Ale wiejska tzn własnej roboty czy jakas ze sklepu o nazwie wiejska?
Z takiej własnego wyroby najbardziej lubie : kanapki z kiełbasą i musztardą, na gorąco z wody ,a poważniej . Robię : sosa do placków ziemniaczanych: kiełbasa pokrojona w półplasterki smażona z grzybami w pomidorach z przetworów,uwielbiam jako dodatek do zup :grochowa, fasolowa, kapuśniak, kartoflanka, tam gdzie wędzonka pasuje tam dodaję kawałek takiej kiełbaski i robi ona więcej zapachu i smaku niż boczek kupny... Mam nadzieję,że troszke pomogłam.
Nadaje się świetnie do bigosu, fasolki po bretońsku, jako składnik zapiekanek makaronowych, jako wsad do żurku, dodatek do smalczyku domowej roboty, do sosu myśliwskiego.... A dużą ilość wiejskiej kiełbasy można zawekować w smalczyku: niebo w gębie na wiele tygodni :-)
Jeśli prawdziwa wiejska, to możesz zamrozić i nic nie traci ze swojego smaku. A najlepsza z wiejskim chlebem na zakwasie i musztardą. Ogórek kiszony też byłby wskazany.
Dziękuję za podpowiedzi. Do fasolki i żurku to wiedziałam ale teraz dzięki Wam mam więcej propozycji. Ciekawy jest ten sos do placków. Jeszcze raz serdecznie dziękuję .
Co można zrobić z kiełbasy wiejskiej . Jakie dania? Proszę o pomoc i pozdrawiam.
Ale wiejska tzn własnej roboty czy jakas ze sklepu o nazwie wiejska?
Z takiej własnego wyroby najbardziej lubie : kanapki z kiełbasą i musztardą, na gorąco z wody ,a poważniej . Robię : sosa do placków ziemniaczanych: kiełbasa pokrojona w półplasterki smażona z grzybami w pomidorach z przetworów,uwielbiam jako dodatek do zup :grochowa, fasolowa, kapuśniak, kartoflanka, tam gdzie wędzonka pasuje tam dodaję kawałek takiej kiełbaski i robi ona więcej zapachu i smaku niż boczek kupny...
Mam nadzieję,że troszke pomogłam.
Nadaje się świetnie do bigosu, fasolki po bretońsku, jako składnik zapiekanek makaronowych, jako wsad do żurku, dodatek do smalczyku domowej roboty, do sosu myśliwskiego.... A dużą ilość wiejskiej kiełbasy można zawekować w smalczyku: niebo w gębie na wiele tygodni :-)
Jeśli prawdziwa wiejska, to możesz zamrozić i nic nie traci ze swojego smaku.
A najlepsza z wiejskim chlebem na zakwasie i musztardą. Ogórek kiszony też byłby wskazany.
Dziękuję za podpowiedzi. Do fasolki i żurku to wiedziałam ale teraz dzięki Wam mam więcej propozycji. Ciekawy jest ten sos do placków.
Jeszcze raz serdecznie dziękuję .