Uwielbiam rum!!!Rum z herbatką czy mój ulubiony drink Cuba Libre...i tak właśnie się zastanawiam jakie jeszcze może miec zastosowanie w kuchni(wiem,że jak najbardziej nadaje się do aromatyzowania ciast) ale czy są jakieś przepisy na dania z rumem(oprócz wszelkiego rodzaju słodkości,chodzi mi bardziej o coś wytrawnego)????
A o jakim rumie piszesz? Bialym, czy ciemnym? To jest zasadnicza roznica. Mozna uzywac dobry ( z Jamajki, Bermudy, Barbados na przyklad) , ciemny rum do zup rybnych, marynowania miesa, sosow , jako dodatek smakowy do mocnej kawy bez cukru.
Hmmm ;))))))))))))))) Własciwie to nie wiem, czy powinnam pisać o tym sposobie, ponieważ sposób ów nie jest przeze mnie SPRAWDZONY :)))
Ale z tego, co się dowiedziałam rum jest tu zasadniczą częścią terapii :)) Rum powinna spożyć osoba poszkodowana przez grypę, natomiast pozostały składnik "Janek" jest potrzebny na dalszym etapie rekonwalescencji ;))). Mniemam, zę jest on czescią rozgrzewajacą tego szlachetnego leku :))
Myślisz, zę to przez to, zę pomylono terapie u nas???? :D:D:D że zamiast na brak słuchu ( wybacz, zę tak wprost, niedelikatnie i gruboskórnie formułuję swoje mysli, ale to ze wzgędu na późną porę) leczono nas na grypę... rumem??? :D
witaj, ciemny rum dobrze sie miksuje z pomarancza (sok, marmolada) i ja robilam kiedys tak szynke na Thanksgiving, mozna tez dodac do sosu, gdy robisz pork-chops (jak kotlety, ale tylko obtaczane w mace), tak, jak sama piszesz - rum jest swietny do deserow i ciast, do lodow, mozna uzyc jako nadzienie do nalesnikow, albo dodac do salatki owocowej, na WZ sa 2 przepisy na cinnamon rolls, ja robie takie, tylko dodaje rodzynki macerowane w rumie np. Malibu (mozna zastapic suszonym ananasem, papaya, zurawina, mango), mozna posmarowac lukrem: http://wielkiezarcie.com/recipe30012.html, http://wielkiezarcie.com/recipe21257.html, pozdrawiam serdecznie
Rum można dodać do panierowania kotletów schabowych, drobiowych (dokladnie to do jajka), wtedy panierka wychodzi bardziej chrupiąca. Można również polać schab pieczony w całości i podpalić (alkohol się wypali, ale smak pozostanie), mozna również dodawać do sosów (np z gorgonzolą). Podstawą jest dobry rum taki wysokoprocentowy, nie nadaje się napitek "rumopodobny", bo tam dużo smakowych dodatków, które przy obróbce cieplej kompletnie giną, a zostaje tylko cukier.
Uwielbiam rum!!!Rum z herbatką czy mój ulubiony drink Cuba Libre...i tak właśnie się zastanawiam jakie jeszcze może miec zastosowanie w kuchni(wiem,że jak najbardziej nadaje się do aromatyzowania ciast) ale czy są jakieś przepisy na dania z rumem(oprócz wszelkiego rodzaju słodkości,chodzi mi bardziej o coś wytrawnego)????
nadaje się do popijania w trakcie gotowania :))
a tak serio można polewać pieczeń- mnie nie smakowało.... za to dobre w kawie, herbacie, deserach.
Ja robię często jabłka w cieście właśnie z rumem lub z winem. Są pyszne.
A o jakim rumie piszesz? Bialym, czy ciemnym? To jest zasadnicza roznica. Mozna uzywac dobry ( z Jamajki, Bermudy, Barbados na przyklad) , ciemny rum do zup rybnych, marynowania miesa, sosow , jako dodatek smakowy do mocnej kawy bez cukru.
Mój ulubiony rum to Bacardi ( obojetne jasny czy ciemny).
Ja słysząłam o lekarstwie na grypę na bazie rumu.
Lekarstwo nazya się "rumJanek" :)
agik,
czy rum pijesz Ty, czy Janek?
Hmmm ;)))))))))))))))
Własciwie to nie wiem, czy powinnam pisać o tym sposobie, ponieważ sposób ów nie jest przeze mnie SPRAWDZONY :)))
Ale z tego, co się dowiedziałam rum jest tu zasadniczą częścią terapii :))
Rum powinna spożyć osoba poszkodowana przez grypę, natomiast pozostały składnik "Janek" jest potrzebny na dalszym etapie rekonwalescencji ;))). Mniemam, zę jest on czescią rozgrzewajacą tego szlachetnego leku :))
Rum do brzuszka i Janek do lozka.... czy o to lekarstwo Ci chodzilo?:)))
w zasadzie o to... tylko ta recepta była innymi słowami zapisana :)))))))))))))))))
Nie znam tej Twojej wersji w takim razie, ale wiadomo juz dlaczego spiewac nie umiemy:)))
Myślisz, zę to przez to, zę pomylono terapie u nas???? :D:D:D
że zamiast na brak słuchu ( wybacz, zę tak wprost, niedelikatnie i gruboskórnie formułuję swoje mysli, ale to ze wzgędu na późną porę) leczono nas na grypę... rumem??? :D
Posikalam sie Marylko ze smiechu:))))
Ale wole rum do brzuszka, bo z tymi Jankami to nigdy nie wiadomo, ogrzeja????
Kurcze, mialam taki wisielczy humor przed chwila, a teraz az sie poplakalam ze smiechu
Dziewczyny jestescie WIELKIE !!!
Zapomniałyście o jednej bardzo ważnej rzeczy - ziarnku pieprzu. Rum do brzuszka, ziarnko na brzuszek a Janek do utarcia ziarnka na pył !
witaj,
ciemny rum dobrze sie miksuje z pomarancza (sok, marmolada) i ja robilam kiedys tak szynke na Thanksgiving, mozna tez dodac do sosu, gdy robisz pork-chops (jak kotlety, ale tylko obtaczane w mace),
tak, jak sama piszesz - rum jest swietny do deserow i ciast, do lodow, mozna uzyc jako nadzienie do nalesnikow, albo dodac do salatki owocowej,
na WZ sa 2 przepisy na cinnamon rolls, ja robie takie, tylko dodaje rodzynki macerowane w rumie np. Malibu (mozna zastapic suszonym ananasem, papaya, zurawina, mango), mozna posmarowac lukrem:
http://wielkiezarcie.com/recipe30012.html,
http://wielkiezarcie.com/recipe21257.html,
pozdrawiam serdecznie
Rum można dodać do panierowania kotletów schabowych, drobiowych (dokladnie to do jajka), wtedy panierka wychodzi bardziej chrupiąca. Można również polać schab pieczony w całości i podpalić (alkohol się wypali, ale smak pozostanie), mozna również dodawać do sosów (np z gorgonzolą). Podstawą jest dobry rum taki wysokoprocentowy, nie nadaje się napitek "rumopodobny", bo tam dużo smakowych dodatków, które przy obróbce cieplej kompletnie giną, a zostaje tylko cukier.
Dzięki za wszystkie sugestie i szczyptę humoru;-).Nie wiedziałam że można używac rumu do mięs-super,napewno spróbuję!