Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Rum

  • Autor: analena75 Data: 2009-10-06 20:37:16

    Uwielbiam rum!!!Rum z herbatką czy mój ulubiony drink Cuba Libre...i tak właśnie się zastanawiam jakie jeszcze może miec zastosowanie w kuchni(wiem,że jak najbardziej nadaje się do aromatyzowania ciast) ale czy są jakieś przepisy na dania z rumem(oprócz wszelkiego rodzaju słodkości,chodzi mi bardziej o coś wytrawnego)????

  • Autor: malka200 Data: 2009-10-06 22:14:11

    nadaje się do popijania w trakcie gotowania :))

  • Autor: malka200 Data: 2009-10-06 22:18:21

    a tak serio można polewać pieczeń- mnie nie smakowało.... za to dobre w kawie, herbacie, deserach.

  • Autor: crisen Data: 2009-10-06 22:50:54

    Ja robię często jabłka w cieście właśnie z rumem lub z winem. Są pyszne.

  • Autor: tineczka Data: 2009-10-06 23:00:28

    A o jakim rumie piszesz? Bialym, czy ciemnym? To jest zasadnicza roznica.  Mozna uzywac dobry ( z Jamajki, Bermudy, Barbados na przyklad) , ciemny rum do zup rybnych, marynowania miesa, sosow , jako dodatek smakowy do mocnej kawy bez cukru. 

  • Autor: analena75 Data: 2009-10-07 12:45:26

    Mój ulubiony rum to Bacardi ( obojetne jasny czy ciemny).

  • Autor: agik Data: 2009-10-06 23:44:35

    Ja słysząłam o lekarstwie na grypę na bazie rumu.

    Lekarstwo nazya się "rumJanek" :)

  • Autor: ursula Data: 2009-10-07 00:45:45

    agik,
    czy rum pijesz Ty, czy Janek?

  • Autor: agik Data: 2009-10-07 00:55:10

    Hmmm ;)))))))))))))))
    Własciwie to nie wiem, czy powinnam pisać o tym sposobie, ponieważ sposób ów nie jest przeze mnie SPRAWDZONY :)))

    Ale z tego, co się dowiedziałam rum jest tu zasadniczą częścią terapii :))
    Rum powinna spożyć osoba poszkodowana przez grypę, natomiast pozostały składnik "Janek" jest potrzebny na dalszym etapie rekonwalescencji ;))). Mniemam, zę jest on czescią rozgrzewajacą tego szlachetnego leku :))

  • Autor: luckystar Data: 2009-10-07 00:56:08

    Rum do brzuszka i Janek do lozka.... czy o to lekarstwo Ci chodzilo?:)))

  • Autor: agik Data: 2009-10-07 00:57:55



    w zasadzie o to... tylko ta recepta była innymi słowami zapisana :)))))))))))))))))

  • Autor: luckystar Data: 2009-10-07 00:59:34

    Nie znam tej Twojej wersji w takim razie, ale wiadomo juz dlaczego spiewac nie umiemy:)))

  • Autor: agik Data: 2009-10-07 01:02:53

    Myślisz, zę to przez to, zę pomylono terapie u nas???? :D:D:D
    że zamiast na brak słuchu ( wybacz, zę tak wprost, niedelikatnie i gruboskórnie formułuję swoje mysli, ale to ze wzgędu na późną porę) leczono nas na grypę... rumem??? :D

  • Autor: tineczka Data: 2009-10-07 01:12:49

    Posikalam sie Marylko ze smiechu:))))
    Ale wole rum do brzuszka, bo z tymi Jankami to  nigdy nie wiadomo, ogrzeja????

  • Autor: erka Data: 2009-10-07 02:29:45

    Kurcze, mialam taki wisielczy humor przed chwila, a teraz az sie poplakalam ze smiechu
    Dziewczyny jestescie WIELKIE !!!

  • Autor: Regina Florczak Data: 2009-10-07 07:07:47

    Zapomniałyście o jednej bardzo ważnej rzeczy - ziarnku pieprzu. Rum do brzuszka, ziarnko na brzuszek a Janek do utarcia ziarnka na pył !

  • Autor: erka Data: 2009-10-07 02:28:32

  • Autor: ursula Data: 2009-10-07 01:08:44

    witaj,
    ciemny rum dobrze sie miksuje z pomarancza (sok, marmolada) i ja robilam kiedys tak szynke na Thanksgiving, mozna tez dodac do sosu, gdy robisz pork-chops (jak kotlety, ale tylko obtaczane w mace),
    tak, jak sama piszesz - rum jest swietny do deserow i ciast, do lodow, mozna uzyc jako nadzienie do nalesnikow, albo dodac do salatki owocowej,
    na WZ sa 2 przepisy na cinnamon rolls, ja robie takie, tylko dodaje rodzynki macerowane w rumie np. Malibu (mozna zastapic suszonym ananasem, papaya, zurawina, mango), mozna posmarowac lukrem:
    http://wielkiezarcie.com/recipe30012.html,
    http://wielkiezarcie.com/recipe21257.html,
    pozdrawiam serdecznie

  • Autor: afera10 Data: 2009-10-07 08:55:34

    Rum można dodać do panierowania kotletów  schabowych, drobiowych (dokladnie to do jajka), wtedy panierka wychodzi bardziej chrupiąca. Można również polać schab pieczony w całości i podpalić (alkohol się wypali, ale smak pozostanie), mozna również dodawać do sosów (np z gorgonzolą). Podstawą jest dobry rum taki wysokoprocentowy, nie nadaje się napitek "rumopodobny", bo tam dużo smakowych dodatków, które przy obróbce cieplej kompletnie giną, a  zostaje tylko cukier. 

  • Autor: analena75 Data: 2009-10-07 12:47:10

    Dzięki za wszystkie sugestie i szczyptę humoru;-).Nie wiedziałam że można używac rumu do mięs-super,napewno spróbuję!

Przejdź do pełnej wersji serwisu