Poszukuje przepisu na salatka szwedzka z cukinii do sloikow. Cukinia w skorce, cieniutkie plasterki w zalewie. I wlasnie o to zalewe chodzi + przyprawy. Czy ktos z was spotkal sie z taka salatka? Jaka zalewe zrobic i jakie dodac przyprawy i ile? Moze na podstawie jakiegos innego przepisu? Bardzo prosze o pomoc.
Ja polecam tą sałatkę:-) Moim zdaniem jest rewelacyjna. Robiłam ją co prawda z ogórków, ale autor(ka;) pisze, że można w ten sposób przygotowac cukinię:-)
Użytkownik kamila258 napisał w wiadomości: > Poszukuje przepisu na salatka szwedzka z cukinii do sloikow. Cukinia w skorce, > cieniutkie plasterki w zalewie. I wlasnie o to zalewe chodzi + przyprawy. Czy > ktos z was spotkal sie z taka salatka? Jaka zalewe zrobic i jakie dodac > przyprawy i ile? Moze na podstawie jakiegos innego przepisu? Bardzo prosze o > pomoc.
Tineczka moze tylko pomoc pytajac sie o nazwe???? Dlaczego "szwedzka"....hihi
Szwedzkie przetwory sa zawsze bardziej slodkie niz kwasne, przyprawy klasyczne to:cale ziarna pieprzu, ziarna gorczycy, listek bobkowy, ziarna ziela angielskiego.
Udalo mi sie zrobic obydwa przepisy - poniewaz dopiero zaczynam w dziedzinie przetwarzania i poniewaz lubie zroznicowanie i chcialam sprobowac roznych smakow, wiekszosc przetworow robie z 1 kg podstawowego skladnika. Tak samo bylo i w tym przypadku. Salatki wygladaja bardzo ladnie. Teraz pozostaje poczekac na degustacje. Dziekuje wszystkim za pomoc!
Widzialam juz wczesniej ten przepis, ale skad ja wezme esencje octowa i plyn konserwujacy? Czy mozna je czyms zastapic? Co stanie sie bez ich uzycia? To juz nie beda pikle, tak?
Esencja octowa to zwykly ocet spirytusowy w tym przypadku 12-procentowy. Albo tak rozcienczony by stal sie 12-procentowym. Nie spotkalam sie z nazwa "esencja" w stosunku do octu winnego badz jablkowego
Poszukuje przepisu na salatka szwedzka z cukinii do sloikow. Cukinia w skorce, cieniutkie plasterki w zalewie. I wlasnie o to zalewe chodzi + przyprawy.
Czy ktos z was spotkal sie z taka salatka? Jaka zalewe zrobic i jakie dodac przyprawy i ile? Moze na podstawie jakiegos innego przepisu?
Bardzo prosze o pomoc.
http://wielkiezarcie.com/recipe40709.html
Ja polecam tą sałatkę:-)
Moim zdaniem jest rewelacyjna. Robiłam ją co prawda z ogórków, ale autor(ka;) pisze, że można w ten sposób przygotowac cukinię:-)
Ja też robiłam ją z ogórków i również polecam
Użytkownik kamila258 napisał w wiadomości:
> Poszukuje przepisu na salatka szwedzka z cukinii do sloikow. Cukinia w skorce,
> cieniutkie plasterki w zalewie. I wlasnie o to zalewe chodzi + przyprawy. Czy
> ktos z was spotkal sie z taka salatka? Jaka zalewe zrobic i jakie dodac
> przyprawy i ile? Moze na podstawie jakiegos innego przepisu? Bardzo prosze o
> pomoc.
Tutaj Tineczka może pomóc...
Bahus
Tak, jak szwedzka to Tineczka...
Tineczka moze tylko pomoc pytajac sie o nazwe???? Dlaczego "szwedzka"....hihi
Szwedzkie przetwory sa zawsze bardziej slodkie niz kwasne, przyprawy klasyczne to:cale ziarna pieprzu, ziarna gorczycy, listek bobkowy, ziarna ziela angielskiego.
Dzieki!
ja taka salatke robilam jest pyszna http://wielkiezarcie.com/recipe45432.html
Bardzo dziekuje za pomoc! Przepisy bardzo mi sie podobaja. Zobacze, jak bedzie z czasem i iloscia cukinii - ile uda mi sie zrobic.
Udalo mi sie zrobic obydwa przepisy - poniewaz dopiero zaczynam w dziedzinie przetwarzania i poniewaz lubie zroznicowanie i chcialam sprobowac roznych smakow, wiekszosc przetworow robie z 1 kg podstawowego skladnika. Tak samo bylo i w tym przypadku. Salatki wygladaja bardzo ladnie. Teraz pozostaje poczekac na degustacje. Dziekuje wszystkim za pomoc!
Kamilko, zrob jeszcze wedlug mojego przepisu, naprawde pyszne:)
http://wielkiezarcie.com/recipe20802.html
Pozdrawiam:)
Widzialam juz wczesniej ten przepis, ale skad ja wezme esencje octowa i plyn konserwujacy? Czy mozna je czyms zastapic? Co stanie sie bez ich uzycia? To juz nie beda pikle, tak?
Esencja octowa to zwykly ocet spirytusowy w tym przypadku 12-procentowy. Albo tak rozcienczony by stal sie 12-procentowym. Nie spotkalam sie z nazwa "esencja" w stosunku do octu winnego badz jablkowego