Kupiłem na targu przyprawę nazywającą się "jaś i małgosia". Przepisowo zagotowałem zioła, zalałem udka ostudzonym wywarem, na 6 udek dodałem 3 łyżeczki soli peklowej. Marynowałem 2 godziny. a potem piekłem w brytfance. Po 2 godzinach pieczenia okazało się, że mięso było czerwone, a przy kościach krew się nie scięła. Pierwszy raz mi się to zdarzyło, bo zawsze w ten sposób wychodzą mi pyszniutkie udeczka z kurczaka. Kto może mi podpowiedzieć, czemu to się stało? Czyżby producent przyprawy dodał coś? A jak tak to co tam mogło być dodane. Piekąc następnę udka użyłem przyprawy od innego dostawcy i piekłem już godzinę i było wszystko pyszne. Jaka przyprawa, substancja chemiczna może powodować taki efekt? Zna ktoś odpowiedź na moje pytanie?
ŚciĘta krew przy kosci jest wtedy,gdy kurczak byl wczesniej mrozony.Natomiast czerwone mieso?-mysle,ze to dzieki soli peklowej-po prostu sie zapeklowalo:) Pozdrawiam:)
Chyba to nie to, bo udka nie były mrożone, wymieniłem tylko dostawcę przyprawy. A zawsze tak robię od paru lat. Poza tym 3 łyżeczki soli na 6 udek to akurat tyle, by nie były za suche
1.) Po potraktowaniu mięsa zabiegiem peklowania, po obróbce termicznej pozostanie ono "czerwone".
2.) Skoro po upieczeniu przy kości pozostała nieapetyczna krew, to znaczy, że zastosowano złą temperaturę. Pory tkanki mięsa z zewnątrz zostały zamknięte i wytrworzyły warstwę izolacyjną, przez co wysoka temperatura nie zdołała dotrzeć do kości. Podobnie bywa podczas pieczenia mięsa z nadzieniem.
Kupiłem na targu przyprawę nazywającą się "jaś i małgosia". Przepisowo zagotowałem zioła, zalałem udka ostudzonym wywarem, na 6 udek dodałem 3 łyżeczki soli peklowej. Marynowałem 2 godziny. a potem piekłem w brytfance. Po 2 godzinach pieczenia okazało się, że mięso było czerwone, a przy kościach krew się nie scięła.
Pierwszy raz mi się to zdarzyło, bo zawsze w ten sposób wychodzą mi pyszniutkie udeczka z kurczaka. Kto może mi podpowiedzieć, czemu to się stało? Czyżby producent przyprawy dodał coś? A jak tak to co tam mogło być dodane. Piekąc następnę udka użyłem przyprawy od innego dostawcy i piekłem już godzinę i było wszystko pyszne.
Jaka przyprawa, substancja chemiczna może powodować taki efekt? Zna ktoś odpowiedź na moje pytanie?
ŚciĘta krew przy kosci jest wtedy,gdy kurczak byl wczesniej mrozony.Natomiast czerwone mieso?-mysle,ze to dzieki soli peklowej-po prostu sie zapeklowalo:)
Pozdrawiam:)
Chyba to nie to, bo udka nie były mrożone, wymieniłem tylko dostawcę przyprawy. A zawsze tak robię od paru lat. Poza tym 3 łyżeczki soli na 6 udek to akurat tyle, by nie były za suche
1.) Po potraktowaniu mięsa zabiegiem peklowania, po obróbce termicznej pozostanie ono "czerwone".
2.) Skoro po upieczeniu przy kości pozostała nieapetyczna krew, to znaczy, że zastosowano złą temperaturę. Pory tkanki mięsa z zewnątrz zostały zamknięte i wytrworzyły warstwę izolacyjną, przez co wysoka temperatura nie zdołała dotrzeć do kości. Podobnie bywa podczas pieczenia mięsa z nadzieniem.