Forum

Kuchenne porady

ciasto z wiśniami-co nie tak?

  • Autor: barbami Data: 2009-10-10 09:36:42

    Robiłam już dwukrotnie takie ciasto http://wielkiezarcie.com/recipe46723.html . Za każdym razem zakalec. Po pierwsze porcja jest za mała, lewdo zakryła dno tortownicy i to nawet z kominkiem. Ale nie w tym rzecz. robiłam je ze świeżych wiśni jak i mrożonych. Za każdym razem obsypywałam owoce mąką. Jak były mrożone to tylko troszkę je rozmroziłam, żeby nie było dużo soku. Ciasto nie jest wyrośniętę, a pod owocami piękny zakalec. Może ciasto jest proste, tylko co z tego. Co robię źle? A może macie jakis iny przepis sprawdzony na wiśniach.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2009-10-10 09:51:29

    Ja, co prawda nie piekłam tego ciasta, ale dziwię się że mówisz o małej porcji. Przeciez tam jest 2 szklanki mąki + inne składniki, co już mówi o tym że porcja wcale nie jest taka mała. I może tu jest problem, skoro Tobie wychodzi mało? Owoce też należy dawac z umiarem. Bardzo duża ich ilośc może , a jakże spowodowac zkalec, bo ciasto nie ma siły wyrosnąc.

  • Autor: zeta12 Data: 2009-10-10 09:51:51

    Polecam " Ciasto Beaty" jest dostępne u mnie (nie mogę wkleić strony) - bez pieczenia albo robię drożdżówkę z wiśniami, którą moja rodzinka uwielbia

  • Autor: anusia_m Data: 2009-10-10 11:18:26

    Z ciast z owocami polecam to: http://wielkiezarcie.com/recipe24202.html
    Aby było wyższe, robię je z podwójnej porcji. Zawsze mi się udaje i jest pyszne!

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-10-10 14:14:00

    tego ciasta nie jest malo. jaja kostka argaryny die szklanki maki. Nie wiem jaka wielka forme masz ale do srediej tortownicy powinno byc akurat.

  • Autor: ewka63 Data: 2009-10-10 14:58:16

    Witaj, nie wiem co prawda co jest nie tak, ale mogę Ci polecić mój przepis, bardzo pobobny, tylko bez wody. Robi sie szybko, czasem robiłam jak przyszli niezapowiedziani goście i zjadaliśmy je na gorąco z bitą śmietaną, taką w spraju. Na zimno też pycha. Na brytfannie jest go dość płasko, ale pięknie wyrasta, choć owoców daję nieraz dwie warstwy. Jest też sprawdzone przez moje koleżanki. Wszystkim wychodzi, Tobie też wyjdzie. Na dużą blachę daję wszystkiego o 1/3 więcej, bo 1/2 to za dużo.
    http://wielkiezarcie.com/recipe50612.html

  • Autor: barbami Data: 2009-10-10 20:21:07

    Ewka, chcę spróbować Twoje ciacho. Ja zawsze robię ciasta w tortownicy (28 cm) z kominkiem. Czy w związku z tym zrobić z całej porcji czy z 1/5? Robienie z 1/3 to już dla mnie za duża matematyka.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2009-10-11 10:05:38

    wg mnie, powinnaś zrobić z całej porcji. A ta 1/5, to chyba tylko w tortownicy z zabawek dla dzieci

  • Autor: ewka63 Data: 2009-10-14 20:31:40

    Barbami, oczywiście zrób z całej porcji. owoce się wtedy fajnie utopią w cieście i będzie soczyste.Pozdrawiam i sorry, że tak późno odpisuję, ale nie zawsze jestem przy kompie, praca.
    Na dużą blachę daję: 3 szkl. mąki, 6 jaj, 1,5kostki margaryny, 1,5 łżeczki proszku do pieczenia, reszte jak w przepisie.
    Polecam to ciach jest na prawde dobre. Czekam na efekty

Przejdź do pełnej wersji serwisu