Moja krewna mieszka w Norwegii. Prosila mnie o kilka przepisow, ktore zastosuje w produkcji swoich smakolykow na urodziny.. Problem mamy w tym, ze nie wiemy czy jest tam do kupienia ciasto francuskie? swieze.. ew. mrozone? A jesli jest, to jak sie nazywa?? Pomozcie ludkowie :)))
Moja krewna mieszka w Norwegii. Prosila mnie o kilka przepisow, ktore zastosuje w produkcji swoich smakolykow na urodziny.. Problem mamy w tym, ze nie wiemy czy jest tam do kupienia ciasto francuskie? swieze.. ew. mrozone? A jesli jest, to jak sie nazywa?? Pomozcie ludkowie :)))
Zapytałam znajomego :) poczekaj :)
Hejka, po norwesku nazywa sie butterdeig i mozna kupic w kazdym sklepie:)
a jak się nazywa po szwedzku?
po szwedzku Smördeg ( nad o dwie kropki) ,dokladne tlumaczenie: ciasto maslane:)
dzięki ..:*
A moze ktos wie jak jest jak sie nazywa ciasto francuskie po holendersku?
Hejka, po holendersku Bladerdeeg
Pozdrawiam:)
Dzieki Tineczka.Pozdrawiam.
Dziekuej Tineczko :) uratowlas mi problematyczna sytuacje :) :* Pozdrowienia do Szwecji :)
:)
Pozdrawiam :)
A po angielsku puff pastry:)))))) To co moze, zaczniemy jakis slownik miedzynarodowy;)
:))))po niemiecku Blätterteig
Taki slownik by sie naprawde przydal, jako oddzielny dzial forum.
W slownikach nie wszystko jest, a szczegolnie kulinarne zwroty.
bardzo chętnie uzupełniłbym dział norweski,
często nazwy produktów w żaden sposób nie kojażą się z produktem