Forum

Zdrowie i uroda

ząbki

• Autor: MARTA84 Data: 2009-10-12 11:38:16

witam  mój synek ma 6 lat i wychodza mu zabki 6  bardzo cierpi mial 39 goraczki  ale wychodza mu tak nietypowo bo pierw zrobila sie narośl a  teraz dopiero leciutko widac ząbka  w nocy wyladowalismy na pogotowiu ,dostał masc sachol i  syropek na goraczke   lekarz powiedzil ze tak moze byc koło tygodnia a jak nie pomoze to dentysta musi pomuc zabkowi wolała bym uniknąć wizyty z nacieciem dziosełka dlatego ze potem bedzie sie bał wizyty  samej  czy wasze dzieci tez tak mily  jak mu pomoz zeby wspominal dentyste miło

• Autor: as Data: 2009-10-12 12:23:41

Każdy chyba boi się dentysty. Ja by zminimalizować strach u moich dzieci zaprowadziłam je do kontroli jak było wszystko dobrze. Zęby maja sprawdzone i zalakierowane. ciągle się mnie pytają kiedy pójdą do pana dentysty.

• Autor: Mika K Data: 2009-10-12 14:52:44

Mój syn to nawet ugryzł panią stomatolog:)Potem na wieść o stomatologu to zwiewał gdzie pieprz rośnie! Ale niestety wkońcu trzeba było iść rad nie rad.Uprzedziłam panią o naszych traumatycznych przeżyciach zanim co kolwiek zaczęla.Pani tak sprytnie do niego podeszła że syn na kolejnej wizycie kazał sobie już dwa zęby na raz zrobić:).Mamy tak świetną panią doktor że teraz wizyty u stomatologa to żadne złe skojarzenia.

• Autor: jola995 Data: 2009-10-12 16:41:24

Ja osobiście uważam że w dużej mierze ma podejscie lekarza do dziecka, jak równiez rodziców.Trzeba  dziecku dużo tłumaczyć i z nim rozmawiać piszesz że Twój syn ma 6 lat to juz duży chłopiec więc wszystko rozumie i można mu dużo rzeczy wytłumaczyć .Ja chodzę z moim synkiem do stomatologa na lapisowanie, pierwsza jego wizyta odbyła się gdy miał 1,7 miesięcy, na początku trochę się bał. W tej chwili sam siada na fotel otwiera bużke i pani stomatolog rysuje mu samochodziki na ząbkach.Pozdrawiam

• Autor: MARTA84 Data: 2009-10-12 16:54:43

tak ma 6 lat tylko ze  mały minusik  on prawie wogule nie mowi  psycholodzy logopeda pedagog nic nie pmaga ma tez kolegow ale woli byc sam przez 2 lat zadny popraw z mowa nie było   wiec jest taki bojazliwy wystraszony boi sie wszytskiego

• Autor: aggusia35 Data: 2009-10-12 20:18:07

Zgadzam się z dziewczynami że podejście lekarza jest bardzo ważne. Ja trafiłam z dziecimi do wspaniałego lekarza nawet moja bojaźliwa córka po wcześniejszych przykrych sytuacjach z dentystami juz siada na fotelu z ochotą. Napisałaś że synek ma 6 lat i prawie wogóle nie mówi jeśli wszystko jest dobrze zdrowotnie to sie wcale nie przejmuj. Mój brat tak miał ze swoją córeczka prawie wogóle nie mówiła gdzies do 3 kl szkoły podstawowej a jak się rozgadała to buzia jej się nie zamyka. :):)

Pozdrowionka 

• Autor: as Data: 2009-10-12 21:57:30

Ale mnie przestraszyłaś. Ja też mam 6 letnią córkę i nie spodziewałam się, że mogę się spodziewać jakiś komplikacji. W pierwszej chwili czułam się bezpiecznie bo pierwszy ząb wyszedł jej gdy miała 10 miesięcy więc myślałam, że to jeszcze czas. Dzisiaj wieczorem sprawdziłam jej palcem dziąsła i czuć, że coś się będzie wykluwać. Znowu się uspokajam, że w niemowlęctwie ząbkowanie przechodziła prawie bezboleśnie to może tym razem też tak będzie. Czy Twoje dziecko jako niemowlak mocno cierpiało przy ząbkowaniu? 

• Autor: MARTA84 Data: 2009-10-13 08:54:44

zabki przeszedł spokojnie

• Autor: ulla* Data: 2009-10-13 09:55:35

Od kilku lat mamy ta samą stomatolog,cała rodzina. Mam córkę 6-letnią,która od maleńkości chodziła z nami (tzn,mężem i ze mną) do dentysty),kiedy to ja siedziałam na fotelu. Przypatrywała się,pytała niemalże o wszystko,co pani robi, bardzo to lubiła. Kiedy przyszedł czas,kiedy ona sama musiała usiąść w fotelu,nie było najmniejszeego kłopotu,z chęcią poddawała się wszystkiemu,co robiła dentystka, potem prosiła na koniec o jazdę w górę-dół na fotelu, a zamiast mówić plomba na zęby,to mówiła masełko,było w róznych kolorach. Dostaje naklejki,rysowanki. Aktulanie jako 6,5 latek,ma juz dużo zębów stałych,jak na swój wiek,to dużo,tak mówi dentystka,ale tym mam się nie przejmować, wypadły jej zęby,które miały wypaść w 2-3 klasie. W tym czasie na dziąsłach pojawiały się narośla(kuleczki)?,które potem znikały jak pojawiał się nowy ząb,musiałyśmy płukać ziołami. Większych problemów(gorączki) nie miałyśmy.
    Wszystkiego dobrego,pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu