Użytkownik erka napisał w wiadomości: > Nie wiedzialam, ze bral tez udzial w powstaniu warszawskim. wiem, ze byl > przywodca powstania w Gettcie.Wspanialy czlowiek.
Marek Edelman w czasie II wojny światowej należał do Powszechnego Żydowskiego Związku Robotniczego (Bundu). W 1942 współzakładał Żydowską Organizację Bojową. Po śmierci Mordechaja Anielewicza w powstaniu w getcie warszawskim, Marek Edelmanbył ostatnim przywódcą bojowników ŻOB. Brał też udział w powstaniu warszawskim. Od 1946 mieszkał w Łodzi. Działalność opozycyjną rozpoczął w połowie lat 70. Działał w podziemnej Solidarności, za co w stanie wojennym został internowany.
Zyd,Polak, powstaniec warszawski.Coraz mniej takich ludzi...
Smutne.
Nie wiedzialam, ze bral tez udzial w powstaniu warszawskim.
wiem, ze byl przywodca powstania w Gettcie.
Wspanialy czlowiek.
Użytkownik erka napisał w wiadomości:
> Nie wiedzialam, ze bral tez udzial w powstaniu warszawskim. wiem, ze byl
> przywodca powstania w Gettcie.Wspanialy czlowiek.
Marek Edelman w czasie II wojny światowej należał do Powszechnego Żydowskiego Związku Robotniczego (Bundu). W 1942 współzakładał Żydowską Organizację Bojową. Po śmierci Mordechaja Anielewicza w powstaniu w getcie warszawskim, Marek Edelman był ostatnim przywódcą bojowników ŻOB. Brał też udział w powstaniu warszawskim. Od 1946 mieszkał w Łodzi. Działalność opozycyjną rozpoczął w połowie lat 70. Działał w podziemnej Solidarności, za co w stanie wojennym został internowany.
Cytat z internetu...
Staszku dzięki... w związku z bezsensownymi postami wskazałam tylko udział w powstaniu warszawskim..... postawa niektórych jest żałosna
Co zupelnie nie przeszkadzalo Ci w napisaniu Zyd.
To tak gwoli podkreślenia,że był Polakiem i nim się czuł.
Dziekuje Bahusie, ze mi zacytowales Wikipedie, nie wiem co bym bez Ciebie zrobila.
Użytkownik erka napisał w wiadomości:
Jednak to nie było z Wikipedii...tę wiadomość przytoczyłem chyba z Gazety Wyborczej albo z Onetu...nie pamiętam.
> Dziekuje Bahusie, ze mi zacytowales Wikipedie, nie wiem co bym bez Ciebie
> zrobila.
Pewnie musiałabyś poszukać sama
Bahus
(*)
To prawda. Żal...
Odszedł Wielki Człowiek - wieczny odpoczynek racz mu dać Panie !
a światłość wiekuista niechaj mu świeci..(*)
Użytkownik ania205 napisał w wiadomości:
> a światłość wiekuista niechaj mu świeci..(*)
To mniej więcej tak jakbyś powiedziała katolikowi: "niech Cię Allah prowadzi"....
Bahus
Bahusie, w takiej chwili, to nie ma znaczenia kto prowadzi, byle do swiatla:)
Ps. Niestety nie mam pojecia kim byl ale (*) (*).
(*)
[*] [*] [*]