żółtka, margarynę ,cukier, proszek, olejek, mąkę zagnieść aż nie będzie sie kleiło uformować gruby wałek i podzielić go na 3 części. Do jednej dodać kakao . Ciemną i jedną jasną część włożyć na kilkanaście min. do zamrażarki. Pozostałą rozgnieść palcami na dnie prodiża uprzednio posmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą, na to powidła , następnie zetrzeć nad powidłami ciemną część na grubych oczkach tarki.. Białka ubić na sztywno z cukrem wyłożyć i na to zetrzeć jasną część. Piec ok. 35 min można wcześniej sprawdzić czy już jest dobre, czas pieczenia zależy od prodiża musisz go wyczuć. SMACZNEGO polecam ten przepis .
Witam i mam pytanie. Kupilam sobie prodiz i nie wiem co moge w nim upiec
Prosze o porady i bardzo dziekuje
witaj, nie mam teraz prodiża, ale kiedyś piekłam w nim wszystko. Ciasta i mięso. Natomiast moja mama piekła tylko ciasta.
Dziekuje ewka, jutro pieke kurczaka w prodizu pozdrawiam
upiecz kurczaka na kapuscie kiszonej..pycha wychodzi właśnie w prodiżu:))
Basienkaa kurczaka na kiszonej kapuscie zrobie napewno. Pozdrawiam
Jeżeli chcesz to mam gdzieś proporcje na prodiż na pyszną fugę.
Tak mati napisz mi te proporcje i bardzo Ci dziekuje, pozdrawiam
Fuga przepis na prodiż
4 jaja
2 i pół szklanki mąki pszennej
1 margaryna
mniej niż pół szkl. cukru pudru
2 płaskie łyzeczki proszku
mały olejek migdałowy
1 czubata szklanka cukru pudru do białek
mały słoik powideł lub dżem z czarnej porzeczki
1 łyżeczka kakao
żółtka, margarynę ,cukier, proszek, olejek, mąkę zagnieść aż nie będzie sie kleiło uformować gruby wałek i podzielić go na 3 części.
Do jednej dodać kakao . Ciemną i jedną jasną część włożyć na kilkanaście min. do zamrażarki.
Pozostałą rozgnieść palcami na dnie prodiża uprzednio posmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą, na to powidła , następnie zetrzeć nad powidłami ciemną część na grubych oczkach tarki.. Białka ubić na sztywno z cukrem wyłożyć i na to zetrzeć jasną część.
Piec ok. 35 min można wcześniej sprawdzić czy już jest dobre, czas pieczenia zależy od prodiża musisz go wyczuć. SMACZNEGO
polecam ten przepis .
Bardzo dziekuje mati ,w sobote upieke ta Fuge.Pozdrawiam serdecznie
O prodiżu było kilka wątków na forum, wiem, bo sama szukałam, wrzuć w wż-etową wyszukiwarkę, a tu masz link do takiego z przepisami:
http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=223629&post=223777
Duniasza bardzo Ci dziekuje za ten link, odpisalam wszystkie przepisy i po kolei zaczynajac od jutra
prodiz bedzie w uzyciu,Pozdrawiam