Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Pianka montazowa

• Autor: Ala06 Data: 2009-10-15 15:03:00

Mialam w domu maly remont  wymienilam na nowe drzwi
    i tu mam problem ztym zwiazany pan ktory to robil na jednej futrynie
    zostawil slady po piance montazowej .Niczym nie moge tego usunac
    Moze znajdzie sie ktos kto mi pomoze jak pozbyc sie tego zaznaczam
    ze drzwi sa z okleina
    Z gory bardzo dziekuje

• Autor: Zośka Data: 2009-10-15 17:08:19

Jakieś pół roku temu kupiłam w sklepie budowlano- metalowym specyfik PUR-KILL w małej 100 ml buteleczce, który usuwa utwardzoną pianę poliuretanową. Jest skuteczny, sama sprawdziłam. Tak jak jest skuteczny tak i drogi -ok 25 -30 zł.

• Autor: Ala06 Data: 2009-10-15 18:11:37

Zosiu bardzo dziekuje za rade a moze ktorys z naszych
    Panow cos moze poradzic

• Autor: tineczka Data: 2009-10-15 21:11:09

Panowie na takich rzeczach sie nie znaja :)))))

• Autor: Bodek Data: 2009-10-15 21:14:01

w szczegolnosci ja :) hehehe

• Autor: Zośka Data: 2009-10-15 22:34:58

Utwardzona pianka PU może być usunięta na dwa sposoby: mechanicznie i chemicznie. Jeśli powierzchnia czyszczona nie była natłuszczona (wazelina, woskowa pasta do podłogi, itp) to mechaniczne usunięcie pianki jest prawie niemożliwe - chyba, że jest to szkło, wtedy można zeskrobać żyletką tudzież innym ostrzem. Na powierzchni łatwo rysującej się, których nie można naprawić lepiej zastosować pur-kill. Wszelkie inne rozpuszczalniki to strata czasu. Osobiście swój czas poswięciłam na usuwanie pianki z powierzchni, do której mimo woskowania ( nie wyschło dobrze) przykleiła się pianka. Wtedy wszystkie rozpuszczalniki przetestowałam i mało nie osiwiałam. 

• Autor: Ala06 Data: 2009-10-16 08:25:30

Oj mysle ze nie jest  z naszymi Panami tak zle jak pisze tineczka
    Zosiu jestem Ci niezmierne wdzieczna ide na poszukiwanie tego specyfiku
    gdybym jednak go nie dostala prosze o rade czy wogole jest cos czym mozna go zastapic
    Jestem zdana w tej sprawie tylko na siebie bo moj malzonek daleko w delegacji
    Panowie odezwijcie sie .Mam pewnosc ze sa tacy ktorzy sie na tym znaja

• Autor: Zośka Data: 2009-10-16 10:23:00

Nie mam takiej wiedzy, by było coś innego choć w części tak skutecznego. Jeśli nie znajdziesz, chętnie podzielę się tym co mam.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-10-18 12:49:28

No wiec Alu.Moj Luby jest Rzemieslnikiem zaprawionym w remontach. Niestety i On twierdzi, ze pianke trzeba usowac na swiezo potem niestety ..po ptokach. Obawia sie , ze plyn podany przez poprzedniczki jesli zadziala (jest mu j ako taki nieznany. Mieszkamy w Niemczech) prawdopodobnie  usunie pianke wraz z okleina drzwi.

On zglosilby sprawe u fachowca ktory robil te drzwi-moze on cos we-w Niemczech musialby Fachowiec poniesc koszty naprawy.

• Autor: Ala06 Data: 2009-10-18 18:03:51

Dorotko to tylko w Niemczech jest takie proste bo w moim przypadku facet zainkasowal kaske i szukaj wiatru w polu
    Szukalam cos na ten temat w internecie podobno mozna to zmyc preparatem WD40 jednak boje sie eksperymentowac
    bo moze sie okazac ze pogorsze sprawe

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-10-18 18:20:10

sprobuj na jakiejs malo widocznej czesci okleiny czy plyn ja niszczy- jesli nie to moze warto sprobowac. Mouze byc tez tak ze polskie pianki czyms sie roznia od niemieckich i latwiej schodza.Sorrki , ze nie umiem Ci lepiej doradzic:Powodzemia trzymam kciuki!

Po pokazaniu lubeu preparatu o ktorym wspomnialas:
    Popytalam Lubego o ten preparat WD40. Zna go ale mowi, ze on moze pomoc gdy  pianka jest swieza. Utwardzonej nie usunie calkowicie. Mowi, ze sam juz probowal wszystkiego bo i na jego budowach zdazaja sie zabrudzenia.WD40 jest (wedlug Lubego ) za slaby. Mozesz sprobowac Nitro Bo to chyba jedyna szansa (jakis preparat z rozpuszczalnikiem )tyle ze Nitro rozpusci na pewno i okleine. :-(

• Autor: Ala06 Data: 2009-10-18 20:07:01

Wlasnie pierwsza rada od znajomego bylo zastosowanie zmywacza do paznokci
    Niestety nie pomoglo natomiast okleina zaczela sie odbarwiac
    no coz pozostaje mi jedynie pogodzenie sie z faktem ze mam przyslowiowa "spaprana robote'
    Dorotko dziekuje za zaangazowanie aby mi pomoc Pozdrawiam

• Autor: Uleczka Data: 2009-10-18 20:15:03

Można jeszcze szukać pomocy w firmach montujących okna, posiadają na pewno czyściki do pian- którymi czyszczą pistolety montażowe. Jeżeli okleina do drzwi ulegnie zniszczeniu a jest w kolorach oklein okienychych firmy te posiadają korektory do zgrzewów i można je wykorzystać.

Przejdź do pełnej wersji serwisu