Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Ramki na zdjęcia

• Autor: Tercia Data: 2009-10-01 01:05:29

Kupiłam na pchlim targu trzy fantastyczne ramki, owalne, takie jajowate. Mam kilka starych zdjęć rodzinnych, więc pomyslałam będzie super zestaw. No i mam problem, bo zdjecia są prostokątne i jak je powkładałam do ramek to rogi zdjęć wystają, a z boku, pod i nad zdjęciami jest luka. To wycięłam z bloku białe ,,jajo" i podłożyłam pod zdjęcie ale pożólkłe zdjecie kiepsko się komponują z białym tłem. Macie jakieś pomysły jak zapełnić tą przestrzeń?

• Autor: as Data: 2009-10-01 08:49:25

Może nie dawaj białego podkładu tylko jakieś kolorowe? Nie wiem z jakim kolorem najlepiej by pasowało ale ludzie tak robią, ze ramka jest większa niż zdięcie a do okoła jakieś kolorowe tło.

• Autor: Aoede Data: 2009-10-01 08:57:14

Dokładnie. Trzeba poprostu dopasować kolor tła do zdjęcia i ramki.

• Autor: majolika Data: 2009-10-01 09:02:33

Zastosuj tzw paspartou(najlepiej ze światłem).Czyli obramówke z białym widocznym brzegiem.

• Autor: bahus Data: 2009-10-01 12:10:55

Ja bym oryginalne zdjęcie zeskanował, obrobił w Adobe Photoshop, (powiększył, wyretuszował, dopasował do ramki) i tak przygotowany plik oddał do zakładu fotograficznego zlecając zrobienie odbitki. A potem już tylko do rameczki...;)
    Bahus

• Autor: majolika Data: 2009-10-01 12:34:24

To doskonały pomysł.Jeśli nie dysponujesz adobe photoshop lub podobnym programem- można zamówić podobną usługę w prawie każdym zakładzie fotograficznym za niewielka opłatą.Polecam foto-expess- wyprawiają tam prawdziwe cuda nawet z najbardziej zniszczoną fotką.Co do paspartou- ja często oprawiam w ten sposób pamiątki rodzinne, akwarelki, czy inne obrazki.Mam taką pobliską galerię polączoną z usługami ramkarskimi.dobieraja paspartou wg proporcji, wybranej kolorystyki, ze światłem lub bez.Wiem, ze foto-expres też to robi.To ogólnopolska sieć więc musza być wszędzie.

• Autor: as Data: 2009-10-01 13:19:17

To jest najlepszy pomysł.

• Autor: Tercia Data: 2009-10-01 22:18:08

Tak też miałam zamiar zrobić, ale myślałam że orygilał bedzie lepiej wyglądał. Musze poprosić męża bo ja ,,lewa" w komputerowych sprawach. wielkie dzięki za rady, pozdrawiam

• Autor: majolika Data: 2009-10-01 23:17:32

Jesli masz naprawdę cenne stare zdjęcia rodzinne to troche szkoda ich narażac na wpływ światła itp-szybko wyblakną i zniszcza się.Dobrze je zabezpiecz i schowaj dla swoich dzieci.Powieś reprinty komputerowe.W zakladzie "zrobią" je w sepii- będą nie do odróżnienia od oryginałów.

Przejdź do pełnej wersji serwisu