Dostałam od koleżanki dość sporo tymianku. chcę ususzyć lub zamrozić.ale mam pytanko słyszałam że można zrobić domowy syrop z tymianku tylko nie wiem jak może ktoś mi podpowie?
O przepisie na syrop nie słyszałam; ale wydaje mi się, że rozsądniej jest ususzyć, bo tymianek ma szerokie zastosowanie w postaci herbat, wywarów, składników mieszanek, do inhalacjii, okładów, nasiadówek i przemywania skóry, jako przyprawę, składnik nalewek, olejów i octów aromatycznych... Ziele suszone można wykorzystać w różnej postaci, a syrop tylko w razie kaszlu. Zdrowia życzę !
Tymianek zalewamy 0.5 litra wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na 1 dzień. Całość filtrujemy. Dodajemy cukier i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 1 godzinę. Przelewamy do butelek. Zastosowanie: drinki, herbatka...
Dostałam od koleżanki dość sporo tymianku. chcę ususzyć lub zamrozić.ale mam pytanko słyszałam że można zrobić domowy syrop z tymianku tylko nie wiem jak może ktoś mi podpowie?
O przepisie na syrop nie słyszałam; ale wydaje mi się, że rozsądniej jest ususzyć, bo tymianek ma szerokie zastosowanie w postaci herbat, wywarów, składników mieszanek, do inhalacjii, okładów, nasiadówek i przemywania skóry, jako przyprawę, składnik nalewek, olejów i octów aromatycznych... Ziele suszone można wykorzystać w różnej postaci, a syrop tylko w razie kaszlu. Zdrowia życzę !
To nie syrop ale znalazłam coś takiego więc może jednak ususzyc
Napar z tymianku
2 łyżeczki tymianku zalać wrzątkiem, parzyć pod przykryciem przez około 10 minut, przecedzić. Osłodzić miodem, dodanie cynamonu poprawia smak. Pić 3-4 razy dziennie. Ułatwia odkrztuszanie.
trzeba pamiętać, że takie mistury (np napary, syrop z mniszka) nie można pić często, ot tak dla smaku. Przestają działać!
dziękuję wam bardzo większość tymianku się suszy przepis na napar zapisany
Znalazłam jeszcze coś takiego:
Oto przepis:
- kubek świeżo zerwanego tymianku,
- 0.5 litra wody,
- 500 gram cukru.
Tymianek zalewamy 0.5 litra wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na 1 dzień. Całość filtrujemy. Dodajemy cukier i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 1 godzinę. Przelewamy do butelek.
Zastosowanie: drinki, herbatka...