Forum

Rozmowy wolne i frywolne

pralka

• Autor: tutunia Data: 2009-10-15 15:58:38

Mam pralke Amica  od jakiegoś czasu na rzeczach pranych zostają brzydkie brunatne plamy ktorych przed praniem nie było możo ktos wiem dlaczego tak się dzieje .

• Autor: Agapis Data: 2009-10-15 16:29:44

Ja z moim praniem wyjmowałam malutkie, rozmoczone grudeczki w kolorze kawy z mlekiem, z których robiły sie plamy. Pan z serwisu powiedział mi, że to jest kamień (nie odkamieniałam pralki niestety). Po odkamienieniu problem zniknął :) Jeśli ty masz tylko plamy to  powód pewnie będzie inny. A czy po każdym praniu masz te plamy?

• Autor: almad Data: 2009-11-08 17:13:35

Witaj, czym odkamieniłaś pralkę? mam niestety też ten problem.
    pozdrawiam Alina

• Autor: ekkore Data: 2009-10-15 16:51:48

kamień z pralki tak brudzi.
    brudy zebrane w uszczelce gumowej- tak samo.
    brudy powstałe z osadu proszku i płynu do plukania - one zalegają wewnatrz pralki - nie zawsze można doczyścić (nie sięgniesz) - a czasami przedostają się do bębna.

• Autor: tutunia Data: 2009-10-15 19:44:23

Dzieki za rady spróbuję z octem po kazdym praniu mam takie plamy ale nie wszystkie rzeczy mają plamy tylko niektóre nie wiem od czego to zalezy

• Autor: a. Data: 2009-10-15 16:55:20

Teściowa mówiła kiedyś, ze dobrym sposobem oczyszczenia pralki jest wypranie w niej octu. Nie wiem czy to skuteczne, ale może warto sprawdzić.

• Autor: as Data: 2009-10-15 20:08:59

Ja bała bym się, że po tym occie pralka zardzewieje.

• Autor: a. Data: 2009-10-17 12:49:56

As - ja tego sama nie wypróbowała, ale teściowa uzywała octu do pralki która później stała parę lat nieużywana. Niedawno ją odlaliliśmy, moja siostra w niej pierze i nic jej nie jest...

• Autor: kasiadzida Data: 2009-10-15 18:52:56

Coś mnie też takiego spotkało przy pralce Simens.Specjalista był,zobaczył i stwierdził,że trzeba wymienić łożyska (2szt.bo miałam wsad od góry).Teraz mam nową pralkę whirlpoola.Nie opłacała mi się naprawa.

• Autor: krówka_ciągutka Data: 2009-10-17 02:33:50

chciałabym pomóc, ale niestety nie potrafię:( ale z ato moze pociesze odrobinę. ja nie mam pralki, jestem studentką i mieszkam od roku w wynajmowanym mieszkaniu, pralki nie ma, jest frania, która jak się okazało działa i radzi sobie. choc ta ciezko nazawac pralka z prawdziwego zdarzenia

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-11-10 09:55:16

moze wlacz ja czasem na gotowanie pusta i bez proszku -  sama woda. To oczysci pralke. Hmm ocet...moze zniszczyc gumowy kolnierz i inne gumowe uszczelki - te moga stac sie porowate...

• Autor: bslomnicka Data: 2009-11-12 09:41:47

Czy dodając płyn do płukania, wlewasz go bezpośrednio na pranie? Jeżeli tak, to plamy powstają właśnie z tego płynu. Przed wlaniem go do pralki rozcieńcz płyn!!! Powodzenia czystego prania.

Przejdź do pełnej wersji serwisu