Robiłam już dwukrotnie takie ciasto http://wielkiezarcie.com/recipe46723.html . Za każdym razem zakalec. Po pierwsze porcja jest za mała, lewdo zakryła dno tortownicy i to nawet z kominkiem. Ale nie w tym rzecz. robiłam je ze świeżych wiśni jak i mrożonych. Za każdym razem obsypywałam owoce mąką. Jak były mrożone to tylko troszkę je rozmroziłam, żeby nie było dużo soku. Ciasto nie jest wyrośniętę, a pod owocami piękny zakalec. Może ciasto jest proste, tylko co z tego. Co robię źle? A może macie jakis iny przepis sprawdzony na wiśniach.
Ja, co prawda nie piekłam tego ciasta, ale dziwię się że mówisz o małej porcji. Przeciez tam jest 2 szklanki mąki + inne składniki, co już mówi o tym że porcja wcale nie jest taka mała. I może tu jest problem, skoro Tobie wychodzi mało? Owoce też należy dawac z umiarem. Bardzo duża ich ilośc może , a jakże spowodowac zkalec, bo ciasto nie ma siły wyrosnąc.
Witaj, nie wiem co prawda co jest nie tak, ale mogę Ci polecić mój przepis, bardzo pobobny, tylko bez wody. Robi sie szybko, czasem robiłam jak przyszli niezapowiedziani goście i zjadaliśmy je na gorąco z bitą śmietaną, taką w spraju. Na zimno też pycha. Na brytfannie jest go dość płasko, ale pięknie wyrasta, choć owoców daję nieraz dwie warstwy. Jest też sprawdzone przez moje koleżanki. Wszystkim wychodzi, Tobie też wyjdzie. Na dużą blachę daję wszystkiego o 1/3 więcej, bo 1/2 to za dużo. http://wielkiezarcie.com/recipe50612.html
Ewka, chcę spróbować Twoje ciacho. Ja zawsze robię ciasta w tortownicy (28 cm) z kominkiem. Czy w związku z tym zrobić z całej porcji czy z 1/5? Robienie z 1/3 to już dla mnie za duża matematyka.
Barbami, oczywiście zrób z całej porcji. owoce się wtedy fajnie utopią w cieście i będzie soczyste.Pozdrawiam i sorry, że tak późno odpisuję, ale nie zawsze jestem przy kompie, praca. Na dużą blachę daję: 3 szkl. mąki, 6 jaj, 1,5kostki margaryny, 1,5 łżeczki proszku do pieczenia, reszte jak w przepisie. Polecam to ciach jest na prawde dobre. Czekam na efekty
Robiłam już dwukrotnie takie ciasto http://wielkiezarcie.com/recipe46723.html . Za każdym razem zakalec. Po pierwsze porcja jest za mała, lewdo zakryła dno tortownicy i to nawet z kominkiem. Ale nie w tym rzecz. robiłam je ze świeżych wiśni jak i mrożonych. Za każdym razem obsypywałam owoce mąką. Jak były mrożone to tylko troszkę je rozmroziłam, żeby nie było dużo soku. Ciasto nie jest wyrośniętę, a pod owocami piękny zakalec. Może ciasto jest proste, tylko co z tego. Co robię źle? A może macie jakis iny przepis sprawdzony na wiśniach.
Ja, co prawda nie piekłam tego ciasta, ale dziwię się że mówisz o małej porcji. Przeciez tam jest 2 szklanki mąki + inne składniki, co już mówi o tym że porcja wcale nie jest taka mała. I może tu jest problem, skoro Tobie wychodzi mało? Owoce też należy dawac z umiarem. Bardzo duża ich ilośc może , a jakże spowodowac zkalec, bo ciasto nie ma siły wyrosnąc.
Polecam " Ciasto Beaty" jest dostępne u mnie (nie mogę wkleić strony) - bez pieczenia albo robię drożdżówkę z wiśniami, którą moja rodzinka uwielbia
Z ciast z owocami polecam to: http://wielkiezarcie.com/recipe24202.html
Aby było wyższe, robię je z podwójnej porcji. Zawsze mi się udaje i jest pyszne!
tego ciasta nie jest malo. jaja kostka argaryny die szklanki maki. Nie wiem jaka wielka forme masz ale do srediej tortownicy powinno byc akurat.
Witaj, nie wiem co prawda co jest nie tak, ale mogę Ci polecić mój przepis, bardzo pobobny, tylko bez wody. Robi sie szybko, czasem robiłam jak przyszli niezapowiedziani goście i zjadaliśmy je na gorąco z bitą śmietaną, taką w spraju. Na zimno też pycha. Na brytfannie jest go dość płasko, ale pięknie wyrasta, choć owoców daję nieraz dwie warstwy. Jest też sprawdzone przez moje koleżanki. Wszystkim wychodzi, Tobie też wyjdzie.
Na dużą blachę daję wszystkiego o 1/3 więcej, bo 1/2 to za dużo.
http://wielkiezarcie.com/recipe50612.html
Ewka, chcę spróbować Twoje ciacho. Ja zawsze robię ciasta w tortownicy (28 cm) z kominkiem. Czy w związku z tym zrobić z całej porcji czy z 1/5? Robienie z 1/3 to już dla mnie za duża matematyka.
wg mnie, powinnaś zrobić z całej porcji. A ta 1/5, to chyba tylko w tortownicy z zabawek dla dzieci
Barbami, oczywiście zrób z całej porcji. owoce się wtedy fajnie utopią w cieście i będzie soczyste.Pozdrawiam i sorry, że tak późno odpisuję, ale nie zawsze jestem przy kompie, praca.
Na dużą blachę daję: 3 szkl. mąki, 6 jaj, 1,5kostki margaryny, 1,5 łżeczki proszku do pieczenia, reszte jak w przepisie.
Polecam to ciach jest na prawde dobre. Czekam na efekty