Mam taki mały problem, zawsze uciekałam od woreczków do pieczenia których używa moja mama, ale ostatnio mnie do nich przekonała :) (naprawdę ułatwiają życie :D) niestety na opakowaniu nie pisze ile co trzeba piec, a nakłuć żeby sprawdzić sie nie da, ani obrucić, ani podlać :/... Czy ktos wie ile piecze się poszczególne potrawy w takich woreczkach? Dziś robie roladę schabową, jest dość duża i nie mam zupełnie pojęcia ile ma być w piekarniku :/
Ja mam ten sam problem,ale pieke na oko;) Mięso nie może byc za bardzo spieczone, ani nie może byc blade. Średnio przyjmuje się, że na każdy 1 kg mięsa 1-1,5 godziny w piekarniku.
Twoje pytanie "spadło mi z nieba", bo dokładnie mam zamiar zrobić taką samą roladę na imieniny męża. I znalazłam odpowiedź:-). Mam tylko jeszcze jedno pytanko: w czym ją "obtoczyć" żeby była aromatyczna. Może ktoś coś podpowie:-)
co prawda w rękawie jeszcze nie piekłam, ale w folii aluminiowej piekę ok 40 min, wkładając do zimnego piekarnika i ustawiam temp na 110-120oC, myślę,że w rękawie krócej.
generalnie 1 godzina na kilogram mięsa, idealna temperatura to 180 stopni niezależnie czy w woreczku czy bez sprawdzone. Polecam marynować mięsko w occie winnym czy balsamicznym (im jaśniejszy tym delikatniejszy) doba na każde 1,5 kg. Ocet winny zmiękcza mięso. Dobrej jakości ocet mieli do niedawna w LIDLU ale nie wiem jak teraz. Pozdro
Witam wszystkich,
Mam taki mały problem, zawsze uciekałam od woreczków do pieczenia których używa moja mama, ale ostatnio mnie do nich przekonała :) (naprawdę ułatwiają życie :D) niestety na opakowaniu nie pisze ile co trzeba piec, a nakłuć żeby sprawdzić sie nie da, ani obrucić, ani podlać :/... Czy ktos wie ile piecze się poszczególne potrawy w takich woreczkach? Dziś robie roladę schabową, jest dość duża i nie mam zupełnie pojęcia ile ma być w piekarniku :/
Pozdrawiam, Kaha87ha
Czas pieczenia w duzym stopniu zalezy od wielkosci miesa. Jednak kazde piecze sie szybciej w rekawie niz normalnie i jest bardziej aromatyczne.
Ja mam ten sam problem,ale pieke na oko;) Mięso nie może byc za bardzo spieczone, ani nie może byc blade. Średnio przyjmuje się, że na każdy 1 kg mięsa 1-1,5 godziny w piekarniku.
Ja też przyjmuje 1 kg na 1 godz mniej więcej jak jest np wysoki kawałek to wtedy trochę przedłużam nie dłużej niż do 1,5 godz
Ale mięso np drobiowe , napewno krócej niz wołowe?
Twoje pytanie "spadło mi z nieba", bo dokładnie mam zamiar zrobić taką samą roladę na imieniny męża. I znalazłam odpowiedź:-).
Mam tylko jeszcze jedno pytanko: w czym ją "obtoczyć" żeby była aromatyczna. Może ktoś coś podpowie:-)
Czy może ktoś wie jak długo powinno się w rękawie piec ryby?
co prawda w rękawie jeszcze nie piekłam,
ale w folii aluminiowej piekę ok 40 min, wkładając do zimnego piekarnika i ustawiam temp na 110-120oC,
myślę,że w rękawie krócej.
A pieczesz je w termoobiegu, czy normalnie?
w termoobiegu
generalnie 1 godzina na kilogram mięsa, idealna temperatura to 180 stopni niezależnie czy w woreczku czy bez sprawdzone. Polecam marynować mięsko w occie winnym czy balsamicznym (im jaśniejszy tym delikatniejszy) doba na każde 1,5 kg. Ocet winny zmiękcza mięso. Dobrej jakości ocet mieli do niedawna w LIDLU ale nie wiem jak teraz.
Pozdro