Forum

Kuchenne porady

Salatka szwedzka z cukinii

  • Autor: kamila258 Data: 2009-09-11 01:28:10

    Poszukuje przepisu na salatka szwedzka z cukinii do sloikow. Cukinia w skorce, cieniutkie plasterki w zalewie. I wlasnie o to zalewe chodzi + przyprawy.
    Czy ktos z was spotkal sie z taka salatka? Jaka zalewe zrobic i jakie dodac przyprawy i ile? Moze na podstawie jakiegos innego przepisu?
    Bardzo prosze o pomoc.

  • Autor: dajanka Data: 2009-09-11 08:46:59

    http://wielkiezarcie.com/recipe40709.html

    Ja polecam tą sałatkę:-)
    Moim zdaniem jest rewelacyjna. Robiłam ją co prawda z ogórków, ale autor(ka;) pisze, że można w ten sposób przygotowac cukinię:-)

  • Autor: nina Data: 2009-09-11 10:29:11

    Ja też robiłam ją z ogórków i również polecam

  • Autor: bahus Data: 2009-09-11 14:09:11

    Użytkownik kamila258 napisał w wiadomości:
    > Poszukuje przepisu na salatka szwedzka z cukinii do sloikow. Cukinia w skorce,
    > cieniutkie plasterki w zalewie. I wlasnie o to zalewe chodzi + przyprawy. Czy
    > ktos z was spotkal sie z taka salatka? Jaka zalewe zrobic i jakie dodac
    > przyprawy i ile? Moze na podstawie jakiegos innego przepisu? Bardzo prosze o
    > pomoc.

    Tutaj Tineczka może pomóc...
    Bahus

  • Autor: kamila258 Data: 2009-09-12 00:58:48

    Tak, jak szwedzka to Tineczka...

  • Autor: tineczka Data: 2009-09-14 11:21:39

    Tineczka moze tylko pomoc pytajac sie o nazwe???? Dlaczego "szwedzka"....hihi

    Szwedzkie przetwory sa zawsze bardziej slodkie niz kwasne, przyprawy klasyczne to:cale ziarna pieprzu, ziarna gorczycy, listek bobkowy, ziarna ziela angielskiego.

  • Autor: kamila258 Data: 2009-09-14 23:04:30

    Dzieki!

  • Autor: Natka64 Data: 2009-09-11 22:20:15

    ja taka salatke robilam jest pyszna http://wielkiezarcie.com/recipe45432.html

  • Autor: kamila258 Data: 2009-09-12 01:02:42

    Bardzo dziekuje za pomoc! Przepisy bardzo mi sie podobaja. Zobacze, jak bedzie z czasem i iloscia cukinii - ile uda mi sie zrobic.

  • Autor: kamila258 Data: 2009-09-20 13:10:06

    Udalo mi sie zrobic obydwa przepisy - poniewaz dopiero zaczynam w dziedzinie przetwarzania i poniewaz lubie zroznicowanie i chcialam sprobowac roznych smakow, wiekszosc przetworow robie z 1 kg podstawowego skladnika. Tak samo bylo i w tym przypadku. Salatki wygladaja bardzo ladnie. Teraz pozostaje poczekac na degustacje. Dziekuje wszystkim za pomoc!

  • Autor: tineczka Data: 2009-09-20 20:37:56

    Kamilko, zrob jeszcze wedlug mojego przepisu, naprawde pyszne:)
    http://wielkiezarcie.com/recipe20802.html
    Pozdrawiam:)

  • Autor: kamila258 Data: 2009-09-21 02:39:05

    Widzialam juz wczesniej ten przepis, ale skad ja wezme esencje octowa i plyn konserwujacy? Czy mozna je czyms zastapic? Co stanie sie bez ich uzycia? To juz nie beda pikle, tak?

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-09-21 09:05:29

    Esencja octowa to zwykly ocet spirytusowy w tym przypadku 12-procentowy. Albo tak rozcienczony by stal sie 12-procentowym. Nie spotkalam sie z nazwa "esencja" w stosunku do octu winnego badz jablkowego

Przejdź do pełnej wersji serwisu