej albo czarnej, którą polecacie????
na czarnej szybciej sie piecze - ma cos wspolnego z absorbacja ciepla jak slyszalam
Bardzo Wam dziękuje, tak własnie zrobiłam jak mi radziłyście, teraz zaczynam pieczenie, zastanawiam się czy piec w termobiegu cały czas czy tylko końcówke jak rozetne rękaw aby mięsko sie przypiekło.
mozesz caly czas. Na koniec bym raczej wziela gora dol wtedy sie latwiej przypiecze jak mysle
tak zrobie będzie cały czas włączony termobieg na góre i dół, wtedy chyba też szybciej sie upiecze, prawda???? a tak 15 minut na rozczęcie rękawa wystarczy aby fajnie sie przypiekło????
Dorotko a musze nakłówać ten rękaw????
Powinnas nakluc wystarczy igla ze dwa razy bo inacze moze "pec" hihi. Naklowa sie na gorze - nie boj sie dziurki sa malenkie nic nie bedzie wyplywac. Zreszta to tez pisze w instrukcji na opakowaniu. Sprawdz na wszelki
wesz tu Ci dokladni nie odpowiem bo...kazdy piekarnik jest ciut inny. Moj na przyklad gdy mam termoobieg to moge piec dwie blachy na raz, nie musze nagrzewac ale temp. jest nizsza to znaczy trzeba nizsza nastawic niz w gora dol. Roznica okolo 20°C. Jak mam kombi- wiatraczek i gora to wiecej piecze gora. szybcej rumieni...