Forum

Kuchenne porady

sokowirówka

• Autor: ekkore Data: 2009-09-16 20:37:56

No i kupiłam sokowirówkę. Syn tak chciał świeżych soków - przy pierwszym użyciu udało mu się wypić jakieś dwa kilo jabłek.

Ale nie wiem czy tak powinno być - tzn czy  można kupić jakąś lepszą konstrukcyjnie maszynę.

Moja ma dużą moc (900W). Rewelacyjnie wyciska sok - wióry są suche. Ale - nie wpadają one do pojemnika tak jak ja sobie to wyobrażałam, tylko gromadzą się pod kopułą. I tu problem - duża siła wirowania powoduje, że masa wciska się wokół sitka mielącego i przedostaje do soku bokiem (bo przez sitko nie ma szansy żaden owocowy kawałek przejść). Brakuje mi uszczelki - tyle - że wirujący metal pewnie by ja zniszczył.

Co prawda jest sposób  - wystarczy często usuwać odpadki spod kopuły - ale w końcu nie po to jest zbiornik na 2 kg odpadków.

• Autor: Glumanda Data: 2009-09-16 21:27:47

Ja mam sokowirowke firmy AEG, ktora posiada rowniez dosyc duzy pojemnik na odcisniete odpady. Siatka wirujaca, odcedzajaca sok od startych owocow, jest w ksztalcie stozkowatym, otwarta do gory... jak na stadionie ;)
    Trzeba dosc powoli przeciskac owoce.. bo jak robi sie to szybko, to wszystko tak szybko ucieka do gory, ze w pojemniku jest wszystko takie mokre, ze mozna sobie to dalej wyciskac. Chce przez to powiedziec, ze tez nie jest to optymalne rozwiazanie. Kiedys rodzice mieli robot kuchenny rodem z DDR i tamtejsza sokowirowka.. przypominala wirowke do prania. Wokol bebna zakladalo sie plastikowy pas, na ktorym osadzaly sie odpady z odciskania soku.. tyly suche jak trociny.
    Ekkore, troche owocow w soku z pewnoscia nikomu nie zaszkodzi, w najgorszym wypadku przecedz to przez sitko.
    P.S. jesli ktos ma ochote na placki ziemniaczane..a nie chce mu sie trzec ziemniakow... to moze je elegancko rozdrobnic wlasnie za pomoca sokowirowki.. Na koniec odpady wymieszac z czescia soku ziemniaczanego ;)))))

• Autor: ekkore Data: 2009-09-17 07:16:58

To ja miałam Malinkę właśnie - ona opierała się na zakładanym pasie siatkowym, który przy częstym eksploatowaniu po prostu się przecierał (tak stało się u moich teściów). Ale w sumie też z niej nei byłam zadowolona.

Moim marzeniem byłoby urządzenie z odpowiednią ilościa filtrów - aby uzyskać czysty sok bez "jedzonka"

• Autor: Lucylla Data: 2009-09-17 09:08:50

Podobno zdrowe są wyciskarki,nowoczesne,odpowiednie do teorii leczniczej Gersona.Moje marzenie,ale drogie toto.

• Autor: dajanka Data: 2009-09-17 10:41:58

Dzięki za patent na placki:)

• Autor: Glumanda Data: 2009-09-17 12:06:12

Nie ma za co :))))

• Autor: anna702 Data: 2009-09-17 19:54:49

Tez tego lata kupilam sokowirowke na soczek z marchewki i buraczkow....ale chcialam wydac jak najmniej, 0.5 litrowy pojemnik na sok i odpadki, i troche te odpadki, wiorki lataja po obudowie, niektore kawalki cale przechodza do odpadkow, wiec duze straty...ale i tak "gra warta swieczki" za 80 zl codziennie zdrowy soczek, do tego lyzka oliwy, cytryna i antyoksydanty jak znalazl

Przejdź do pełnej wersji serwisu