Forum

Gawędy o jedzeniu

czerwone mięso z udek, nie scięta krew - co za czort?

• Autor: kermi Data: 2009-09-25 20:30:19

Kupiłem na targu przyprawę nazywającą się "jaś i małgosia". Przepisowo zagotowałem zioła, zalałem udka ostudzonym wywarem, na 6 udek dodałem 3 łyżeczki soli peklowej. Marynowałem 2 godziny. a potem piekłem w brytfance. Po 2 godzinach  pieczenia okazało się, że mięso było czerwone, a przy kościach krew się nie scięła.
    Pierwszy raz mi się to zdarzyło, bo zawsze w ten sposób wychodzą mi pyszniutkie udeczka z kurczaka. Kto może mi podpowiedzieć, czemu to się stało? Czyżby producent przyprawy dodał coś? A jak tak to co tam mogło być dodane. Piekąc następnę udka użyłem przyprawy od innego dostawcy i piekłem już godzinę i było wszystko pyszne.
    Jaka przyprawa, substancja chemiczna może powodować taki efekt? Zna ktoś odpowiedź na moje pytanie?

• Autor: justine75 Data: 2009-09-25 21:23:17

ŚciĘta krew przy kosci jest wtedy,gdy kurczak byl wczesniej mrozony.Natomiast czerwone mieso?-mysle,ze to dzieki soli peklowej-po prostu sie zapeklowalo:)
    Pozdrawiam:)

• Autor: kermi Data: 2009-09-26 09:52:43

Chyba to nie to, bo udka nie były mrożone, wymieniłem tylko dostawcę przyprawy. A zawsze tak robię od paru lat. Poza tym 3 łyżeczki soli na 6 udek to akurat tyle, by nie były za suche

• Autor: lubczyk69 Data: 2009-09-28 12:34:57

1.) Po potraktowaniu mięsa zabiegiem peklowania, po obróbce termicznej pozostanie ono "czerwone".

2.) Skoro po upieczeniu przy kości pozostała nieapetyczna krew, to znaczy, że zastosowano złą temperaturę. Pory tkanki mięsa z zewnątrz zostały zamknięte i wytrworzyły warstwę izolacyjną, przez co wysoka temperatura nie zdołała dotrzeć do kości. Podobnie bywa podczas pieczenia mięsa z nadzieniem.

Przejdź do pełnej wersji serwisu