Forum

Kuchenne porady

Zbyt dużo jabłek :)

  • Autor: anecznik Data: 2009-09-29 20:09:37

    Witam mam problem z nadmierną ilością jabłek i jednocześnie brakiem czasu. Macie może jakieś sprawdzone pomysły co mogłabym z nich zrobić?? Żeby było szybko i smacznie :)

  • Autor: AgaMaria Data: 2009-09-29 20:37:00

    1) Przepuścić przez sokowirówkę i sok z cukrem nastawić na "jabcoka". Pyszne winko
    2) Lekko obsmażyć i zimne do zamrażarki (można z cukrem można bez cukru) - w zwykłych woreczkach. Gotowe na zimową szarlotkę!
    3) Lekko obsmażyć (jak wyżej - obrane i bez ogryzków) - i do słoików.

    4) - ja to zrobiłam z kleską urodzaju moreli : rodzać znajomym....

  • Autor: anneau Data: 2009-09-29 22:28:19

    U nas taki sam urodzaj :) Czy  z takich "żywych" jabłek da się coś przetworzyć? Np. starte surowe do słoików...i co dalej? Pasteryzacja...?Albo suszone...tylko czy na to nie za późno...nie mam suszarki :(

  • Autor: Mari Data: 2009-09-29 22:31:41

    Na sicie na kaloryferach, wieczorem postawisz, rano masz suche. Starcza dwie listewki obciagniete nylonowa siatka.
    U mnie juz grzeja w centralnym wiec suszenie na wielka skale, Tobie radze to samo

  • Autor: snowshoe Data: 2009-09-30 00:46:02

    Zdecydowanie zrobiłabym sok :) Chociaż nie jest to może najszybsze rozwiązanie z możliwych, to jednak potem widać wymierne korzyści. Jak już będzie gotowy, spróbuj, prawdopodobnie nawet nie trzeba będzie go dosładzać. Zatem - produkt bez cukru i bez konserwantów. A smak cudowny

  • Autor: jaska2503 Data: 2009-09-30 14:51:04

    Zatrudnić do obierania jakąś "bezrobotną" babcie ,teściową,dzieci....i zrobić http://wielkiezarcie.com/recipe46000.html
    albo pokroic nadziać na nicie i suszyć rozwieszone przy kaloryferze lub w pobliżu kuchenki
    TEŻ CHCIAŁABYM MIEĆ TAKIE PROBLEM....ale w mojej okolicy jabłek nie ma -śliwki tylko obrodziły

  • Autor: piszczalka Data: 2009-10-01 11:38:57

    Tez mialam duzo jablek i innych owocow, maz zrobil sok i teraz robi sie wino owocowe :) ciekawe co wyjdzie haha

Przejdź do pełnej wersji serwisu