Firma Lubella wyszła na przeciw wszystkim laikom kuchennym produkując serię mąkiPERFECJA. Myslę ,że to dobry pomysł .Od dzisiaj w sklepie nie trzeba myśleć jaki typ mąki masz wybrać. Wybierasz odpowiednia mąkę na na pizzę, a jeszcze inną pierogi.
Ciekawa sprawa....Jednak osobiscie wole kupywac make tortowa do wszystkiego ;) Jesli mi nie starczy maki do ciasta to przynajmniej nie bede sie zastanawiac czy moge dodac ta druga make do pizzy do mojego wybrakowanego ciasta ;)....Bo jak nie ma maki, to trzeba kupic a jak jest inny gatunek w domu, to czlowieka ogarnia lenistwo, zaczynaja rogi rosnac, zaraz sie znajdzie jakies wytlumaczenie a dodalam bo ....sklep za daleko, bo zle sie czulam, bo nie mialam pieniedzy, bo, bo , bo....;))) Nie mowie,ze nie wyprobuje, ale narazie obstaje przy zwyklej mace :)))
W gruncie rzeczy nazwa mąki / a właściwie firma / jest dla mnie rzeczą drugoplanową . I tak tortowa - biszkopty, delikatne ciasta , wrocławska - naleśniki, kluski kładzione, ciasto drożdżowe no i krupczatka - ciasto kruche. Jest jeszcze ziemniaczana, ale to już inna bajka.
Właśnie dla mnie to jest wystarczające. Po co mam mieć w domu kilkanaście torebek a każda do czego innego Jak te 3 gatunki plus kartoflanka wystarczają .Te podziały to tylko po to.aby więcej tej samej mąki sprzedać tyle ,że pod różnymi nazwami.
Własnie te osoby co się znają to wiedzą.A co z osobami którym nie udało się ciasto biszkoptowe.I co nie wiedzą do czgo służy mąka krupcztka? A swoją drogą do ciasta kruchegotak samo jak w szkole i dzisiaj w domu używam zwykłej mąki.Tylko technika wyrabiania ciasta kruchego jest jedna zimny nóż , cukier puder , zimne masło :)
A jaki to cudowny dodatek ma mąka na pizzę, że z niej wychodzi dobra pizza? A jak dosypię do pierogów, to co? Nie wyjdą? Jakiś absurd jak dla mnie. Raczej chwyt marketingowy, a nie troska o laików kuchennych.
A może ktoś wie, jaki typ reprezentuje mąka "Pełne ziarno" tegoż producenta? Bo nie sposób się doszukać na opakowaniu takiej informacji. I nie napisali, co z niej wychodzi... Tzn. Napisane jest sporo i mądrze, ale jakoś tak, że nic z tego dla domowego kucharza nie wynika.
Ciekawa jestem czy te mako nie maja dodatkow chemicznych? Spulchniczy itd Dodam tylko ze zwykla krupczatka jest tez swietna na makarony i ciasto na pizze - wielokrotnie juz wyprobowane. Acha i do beszmelow i zageszczania sosow- nie robuía sie tak szybko grudki. Ladnie sie laczy
Robiłam pizze z tej mąki.Ciasto wyszło przepyszne.Pięknie się wyrabiało.Na opakowaniu jest napisane ,że to mąka pszenna typ 550.Dodam,że jest też fajna podziałka na opakowaniu wyznacząca 250, 500,750,1000 g. Jak będę w sklepie to zajrzę też na opakowanie mąki "Pełne Ziarno" i sprawdzę jaki to typ mąki.
Kurcze Dorotko, a skad masz make krupczatke w Niemczech? Uwielbialam te make, tutaj nie ma takiej. Ja mam teraz mozliwosc kupowania wspaniale maki od miejscowych producentow, jaka roznica!!! Oczywiscie mielone jak za krola cwieczka w starych mlynach:)
Może to i fajne, ale nie chciałabym mieć całej szafki pełnej różnych mąk, no bo ile razy np w miesiącu pieczecie pizze czy robicie pierogi. Ja już i tak walczę z molami spożywczymi. Osobiście do wszystkiego używam mąki tortowej lub luksusowej i w domku mam zazwyczaj jedną torebkę. Może fajnie byłoby gdyby te mąki były też w mniejszych opakowaniach, bo o ile do drożdżówki zdarza mi się używać kilograma mąki to do innych ciast wystarczą - 2-4 szklanki.
Jest nazywa sie "Winer Griessler" tu oswiecila mnie Glumandzia. Albo kupuje w czechach bo mam blisko i tam sa nawet rozne krupczatki polgruba i gruba. Jakby co to moze podeslac?
Bardzo dziekuje za propozycje wysylki:) Nie wiem jakie u was sa ceny za wysylanie paczek, u nas astronomiczne, za kg do EU okolo 30 euro, to kompletny obled :((
Dorotko juz wyslalam maila do mojego sasiada/przyjaciela z Berlina. Thomas kupi make i przywiezie na wies w listopadzie:)
Nie ma za co - tak wlasnie pozniej pomyslalam ze Thomas przeciez jest z Niemiec i jak wspominalas tam jezdzi wiec pewnie przywiezc moze... Ciesze sie ze pomoglam.
A powiedzcie mi, czy te make sie dostanie w Berlinie? tzn. w calych niemczech i w jakim sklepie? ja pierwszy raz slysze o takiej mace. Ja znam tylko Instant Mehl i nie wiem jakim jest odpowiednikiem polskiej maki?
Jesli w Berlinie jest siec Netto albo Edeka to tam znajdziesz. Generalnie wszedzie gdzie sprzedaja make Firmy Rosenmehl - patrz link podany przeze mnie w odpowiedzi do Tineczki. Instat nie kupuje bo jakos nie mam zaufania do niej, po polsku bylalby to maka granulowana czyli rozpuszczalna. Czy jest w Polsce do kupienia ? Niestety nie wiem.
Nie spotkalam sie u nas (nordbayern) z firma Rosenmehl, mamy Netto i Edeka, teraz bede zwracac szczegolna uwge, moze znajde w innym sklepie. Instant Mehl to nie jest maka granulowana, to jest maka pszenna grubiej mielona (doppelgriffiges Mehl).
Ej ja przeciez tez mieszkam w Nordbayern...Jak u mnie jest to i u Ciebie musi byc. he a moze my sasiadki.... A poza tym w takim razie jest to tez maka instad. Patrz Lunk: Wiener Griessler Ja instand nigdy niee kupowalam...stad nie wiedzialam ze to tez rodzaj krupczatki widocznie.
Firma Lubella wyszła na przeciw wszystkim laikom kuchennym produkując serię mąki PERFECJA.
Myslę ,że to dobry pomysł .Od dzisiaj w sklepie nie trzeba myśleć jaki typ mąki masz wybrać.
Wybierasz odpowiednia mąkę na na pizzę, a jeszcze inną pierogi.
http://www.frisco.pl/product/5900049000366/LUBELLA_Puszysta_Maka_Perfecja_na_Pizze.xhtml?x=c
Oraz mąki PUSZYSTA.
http://www.frisco.pl/product/5900049000243/LUBELLA_Puszysta_Maka_tortowa.xhtml?x=c
Na tych mąkach też są pełne oznaczenia.
Ja dzisiaj testuję mąkę do Pizzy
Ciekawa sprawa....Jednak osobiscie wole kupywac make tortowa do wszystkiego ;) Jesli mi nie starczy maki do ciasta to przynajmniej nie bede sie zastanawiac czy moge dodac ta druga make do pizzy do mojego wybrakowanego ciasta ;)....Bo jak nie ma maki, to trzeba kupic a jak jest inny gatunek w domu, to czlowieka ogarnia lenistwo, zaczynaja rogi rosnac, zaraz sie znajdzie jakies wytlumaczenie a dodalam bo ....sklep za daleko, bo zle sie czulam, bo nie mialam pieniedzy, bo, bo , bo....;))) Nie mowie,ze nie wyprobuje, ale narazie obstaje przy zwyklej mace :)))
W gruncie rzeczy nazwa mąki / a właściwie firma / jest dla mnie rzeczą drugoplanową . I tak tortowa - biszkopty, delikatne ciasta , wrocławska - naleśniki, kluski kładzione, ciasto drożdżowe no i krupczatka - ciasto kruche. Jest jeszcze ziemniaczana, ale to już inna bajka.
Właśnie dla mnie to jest wystarczające. Po co mam mieć w domu kilkanaście torebek a każda do czego innego Jak te 3 gatunki plus kartoflanka wystarczają .Te podziały to tylko po to.aby więcej tej samej mąki sprzedać tyle ,że pod różnymi nazwami.
Własnie te osoby co się znają to wiedzą.A co z osobami którym nie udało się ciasto biszkoptowe.I co nie wiedzą do czgo służy mąka krupcztka?
A swoją drogą do ciasta kruchegotak samo jak w szkole i dzisiaj w domu używam zwykłej mąki.Tylko technika wyrabiania ciasta kruchego jest jedna zimny nóż , cukier puder , zimne masło :)
A do tej pory miałaś pod Typami czy na to zwracałas uwagę ?
Popularne typy mąki pszennej 500 oraz 850 są typami produkowanymi według Norm Zakładowych (Specyfikacji jakościowych).
Typy mąki żytniej wg PN-A-74032:
a tak wogóle tak jak wcześniej napisałam to jest info dla laików kuchennych:)
A jaki to cudowny dodatek ma mąka na pizzę, że z niej wychodzi dobra pizza? A jak dosypię do pierogów, to co? Nie wyjdą? Jakiś absurd jak dla mnie. Raczej chwyt marketingowy, a nie troska o laików kuchennych.
A może ktoś wie, jaki typ reprezentuje mąka "Pełne ziarno" tegoż producenta? Bo nie sposób się doszukać na opakowaniu takiej informacji. I nie napisali, co z niej wychodzi... Tzn. Napisane jest sporo i mądrze, ale jakoś tak, że nic z tego dla domowego kucharza nie wynika.
Ciekawa jestem czy te mako nie maja dodatkow chemicznych? Spulchniczy itd
Dodam tylko ze zwykla krupczatka jest tez swietna na makarony i ciasto na pizze - wielokrotnie juz wyprobowane. Acha i do beszmelow i zageszczania sosow- nie robuía sie tak szybko grudki. Ladnie sie laczy
Robiłam pizze z tej mąki.Ciasto wyszło przepyszne.Pięknie się wyrabiało.Na opakowaniu jest napisane ,że to mąka pszenna typ 550.Dodam,że jest też fajna podziałka na opakowaniu wyznacząca 250, 500,750,1000 g.
Jak będę w sklepie to zajrzę też na opakowanie mąki "Pełne Ziarno" i sprawdzę jaki to typ mąki.
Kurcze Dorotko, a skad masz make krupczatke w Niemczech? Uwielbialam te make, tutaj nie ma takiej. Ja mam teraz mozliwosc kupowania wspaniale maki od miejscowych producentow, jaka roznica!!! Oczywiscie mielone jak za krola cwieczka w starych mlynach:)
Może to i fajne, ale nie chciałabym mieć całej szafki pełnej różnych mąk, no bo ile razy np w miesiącu pieczecie pizze czy robicie pierogi. Ja już i tak walczę z molami spożywczymi. Osobiście do wszystkiego używam mąki tortowej lub luksusowej i w domku mam zazwyczaj jedną torebkę. Może fajnie byłoby gdyby te mąki były też w mniejszych opakowaniach, bo o ile do drożdżówki zdarza mi się używać kilograma mąki to do innych ciast wystarczą - 2-4 szklanki.
Jest nazywa sie "Winer Griessler" tu oswiecila mnie Glumandzia. Albo kupuje w czechach bo mam blisko i tam sa nawet rozne krupczatki polgruba i gruba. Jakby co to moze podeslac?
Bardzo dziekuje za propozycje wysylki:) Nie wiem jakie u was sa ceny za wysylanie paczek, u nas astronomiczne, za kg do EU okolo 30 euro, to kompletny obled :((
Dorotko juz wyslalam maila do mojego sasiada/przyjaciela z Berlina. Thomas kupi make i przywiezie na wies w listopadzie:)
Dzieki wielkie za niemiecka nazwe maki!
Nie ma za co - tak wlasnie pozniej pomyslalam ze Thomas przeciez jest z Niemiec i jak wspominalas tam jezdzi wiec pewnie przywiezc moze... Ciesze sie ze pomoglam.
A powiedzcie mi, czy te make sie dostanie w Berlinie? tzn. w calych niemczech i w jakim sklepie? ja pierwszy raz slysze o takiej mace.
Ja znam tylko Instant Mehl i nie wiem jakim jest odpowiednikiem polskiej maki?
Jesli w Berlinie jest siec Netto albo Edeka to tam znajdziesz. Generalnie wszedzie gdzie sprzedaja make Firmy Rosenmehl - patrz link podany przeze mnie w odpowiedzi do Tineczki. Instat nie kupuje bo jakos nie mam zaufania do niej, po polsku bylalby to maka granulowana czyli rozpuszczalna. Czy jest w Polsce do kupienia ? Niestety nie wiem.
Nie spotkalam sie u nas (nordbayern) z firma Rosenmehl, mamy Netto i Edeka, teraz bede zwracac szczegolna uwge, moze znajde w innym sklepie.
Instant Mehl to nie jest maka granulowana, to jest maka pszenna grubiej mielona (doppelgriffiges Mehl).
Ej ja przeciez tez mieszkam w Nordbayern...Jak u mnie jest to i u Ciebie musi byc. he a moze my sasiadki.... A poza tym w takim razie jest to tez maka instad. Patrz Lunk: Wiener Griessler
Ja instand nigdy niee kupowalam...stad nie wiedzialam ze to tez rodzaj krupczatki widocznie.