Forum

Kuchenne porady

Jak długo piec w rękawach???

  • Autor: kaha87ha Data: 2009-10-15 17:35:22

    Witam wszystkich,

    Mam taki mały problem, zawsze uciekałam od woreczków do pieczenia których używa moja mama, ale ostatnio mnie do nich przekonała :) (naprawdę ułatwiają życie :D) niestety na opakowaniu nie pisze ile co trzeba piec, a nakłuć żeby sprawdzić sie nie da, ani obrucić, ani podlać :/... Czy ktos wie ile piecze się poszczególne potrawy w takich woreczkach? Dziś robie roladę schabową, jest dość duża i nie mam zupełnie pojęcia ile ma być w piekarniku :/

    Pozdrawiam, Kaha87ha

  • Autor: natalka1 Data: 2009-10-15 18:40:07

    Czas pieczenia w duzym stopniu zalezy od wielkosci miesa. Jednak kazde piecze sie szybciej w rekawie niz normalnie i jest bardziej aromatyczne.

    Ja pieke najczesciej:
    Duzy kawalek wlolowiny ok 1,5 godziny
    Wieprzowina ok 1 godziny
    Caly kurczak 1 godz
    Piesi z kurczaka, skrzydelka 0,5 godziny
    I dodam, ze zawsze pieke w temp 180 stopni C.
    Mam nadzieje, ze twoja rolada bedzie pyszna:) Pozdrawiam!

  • Autor: Kluko Data: 2009-10-15 18:42:45

    Ja mam ten sam problem,ale pieke na oko;)  Mięso nie może byc za bardzo spieczone, ani nie może byc blade. Średnio przyjmuje się, że na każdy 1 kg mięsa 1-1,5 godziny w piekarniku.

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-08-15 08:26:36

    Ja też przyjmuje 1 kg na 1 godz mniej więcej jak jest np wysoki kawałek to wtedy trochę przedłużam nie dłużej niż do 1,5 godz

  • Autor: makusia Data: 2010-08-15 09:56:27

    Ale mięso np drobiowe , napewno krócej niz wołowe?

  • Autor: carolla Data: 2009-10-15 22:10:27

    Twoje pytanie "spadło mi z nieba", bo dokładnie mam zamiar zrobić taką samą roladę na imieniny męża. I znalazłam odpowiedź:-).
    Mam tylko jeszcze jedno pytanko: w czym ją "obtoczyć" żeby była aromatyczna. Może ktoś coś podpowie:-)

  • Autor: leszek Data: 2009-10-16 09:13:22

    Czy może ktoś wie jak długo powinno się w rękawie piec ryby?

  • Autor: nonka4 Data: 2009-10-16 09:53:27

    co prawda w rękawie jeszcze nie piekłam,
    ale w folii aluminiowej piekę ok 40 min, wkładając do zimnego piekarnika i ustawiam temp na 110-120oC,
    myślę,że w rękawie krócej.

  • Autor: carolla Data: 2009-10-16 13:54:28

    A pieczesz je w termoobiegu, czy normalnie?

  • Autor: nonka4 Data: 2009-10-16 14:26:54

    w termoobiegu

  • Autor: dominikxxl Data: 2010-08-14 22:40:24

    generalnie 1 godzina na kilogram mięsa, idealna temperatura to 180 stopni niezależnie czy w woreczku czy bez sprawdzone. Polecam marynować mięsko w occie winnym czy balsamicznym (im jaśniejszy tym delikatniejszy)  doba na każde 1,5 kg. Ocet winny zmiękcza mięso. Dobrej jakości ocet mieli do niedawna w LIDLU ale nie wiem jak teraz.
    Pozdro 

Przejdź do pełnej wersji serwisu