Forum

Kuchenne porady

Jaki przepis na GĘŚ

• Autor: agafi9 Data: 2009-10-14 09:59:50

Czeka mnie rodzinne przyjęcie, a w zamrażalce juz od długiego czasu gąska. Będzie to mój gąskowy/gęśny/gęsiowy czy jak tam inaczej - debiut. Moze ktos ma sprawdzony, pyszny przepis. Pomóżcie

• Autor: Rzymianka Data: 2009-10-14 10:32:18

Delikatnie rozmrozić / w lodówce / natrzeć solą i majerankiem, nadziać kapustą kiszoną i upiec w piekarniku. Pozdrawiam !

• Autor: skopolendra Data: 2009-10-14 11:42:36

znalazlam cos takiego http://www.kuchnia.xpam.de/5109.htm.Moze tu cos znajdziesz,jest kilka przepisow

• Autor: skopolendra Data: 2009-10-14 11:46:18

I jeszcze to: http://www.fajneprzepisy.pl/szukaj=pieczona_ges/p=3.To juz masz razem z czego wybierac.koniecznie daj znac jak Ci wyszlo i co wybralas.Pozdrowienia

• Autor: agafi9 Data: 2009-10-14 19:43:25

• Autor: agafi9 Data: 2009-10-14 20:32:51

Ojej, coś mi chyba nie wyszło, więc jeszcze raz:
    Dziękuję Dziewczyny za przepisy, coś na pewno wybiorę
    Pozdrawiam!

• Autor: lubczyk69 Data: 2009-10-15 07:43:54

Użytkownik agafi9 napisał w wiadomości:
    > Ojej, coś mi chyba nie wyszło, więc jeszcze raz:Dziękuję Dziewczyny za
    > przepisy, coś na pewno wybioręPozdrawiam!

Jaki by to nie był przepis, który wybierzesz, jeżeli będziesz piec ptaka w całości zapamiętaj proszę, że po wyjęciu z pieca nie wolno z miejsca porcjować pieczeni! Jeżeli to zrobisz, to wszystkie cenne soki smakowe wypłyną Ci z mięsa na deskę.

Najlepiej jest zaplanować co następuje:
    - przed wstawieniem do pieca mięso musi osiągnąć temperaturę pokojową; NIGDY WPROST Z LODÓWKI!
    - gotowość upieczenia sprawdza się nakłuwając ptaka pod pachą; jeśli będzie wypływać krwisty płyn > jest jeszcze surowy!
    - gęś po wyjęciu z pieca odstawić bez przykrycia na dobre 20 minut, aby pieczeń "odpoczęła" - mają się wyrównać wewnętrzne napięcia!
    - odlać sos, gęś podzielić na porcje i powrotnie poukładać w formie
    - każdą porcję posmarować mieszanką miodu i soku z pomarańczy (łyżka miodu na szklankę soku!)
    - powrotnie wstawić na 10 - 15 minut na 200 stopni do pieca.

W ten sposób uzyskasz:
    a, - dokładne dopieczenie każdego kawałka przy kości
    b, - wszystko będzie należycie gorące a porcje pokryją się pyszną "powłoczką".

Będę wdzięczny za relację z reakcji gości

• Autor: agafi9 Data: 2009-10-15 22:53:10

Za fachowy i precyzyjny komentarz - dziekuję.
    Oczywiście zastosuję się do instruktarzu i nie omieszkam powiadomić o rezultatach moich starań

Przejdź do pełnej wersji serwisu