Mam pytanie.Czy rabarbar z dzialki mozna jesc tylko w kwietniu i maju czy takze pozniej.Spotkalam sie z opiniami ,ze w miesiacach letnich juz sie nie nadaje do spozycia.
Pozniej zawiera zbyt duze ilosci kwasu szczawiowego a ten nie jest w nadmiarze zdrowy. Kwas taki stosowany jest np do czyszczenia rdzy albo do galwanizacji glinu. Zebrany i konsumowany w wiosennym czasie nie zawiera az tak duzo tego kwasu, jednak pozniej lepiej niego zrezygnowac.
A moze ktos wie czy przed zima mam obciac te lodygi czy zostawic tak do wiosny i potem obcinac.Jestem dzalkowiczem amatorem i jeszcze wieeeeele musze sie uczyc:)
Mam pytanie.Czy rabarbar z dzialki mozna jesc tylko w kwietniu i maju czy takze pozniej.Spotkalam sie z opiniami ,ze w miesiacach letnich juz sie nie nadaje do spozycia.
Rabarbar wyrywa sie do 21 czerwca. Po tym czasie nie nadaje sie do jedzenia.
U mnie już po 15 czerwca był niejadalny....
Bahus
Pozniej zawiera zbyt duze ilosci kwasu szczawiowego a ten nie jest w nadmiarze zdrowy. Kwas taki stosowany jest np do czyszczenia rdzy albo do galwanizacji glinu. Zebrany i konsumowany w wiosennym czasie nie zawiera az tak duzo tego kwasu, jednak pozniej lepiej niego zrezygnowac.
Wielkie dzieki wszystkim za odpowiedzi.Pozdrawiam!
A moze ktos wie czy przed zima mam obciac te lodygi czy zostawic tak do wiosny i potem obcinac.Jestem dzalkowiczem amatorem i jeszcze wieeeeele musze sie uczyc:)
Rabarbaru sie nie obcina:)