Mój synek kończy 13 lat i ma chęć mieć własne konto(kupuje i sprzedaje min.na allegro).Korzystamy z tego wszyscy i jesteśmy zadowoleni.Problem jest tylko z bieganiem i robieniem opłat co zabiera sporo czasu.Ja od lat mam w PKO BANK POLSKI, a w mojej miejscowości jest jeszcze BANK PEKAO SA.Synek jest za tym aby założyć konto przez internet(bez wizyty w banku).Synek proponuje mbank.Macie jakieś doświadczenia w tej dziedzinie.jakie są opłaty za prowadzenie rachunku itd?
A nie prościej założyć dorosłe konto w mbanku? Na Ciebie? I dać dostęp małolatowi? Kartę bankomatową - do tego potrzebny tylko PIN. Wszystkie przelewy masz bez opłat. Prowadzenie zresztą też. W razie czego do konta dorosłego można otworzyć młodzieżowe - ale jeżeli ma nadwyżki finansowe to lepiej chyba pomyśleć o e-max plusie - miesięcznie są to grosze, ale zawsze jakieś. No i raz w miesiącu można wypłacać bez opłat. ROR-y są nie oprocentowane. Mój syn tak ma - najpierw marudził o konto młodzieżowe, ale potem stwierdził, że tak jest lepiej. Tu wpłaca (tzn ja to robię) tylko to co ma nadwyżką na koniec miesiąca z kieszonkowego lub z pieniędzy okazjonalnych. Wie przynajmniej, że nie wyda. Jeżeli potrzebuje kartę - daję mu moją - z odpowiednią ilością gotówki (mbank to konto dodatkowe, więc kasy na nim raczej normalnie nie ma, tylko jak musze robić przelewy).
Mbank to bardzo dobry wybór.Prowadzenie rachunku jak również przelewy są darmowe; darmowa jest również karta do bankomatu- jeśli wyrazisz na nią zapotrzebowanie.Corka ma już swoje konto prawie rok - odkąd ukńczyła 13 lat.Na allegro też ma własne konto.Jest to dosyć wygodne , gdyż sama może dokonać zakupów jak również uregulować należność bez prowizji, doładować telefon itp. Twój syn dał dobrą propozycję . Aha , mimo wszystko dobrze ustalić wcześniej , że będziesz pełnomocnikiem aby móc dysponować kontem( dziecko nie musi się na to zgodzić!!!) . Ostrożności nigdy za wiele zwłaszcza w przypadku dzieci. Pozdrawiam.
No nie wiem czy mbank to dpobry pomysł. Kolega przesłał na moje konto w PKOBP ze swojego w Mbanku pewną kwotę. Jako,że wpisał zły adres PKO zwróciło do mbanku, natomiast on do tej pory nie dostał zwrotu na swoje konto ( ponad rok). Druga sprawa płacił rachunek za wodę, przelew szedł miesiąc :) Piszesz,że masz PKO BP u siebie, koonto inteligo super działa, korzystam, z niego juz kilka lat i nigdy mi się nie zdarzyło żeby rachunki "odpoczywały" w baku tylko najpóxniej na drugi dzień znajdowały się na kontach docelowych. To samo jesli źle wpisywałam nu,ery konta, zwrot był natychmiastowy.Acha, za operacje płacę 0,50 zł od przelewu.
bea39 , przyznam, że bardzo zdziwiły mnie perypetie Twojego kolegi... zły adres nie powoduje zwrotu pieniędzy- liczy się numer konta .Z reguły przelewy do innych banków są realizowane w ciągu 24 godzin; inna sprawa to czas zaksięgowania wpłaty - niekiedy faktycznie jest to kilka tygodni , ale to nie wina banku, z którego zrobiono przelew.Pozdrawiam
Nie wiem, bo jak ja przelewam na to samo konto z mojego PKO, mam księgowane od razu( chyba,że jest to piatek albo dni wolne).Tutaj zażadalam od nich wyciągu i potwietrdzenia kiedy wpłacili pieniądze na konto. Zaksięgowane było dokładnie po miesiącu. Odnośnie wpłaty na moje konto, jeśli nie zgadzają się dane osobowe, bank nie wpłaci na konto,żadnych pieniędzy. Muszą miec pewność,że to własnioe o tę osobę chodzi.
Bea - nie możesz generalizować - bo każdemu bankowi zdarzaja się wpadki. Dla mnie PKO BP - to najgorsze co może człowieka (czyli mnie) spotkać - bardzo niemiło wspominam okres współpracy z nimi. Ale to jest tylko moje odczucie. I mam świadomość, że inni nie mają takich odczuć, nawet mając konto w tym samym oddziale.
nie generalizuje tylko nieco się wkurzyłam na bank, bo ja płace odsetki za ich opieszałość. Co do PKO BP, był czas,że z awantura zamknełam u nich konto, przesłam do ówczesnego BPH. Od 2005 mam z koniecznośc konto znów w PKO i powiem Ci,że ogromna zmiana zaszła w podejściu do klienta.
Ja w mbanku mam konto od lat - i firmowe, i od dwóch lat ROR - jeszcze nigdy nie miałam problemów z przelewami, wszystko dochodzi. No i mbank jako jedyny ma na elektronicznym przelewie wpis, że jest to zgodne z ustawą - a niektóre instytucje tylko w tej formie uznają wydruk potwierdzenia z konta internetowego.
Użytkownik kidm napisał w wiadomości: > ... zły adres nie powoduje zwrotu pieniędzy- liczy się numer konta .> jeżeli nazwa nie jest zgodna, nawet rózni się numerem domu czasami, bank zwraca taki przelew z anotacją "nazwa konta niezgodna z brzmieniem" ...
Użytkownik DC napisał w wiadomości: > Użytkownik kidm napisał w wiadomości:> ... zły adres nie > powoduje zwrotu pieniędzy- liczy się numer konta .> jeżeli nazwa nie > jest zgodna, nawet rózni się numerem domu czasami, bank zwraca taki > przelew z anotacją "nazwa konta niezgodna z brzmieniem" ... DC -czy na pewno mówimy o mBanku?
skoro właśnie mbank tak zrobił? Kumpel podał inny adres niż jest podany w umowie z PKO. To samo miałam kiedy dzwoniłąm do Orange. Tam mam zgłoszony inny adres zamieszkania niż zameldowania. Omyłkowo podałam zameldowania, co z tego,że imię i nazwisko się zgadzało jak reszta danych nie. Musiałam podać zgłoszone do nich dane,żeby rozmawiać o mojej fakturze.
To musialby zwracac bank adresata. Moj nie zwraca. Dostalem kiedys przelew na kilka tysiecy z konta wlasnie PKO BP. Że to było z mego ADM to zadzwonilem z pytaniem, ale gdyby nadawca byl mi obcy... nie wiem, czy by mi sie chcialo zauwazyc i wyjasniac pomylke;)
Ja od 13 roku zycia miałam konto, jest to dobry sposób aby w jakims stopniu usamodzielnic dzieci pamietam ze co miesiac kieszonkowego rodzice przelewali mi 100zł na własne wydatki, z czasem ta kwota sie zwiekszała. Moje konta były zawsze PKO i polecam prowadzenie rachunku kosztuje ok 2,5zł o ile dobrze pamietam.
Dzięki wszystkim za podpowiedzi>doszliśmy do wniosku,że pko bp będzie najlepszym wyjściem i synek z okazji dzisiejszych urodzin jest szczęśliwym posiadaczem superkonta grafiti.
Mój synek kończy 13 lat i ma chęć mieć własne konto(kupuje i sprzedaje min.na allegro).Korzystamy z tego wszyscy i jesteśmy zadowoleni.Problem jest tylko z bieganiem i robieniem opłat co zabiera sporo czasu.Ja od lat mam w PKO BANK POLSKI, a w mojej miejscowości jest jeszcze BANK PEKAO SA.Synek jest za tym aby założyć konto przez internet(bez wizyty w banku).Synek proponuje mbank.Macie jakieś doświadczenia w tej dziedzinie.jakie są opłaty za prowadzenie rachunku itd?
A nie prościej założyć dorosłe konto w mbanku? Na Ciebie? I dać dostęp małolatowi? Kartę bankomatową - do tego potrzebny tylko PIN. Wszystkie przelewy masz bez opłat. Prowadzenie zresztą też. W razie czego do konta dorosłego można otworzyć młodzieżowe - ale jeżeli ma nadwyżki finansowe to lepiej chyba pomyśleć o e-max plusie - miesięcznie są to grosze, ale zawsze jakieś. No i raz w miesiącu można wypłacać bez opłat. ROR-y są nie oprocentowane.
Mój syn tak ma - najpierw marudził o konto młodzieżowe, ale potem stwierdził, że tak jest lepiej. Tu wpłaca (tzn ja to robię) tylko to co ma nadwyżką na koniec miesiąca z kieszonkowego lub z pieniędzy okazjonalnych. Wie przynajmniej, że nie wyda.
Jeżeli potrzebuje kartę - daję mu moją - z odpowiednią ilością gotówki (mbank to konto dodatkowe, więc kasy na nim raczej normalnie nie ma, tylko jak musze robić przelewy).
W ten sposób też konto jest zawsze pod kontrolą
W mbank jest takie konto od 13 roku życia jest bezpłatne jak zwykłe konto tu mozesz poczytać http://www.mbank.pl/indywidualny/rachunki/osobiste/izzyKONTO/index.html
Mbank to bardzo dobry wybór.Prowadzenie rachunku jak również przelewy są darmowe; darmowa jest również karta do bankomatu- jeśli wyrazisz na nią zapotrzebowanie.Corka ma już swoje konto prawie rok - odkąd ukńczyła 13 lat.Na allegro też ma własne konto.Jest to dosyć wygodne , gdyż sama może dokonać zakupów jak również uregulować należność bez prowizji, doładować telefon itp.
Twój syn dał dobrą propozycję . Aha , mimo wszystko dobrze ustalić wcześniej , że będziesz pełnomocnikiem aby móc dysponować kontem( dziecko nie musi się na to zgodzić!!!) . Ostrożności nigdy za wiele zwłaszcza w przypadku dzieci. Pozdrawiam.
No nie wiem czy mbank to dpobry pomysł. Kolega przesłał na moje konto w PKOBP ze swojego w Mbanku pewną kwotę. Jako,że wpisał zły adres PKO zwróciło do mbanku, natomiast on do tej pory nie dostał zwrotu na swoje konto ( ponad rok). Druga sprawa płacił rachunek za wodę, przelew szedł miesiąc :) Piszesz,że masz PKO BP u siebie, koonto inteligo super działa, korzystam, z niego juz kilka lat i nigdy mi się nie zdarzyło żeby rachunki "odpoczywały" w baku tylko najpóxniej na drugi dzień znajdowały się na kontach docelowych. To samo jesli źle wpisywałam nu,ery konta, zwrot był natychmiastowy.Acha, za operacje płacę 0,50 zł od przelewu.
bea39 , przyznam, że bardzo zdziwiły mnie perypetie Twojego kolegi... zły adres nie powoduje zwrotu pieniędzy- liczy się numer konta .Z reguły przelewy do innych banków są realizowane w ciągu 24 godzin; inna sprawa to czas zaksięgowania wpłaty - niekiedy faktycznie jest to kilka tygodni , ale to nie wina banku, z którego zrobiono przelew.Pozdrawiam
Nie wiem, bo jak ja przelewam na to samo konto z mojego PKO, mam księgowane od razu( chyba,że jest to piatek albo dni wolne).Tutaj zażadalam od nich wyciągu i potwietrdzenia kiedy wpłacili pieniądze na konto. Zaksięgowane było dokładnie po miesiącu.
Odnośnie wpłaty na moje konto, jeśli nie zgadzają się dane osobowe, bank nie wpłaci na konto,żadnych pieniędzy. Muszą miec pewność,że to własnioe o tę osobę chodzi.
Bea - nie możesz generalizować - bo każdemu bankowi zdarzaja się wpadki.
Dla mnie PKO BP - to najgorsze co może człowieka (czyli mnie) spotkać - bardzo niemiło wspominam okres współpracy z nimi. Ale to jest tylko moje odczucie. I mam świadomość, że inni nie mają takich odczuć, nawet mając konto w tym samym oddziale.
nie generalizuje tylko nieco się wkurzyłam na bank, bo ja płace odsetki za ich opieszałość.
Co do PKO BP, był czas,że z awantura zamknełam u nich konto, przesłam do ówczesnego BPH. Od 2005 mam z koniecznośc konto znów w PKO i powiem Ci,że ogromna zmiana zaszła w podejściu do klienta.
Ja w mbanku mam konto od lat - i firmowe, i od dwóch lat ROR - jeszcze nigdy nie miałam problemów z przelewami, wszystko dochodzi. No i mbank jako jedyny ma na elektronicznym przelewie wpis, że jest to zgodne z ustawą - a niektóre instytucje tylko w tej formie uznają wydruk potwierdzenia z konta internetowego.
Użytkownik kidm napisał w wiadomości:
> ... zły adres nie powoduje zwrotu pieniędzy- liczy się numer konta .>
jeżeli nazwa nie jest zgodna, nawet rózni się numerem domu czasami, bank zwraca taki przelew z anotacją "nazwa konta niezgodna z brzmieniem" ...
Użytkownik DC napisał w wiadomości:
> Użytkownik kidm napisał w wiadomości:> ... zły adres nie
> powoduje zwrotu pieniędzy- liczy się numer konta .> jeżeli nazwa nie
> jest zgodna, nawet rózni się numerem domu czasami, bank zwraca taki
> przelew z anotacją "nazwa konta niezgodna z brzmieniem" ...
DC -czy na pewno mówimy o mBanku?
skoro właśnie mbank tak zrobił? Kumpel podał inny adres niż jest podany w umowie z PKO. To samo miałam kiedy dzwoniłąm do Orange. Tam mam zgłoszony inny adres zamieszkania niż zameldowania. Omyłkowo podałam zameldowania, co z tego,że imię i nazwisko się zgadzało jak reszta danych nie. Musiałam podać zgłoszone do nich dane,żeby rozmawiać o mojej fakturze.
To musialby zwracac bank adresata. Moj nie zwraca. Dostalem kiedys przelew na kilka tysiecy z konta wlasnie PKO BP. Że to było z mego ADM to zadzwonilem z pytaniem, ale gdyby nadawca byl mi obcy... nie wiem, czy by mi sie chcialo zauwazyc i wyjasniac pomylke;)
Ja od 13 roku zycia miałam konto, jest to dobry sposób aby w jakims stopniu usamodzielnic dzieci pamietam ze co miesiac kieszonkowego rodzice przelewali mi 100zł na własne wydatki, z czasem ta kwota sie zwiekszała. Moje konta były zawsze PKO i polecam prowadzenie rachunku kosztuje ok 2,5zł o ile dobrze pamietam.
Dzięki wszystkim za podpowiedzi>doszliśmy do wniosku,że pko bp będzie najlepszym wyjściem i synek z okazji dzisiejszych urodzin jest szczęśliwym posiadaczem superkonta grafiti.