Forum

Kuchenne porady

Masa makowa z puszki

  • Autor: skopolendra Data: 2009-10-07 11:47:25

    Jestem szczesliwa posiadaczka 2 duzych puszek masy makowej.niestety moi domownicy,ktorzy dotychczas zajadali sie makowcami oswiadczyli ze juz nie lubia maku.Czy ktos zna jakis przepis, do ktorego moglabym te mase wykorzystac jako element ciasta a nie do przelozenia.Chodzi mi o cos  takiego,ze dodaje np jajka,make itp i pieke ciasto makowe.Licze na Wasza pomoc:)Pozdrawiam

  • Autor: rene451 Data: 2009-10-07 13:04:56

    Witam!Spróbuję Ci pomóc! Ze względu na to iż moja rodzinka składa sie z 6 osób to ciasto jest objętościowo też duże:)

    A więc:puszka masy makowej 850dkg, 1 margaryna Kasia, 1 i pół szkalnki cukru pudru, 11jaj (ubić pianę) 4 średnie jabłka, 11 łyżek stołowych mąki, 9 łyżek kaszy mannej, 1 proszek do pieczenia.

    Kasię ucieramy z żółtkami i cukrem.Potem dodajemy kaszę,mak,jabłka starte na grubej tarce.Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Na koniec delikatnie pianę i lekko mieszamy.

    Wylewamy do duzej formy wyłożonej papierem lub mozemy wysypać bułką tartą.Pieczemy 45 min w 180 stopniach.Najlepiej jeszcze sprawdzic patykiem czy upieczone.Jak wystygnie polac polewą lub posypać cukrem pudrem.


    Smacznego!!!

  • Autor: ola mg Data: 2009-10-07 13:20:15

    http://wielkiezarcie.com/recipe40806.html
    http://wielkiezarcie.com/recipe31202.html

  • Autor: RN Data: 2009-10-07 13:43:28

    <http://wielkiezarcie.com/recipe40806.html>

  • Autor: RN Data: 2009-10-07 13:44:21

    a myślalam, że umiem wklejać linki

  • Autor: RN Data: 2009-10-07 13:44:21

    a myślalam, że umiem wklejać linki

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-10-07 13:34:21

    a kiedy dodajemy mase makowa?

  • Autor: rene451 Data: 2009-10-07 13:57:43

    Dorotko! Pisząc mak miałam na myśli masę makową.Zaraz zmienię bo może to nie jest tak zrozumiałe.:) Pozdrawiam:)

  • Autor: rene451 Data: 2009-10-07 14:01:50

    tylko żebym jeszcze wiedziała jak wejśc w edycję to byłoby super:(((

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-10-07 14:01:55

    kochana nie trzeba . To tylko mi diabl ogonem przykryl a czytalam 2 razy Dziekuje za pomoc.

  • Autor: hala449 Data: 2009-10-07 13:49:21

    ciasto makowe
      6 zoltek utrzec do bialosci   .z 1/2 szklanki cukru, dodac duza puszke masy makowej,  6 lyzek grysiku, 1 lyzeczke proszku do pieczenia oraz 1/2 kostki masla rozpuszczoneo i przestudzonego.!/2 kg jablek obrac , zetrzec na duzej tarce, lekko odcisnac i  dodac do masy. Lekko wymieszac. 6 bialek ubic na sztywna piane, dodac do ciasta wymieszac ,. wylac do blachy sredniej wielkosci.
       Wstawic do nagrzanego piekarnika 180 stopni, piec  40 - 50 minut. ciasto szybkie i b smaczne. przepis wyprobowalam wielokrotnie.

  • Autor: MARTA84 Data: 2009-10-07 13:57:59

    http://wielkiezarcie.com/recipe49997.html

  • Autor: Alicja64 Data: 2009-10-07 17:28:04

    Użytkownik skopolendra napisał w wiadomości:
    > Jestem szczesliwa posiadaczka 2 duzych puszek masy makowej.niestety moi
    > domownicy,ktorzy dotychczas zajadali sie makowcami oswiadczyli ze juz nie
    > lubia maku.Czy ktos zna jakis przepis, do ktorego moglabym te mase wykorzystac
    > jako element ciasta a nie do przelozenia.Chodzi mi o cos takiego,ze
    > dodaje np jajka,make itp i pieke ciasto makowe.Licze na Wasza
    > pomoc:)Pozdrawiam

    A moze ten przepis: http://wielkiezarcie.com/recipe45463.html

  • Autor: skopolendra Data: 2009-10-07 21:42:23

    Bardzo dziekuje.Z pewnoscia jeden z tych pomyslow bedzie zrealizowany.Wszystkie przepisy wedruja do ulubionych.Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu