Mój znajomy amerykanin marzy o pie czereśniowym. wiem jak zrobić ciasto, ale nie wiem jak poradzić sobie z nadzieniem. Mam mrożone czereśnie i zawekowane w cukrze. ale co do nich dodać, aby nic nie zdominowało ich smaku? pomożcie!!!
Może Ci mój sposób na placek wiśniowy pomoże w doborze składników
300-350 gr wiśni wydrylowanych 250 gr cukru 30 gr mąki ziemniaczanej 15 gr masła odrobina aromatu migdałowego Mieszam cukier, wiśnie i mąkę ziemniaczaną i odstawiam na 10 minut, po czym dodaję masło i podgrzewam ciągle mieszając do czasu gdy sok będzie gęsty i przeżroczysty - kilka minut. Zdejmuję z ognia i dodaję aromat migdałowy. I gotowe, wykładam do wyłożonej ciastem formy i przykrywam siatką z pasków ciasta.
Mój znajomy amerykanin marzy o pie czereśniowym. wiem jak zrobić ciasto, ale nie wiem jak poradzić sobie z nadzieniem.
Mam mrożone czereśnie i zawekowane w cukrze. ale co do nich dodać, aby nic nie zdominowało ich smaku?
pomożcie!!!
Czy napewno chodzi o czereśnie? Tu łatwo o pomyłkę - cherry to wiśnie, a cherry pie to placek wiśniowy.
Może Ci mój sposób na placek wiśniowy pomoże w doborze składników
300-350 gr wiśni wydrylowanych
250 gr cukru
30 gr mąki ziemniaczanej
15 gr masła
odrobina aromatu migdałowego
Mieszam cukier, wiśnie i mąkę ziemniaczaną i odstawiam na 10 minut, po czym dodaję masło i podgrzewam ciągle mieszając do czasu gdy sok będzie gęsty i przeżroczysty - kilka minut. Zdejmuję z ognia i dodaję aromat migdałowy. I gotowe, wykładam do wyłożonej ciastem formy i przykrywam siatką z pasków ciasta.
dzięki za podpowiedź