Forum

Kuchenne porady

Oliwa z oliwek

  • Autor: pysia_1 Data: 2009-09-27 15:02:54

    Jaką polecacie dobrą oliwkę do takie spozycia np. maczanie w niej bułeczki, bagietki???? A może macie swoje przepisy na robienie swojej z przyprawami, ziołami, takiej aromatycznej?

  • Autor: krystka Data: 2009-09-27 15:42:14

    Najlepsza oliwka z oliwek, wedlug mnie
    oliwka- Monini Delikato.

  • Autor: bahus Data: 2009-09-27 20:27:25

    Dobra oliwa zaczyna się od 25 zł za 1/2 litra.....Ja preferuję greckie...potem hiszpańskie, potem francuskie a na koniec włoskie. Innych nie znam.
    Bahus

  • Autor: Masza Data: 2009-09-27 20:40:03

    A ja znam jeszcze chorwacką, domową, ale u nas chyba nie do dostania:( A szkoda, bo bardzo dobra jest!)

  • Autor: pysia_1 Data: 2009-09-28 13:33:39

    A Wasze miksturki, z ziołami, czosnkiem, chili niewiem z czym jeszcze????

  • Autor: ewka63 Data: 2009-09-28 14:48:54

    Witaj, ja kupuję oliwę z oliwek jaka jest i dodaje do niej zmieloną papryczkę ostrą. Może być drobniutko pokrojona, ale trzeba uważać na palce, żeby sobie nie zatrzec np. oka, bo bardzo pali. Papryki daję pół butelki i zalewam oliwą. Wstawiam do ciemnej szafki i po 3 miesiącach można spożywać. Papryczkę przywiozłam sobie co prawda z włoch, ale myślę, że i u nas można kupić.

  • Autor: majolika Data: 2009-09-28 15:27:31

    A ja podpadnę wszystkim koneserom oliwy, bo....jej nie lubię:(Troche mi jakby...smierdzi;))Do smażenia uzywam niskoerukowego, lub bezerukowego-takie też są- oleju rzepakowego(na serduszko).Do sałatek wylącznie lnianego ze sklepów ze zdrową żywnoscią. Ma cudowny orzechowy smak i ten zapach....Dla serduszka jest błogosławieństwem.Zaraziłam nim nawet swoich znajomych.Niektórzy tak go polubili, że po prostu maczają w nim chlebek i zachwycają się tym smakiem.

  • Autor: ewka63 Data: 2009-10-01 15:41:19

    Majolika, nie podpadłaś, mój tatuś zawsze mówił " nie to dobre co dobre, tylko co komu smakuje" i uważam, że miał rację.

  • Autor: as Data: 2009-09-28 17:35:02

    Kiedyś dodawałam oliwę z oliwek do sałatek. Z 10 lat temu moi rodzice pojechali do Grecji i kupili grecka oliwę z oliwek. Miała tak okropny zapach, że dostałam do niej takiego obrzydzenia, że już nigdy nie kupiłam żadnej oliwy z oliwek tylko daję olej.

  • Autor: PATI :) Data: 2009-09-30 08:58:31

    http://wielkiezarcie.com/recipe46042.html

  • Autor: anna702 Data: 2009-09-30 17:22:45

    Najwazniejsze zeby byla extravergine, rozlewana w kraju z ktorego pochodzi, bo inaczej to bedzie podroba lub mieszanka.
    Jesli nie jest extravergine co znaczy  z pierwszego tloczenia na zimno, to kolo oliwy nawet nie stala....

  • Autor: anna702 Data: 2009-09-30 17:26:20

    a...jeszcze jedno oliwa z oliwek to nie to samo co extravergine i sansa, z oliwek to znaczy z odpadow a sansa nie jest tloczona na zimno czyli za pomoca chemicznych rozpusczalnikow tak jak wszystkie inne oleje na rynku, te slonecznikowe, rzepakowe itd itp

Przejdź do pełnej wersji serwisu