Jaką polecacie dobrą oliwkę do takie spozycia np. maczanie w niej bułeczki, bagietki???? A może macie swoje przepisy na robienie swojej z przyprawami, ziołami, takiej aromatycznej?
Dobra oliwa zaczyna się od 25 zł za 1/2 litra.....Ja preferuję greckie...potem hiszpańskie, potem francuskie a na koniec włoskie. Innych nie znam. Bahus
Witaj, ja kupuję oliwę z oliwek jaka jest i dodaje do niej zmieloną papryczkę ostrą. Może być drobniutko pokrojona, ale trzeba uważać na palce, żeby sobie nie zatrzec np. oka, bo bardzo pali. Papryki daję pół butelki i zalewam oliwą. Wstawiam do ciemnej szafki i po 3 miesiącach można spożywać. Papryczkę przywiozłam sobie co prawda z włoch, ale myślę, że i u nas można kupić.
A ja podpadnę wszystkim koneserom oliwy, bo....jej nie lubię:(Troche mi jakby...smierdzi;))Do smażenia uzywam niskoerukowego, lub bezerukowego-takie też są- oleju rzepakowego(na serduszko).Do sałatek wylącznie lnianego ze sklepów ze zdrową żywnoscią. Ma cudowny orzechowy smak i ten zapach....Dla serduszka jest błogosławieństwem.Zaraziłam nim nawet swoich znajomych.Niektórzy tak go polubili, że po prostu maczają w nim chlebek i zachwycają się tym smakiem.
Kiedyś dodawałam oliwę z oliwek do sałatek. Z 10 lat temu moi rodzice pojechali do Grecji i kupili grecka oliwę z oliwek. Miała tak okropny zapach, że dostałam do niej takiego obrzydzenia, że już nigdy nie kupiłam żadnej oliwy z oliwek tylko daję olej.
Najwazniejsze zeby byla extravergine, rozlewana w kraju z ktorego pochodzi, bo inaczej to bedzie podroba lub mieszanka. Jesli nie jest extravergine co znaczy z pierwszego tloczenia na zimno, to kolo oliwy nawet nie stala....
a...jeszcze jedno oliwa z oliwek to nie to samo co extravergine i sansa, z oliwek to znaczy z odpadow a sansa nie jest tloczona na zimno czyli za pomoca chemicznych rozpusczalnikow tak jak wszystkie inne oleje na rynku, te slonecznikowe, rzepakowe itd itp
Jaką polecacie dobrą oliwkę do takie spozycia np. maczanie w niej bułeczki, bagietki???? A może macie swoje przepisy na robienie swojej z przyprawami, ziołami, takiej aromatycznej?
Najlepsza oliwka z oliwek, wedlug mnie
oliwka- Monini Delikato.
Dobra oliwa zaczyna się od 25 zł za 1/2 litra.....Ja preferuję greckie...potem hiszpańskie, potem francuskie a na koniec włoskie. Innych nie znam.
Bahus
A ja znam jeszcze chorwacką, domową, ale u nas chyba nie do dostania:( A szkoda, bo bardzo dobra jest!)
A Wasze miksturki, z ziołami, czosnkiem, chili niewiem z czym jeszcze????
Witaj, ja kupuję oliwę z oliwek jaka jest i dodaje do niej zmieloną papryczkę ostrą. Może być drobniutko pokrojona, ale trzeba uważać na palce, żeby sobie nie zatrzec np. oka, bo bardzo pali. Papryki daję pół butelki i zalewam oliwą. Wstawiam do ciemnej szafki i po 3 miesiącach można spożywać. Papryczkę przywiozłam sobie co prawda z włoch, ale myślę, że i u nas można kupić.
A ja podpadnę wszystkim koneserom oliwy, bo....jej nie lubię:(Troche mi jakby...smierdzi;))Do smażenia uzywam niskoerukowego, lub bezerukowego-takie też są- oleju rzepakowego(na serduszko).Do sałatek wylącznie lnianego ze sklepów ze zdrową żywnoscią. Ma cudowny orzechowy smak i ten zapach....Dla serduszka jest błogosławieństwem.Zaraziłam nim nawet swoich znajomych.Niektórzy tak go polubili, że po prostu maczają w nim chlebek i zachwycają się tym smakiem.
Majolika, nie podpadłaś, mój tatuś zawsze mówił " nie to dobre co dobre, tylko co komu smakuje" i uważam, że miał rację.
Kiedyś dodawałam oliwę z oliwek do sałatek. Z 10 lat temu moi rodzice pojechali do Grecji i kupili grecka oliwę z oliwek. Miała tak okropny zapach, że dostałam do niej takiego obrzydzenia, że już nigdy nie kupiłam żadnej oliwy z oliwek tylko daję olej.
http://wielkiezarcie.com/recipe46042.html
Najwazniejsze zeby byla extravergine, rozlewana w kraju z ktorego pochodzi, bo inaczej to bedzie podroba lub mieszanka.
Jesli nie jest extravergine co znaczy z pierwszego tloczenia na zimno, to kolo oliwy nawet nie stala....
a...jeszcze jedno oliwa z oliwek to nie to samo co extravergine i sansa, z oliwek to znaczy z odpadow a sansa nie jest tloczona na zimno czyli za pomoca chemicznych rozpusczalnikow tak jak wszystkie inne oleje na rynku, te slonecznikowe, rzepakowe itd itp